Bank forudser dansk forbrugsfest næste år

14. OKT 2024 • 06:00ERHVERV/POLITIK

Privatforbruget vil vokse betragteligt i 2025. Det vurderer Arbejdernes Landsbank i ny økonomisk prognose.

Siden finanskrisen har danske forbrugere været meget mere tilbageholdende med at bruge penge, end de var inden.

Borgerne i Danmark har de seneste 15 år ret konsekvent lagt penge til side og forbrugt mindre, end de har tjent.

Derfor er privatforbruget også kun kravlet langsomt opad fra år til år, men det kan der snart blive lavet om på.

Arbejdernes Landsbank har i hvert fald lavet en ny økonomisk prognose for dansk økonomi, hvor banken forudser, at privatforbruget stiger med hele 3,7 procent næste år.

Det er væsentligt mere end de 0,9 procent, som privatforbruget forventes at vokse med i år, og det er også meget højere end de 1,4 procent, som det voksede med sidste år.

Samtidig er det markant højere end regeringens skøn på 1,8 procent fra august og de 2,6 procent, som vismændene nåede frem til i deres seneste rapport.

Det vil også næsten tangere forbrugsvæksten i 2018, som var den næsthøjeste siden finanskrisen.

Men Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, mener at forudsætningerne for et mærkbart forbrugsløft nu er til stede.

- Vi har set beskæftigelsen stige kraftigt, og vi forventer faktisk, at endnu flere kommer i arbejde. Samtidig er lønningerne på det private arbejdsmarked steget mere, end de har gjort i 30 år, og inflationen er igen kommet ned på normalt niveau igen.

- Endelig er renterne også på vej ned, og alt i alt betyder det, at der er mange danskere, der får flere penge mellem hænderne, end de har haft, siger han.

Men selv om mange af ovennævnte faktorer allerede har været i spil i år, har forbruget altså næsten stået stille i 2024. Derfor kan det være svært at se, hvorfor det skulle ændre sig til næste år.

- Offentligt ansatte og personer på overførselsindkomster oplever en vis forsinkelse i forhold til de privatansattes indkomst. Derfor er det endnu ikke alle, der har oplevet den fremgang, som folk på det private arbejdsmarked har.

- Og så sidder de høje prisstigninger, der kom som et chok for mange i 2022, nok stadig i de fleste, siger Jeppe Juul Borre.

Han er spændt på at se, hvor stor en del af det ekstra rådighedsbeløb, der bliver omsat til forbrug, og hvor meget, der ryger ind på opsparingen.

- Det er det, der bliver jokeren i den her sammenhæng. Men der vil være råd til både at øge forbruget og samtidig øge opsparingen, siger han.

Hvis spådommen om en kraftig stigning i privatforbruget holder stik, vil det ifølge Arbejdernes Landsbanks prognose bidrage til, at bnp vokser med 2,8 procent næste år.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT