Danmark sender grønne rådgivere til Afrika med nye samarbejder

12. NOV 2024 • 15:43ERHVERV/POLITIK

I forbindelse med COP29 har Danmark indgået energisamarbejde med Marokko og udvidet samarbejde med Kenya.

Danmark har indgået en aftale med Marokko om et energisamarbejde, hvor danske myndigheder skal understøtte det afrikanske lands omstilling til mere grøn strøm.

Samtidig udvides et eksisterende energisamarbejde med Kenya.

Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse i forbindelse med klimatopmødet COP29 i Baku, Aserbajdsjan.

Samarbejderne skal desuden have fokus på at "reducere de globale drivhusgasudledninger".

Øget grøn samarbejde med afrikanske lande var en del af regeringens Afrika-strategi, der blev præsenteret i august.

- Når vi støtter afrikanske landes ambitioner om grøn omstilling, bidrager vi ikke kun til de globale klimamål. Vi knytter samtidig stærkere bånd og åbner døre for relationer, der rækker langt ud over det enkelte projekt, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) i pressemeddelelsen.

- Afrika har samlet set et stort potentiale som grøn energiproducent og vækstområde for grønne løsninger. Her kan danske kompetencer og teknologier spille en vigtig rolle.

Konkret udstationeres der nu en såkaldt sektorrådgiver på den danske ambassade i Marokkos hovedstad, Rabat.

Derudover gør tre såkaldte langtidsrådgivere en energirådgiver selskab i Kenya. De tre rådgivere udstationeres ved det kenyanske ministerium for energi og petroleum.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) håber, at samarbejderne kan føre til, at de afrikanske lande køber grønne løsninger fra danske virksomheder.

- Det står klart med Afrika-strategien, at det er en prioritet at udvide handelssamarbejdet i de afrikanske lande.

- Flere efterspørger allerede danske løsninger. Og hvis vores samarbejde kan åbne døren for danske teknologier inden for eksempelvis vindenergi og energieffektivitet, så er det verdensklasse, siger Lars Aagaard i meddelelsen.

Danmark har også energisamarbejder med Egypten, Etiopien og Sydafrika.

/ritzau/

FÅ ABONNEMENT