Byggeriet af Danmarks største havvindmøllepark kan begynde
Danmarks største havvindmøllepark skal bestå af 72 vindmøller. Projektet har fået endelig byggetilladelse.
Når Thor Havvindmøllepark, der vil blive Danmarks hidtil største af slagsen, efter planen står klar i 2027, vil den kunne producere nok strøm til at dække forbruget hos en million husstande.Forarbejdet har været i gang siden 2021, da det tyske energiselskab RWE vandt udbuddet.
Efter år med miljørapporter og høringer har selskabet nu fået den endelige etableringstilladelse af Energistyrelsen. Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.
- Thor giver et betydeligt bidrag til at indfri målsætningen om at mangedoble Danmarks produktion af grøn strøm, siger Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw, i meddelelsen.
Tyske RWE's historik strækker sig mere end 100 år tilbage og startede med at omhandle udvinding af kul. Atomkraft er også en del af historikken.
Men ligesom hos andre energiselskaber er produktionen af grøn energi begyndt at fylde langt mere af strategien.
Havvindmølleparken vil med sine 72 vindmøller have en kapacitet på en gigawatt.
Til sammenligning har Danmark i dag 17 etablerede havvindmølleparker med en samlet kapacitet på cirka 2,7 gigawatt.
- Det er ikke slut her, siger Energistyrelsens direktør med henvisning til Thor.
- Vi har allerede igangsat udbud, der skal muliggøre yderligere minimum seks gigawatt havvind frem mod 2030.
Thor Havvindmøllepark skal ligge i Nordsøen ud for Nissum Fjord i Vestjylland. Den har fået sit navn efter Thorsminde, som er nærmeste landkending.
Da udbuddet skulle stå sin test i sin tid, var der så stor efterspørgsel, at den danske stat ender med at tjene en klækkelig sum på projektet.
Ifølge Energistyrelsen kommer staten til at modtage betaling på op mod 2,8 milliarder kroner, i takt med at der produceres strøm, lyder det i meddelelsen.
Det nuværende udbud med muliggørelsen af yderligere seks gigawatt står dog et helt andet sted, da verden har ændret sig markant siden 2021.
Udsigten til at tjene penge på opførelsen af havvind er nemlig blevet dårligere som en direkte konsekvens af de stigende renter. De højere renter har blandt andet ramt et selskab som Ørsted.
Hos organisationen Dansk Erhverv har der været bekymring for, om det historiske udbud på seks gigawatt ender som en fiasko.
Den udmelding kom, efter at Andel og Copenhagen Infrastructure Partners tidligere i år droppede et samarbejde om at byde på udbuddet.
Erhvervsorganisationen så det som en del af en tendens, hvor vilkårene for investeringer i havvindmøller bliver stadigt dårligere.
- Vi kan notere os, at der er flere udviklere, der har udtalt skepsis om businesscasen i de rammer, der er lagt frem i udbuddet, sagde Ulrich Bang, der er organisationens underdirektør for klima, energi og miljø.
/ritzau/