DF vil have alle gymnasieelever på studietur til Auschwitz

14. OKT 2024 • 05:45ERHVERV/POLITIK

For at skabe et "opgør" mod antisemitisme i Danmark vil DF have gymnasieelever til at se koncentrationslejr.

Når gymnasieelever i løbet af deres gymnasietid tager på en studietur til udlandet, skal det være et krav, at turen går til koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau, hvor der i dag er museum og mindesmærke.

Det mener Dansk Folkeparti, hvor gruppeformand Peter Kofod ser det som en del af et "opgør" mod antisemitisme hos "alt for mange unge mennesker" i Danmark.

- Noget af det, der kan skabe sådan et opgør, er at se på nogle af de mest dystre sider i historien, når det kommer til antisemitisme. Det er Holocaust, det er Auschwitz.

- Derfor vil det give god mening, at vi sørger for, at langt flere unge mennesker kommer ned og ser de fysiske beviser på, at Holocaust er sket, ser hvor slemt antisemitisme er, og hvad det kan ende med, siger Peter Kofod.

Ifølge tal fra Børne- og Undervisningsministeriet var der knap 46.900 elever, der i 2024 søgte ind på en gymnasial uddannelse.

I juni var Dansk Folkeparti med i en aftale om en styrket indsats mod antisemitisme, der blandt andet indeholder en studieturspulje på netop de gymnasiale uddannelser til besøg i eksempelvis koncentrationslejre.

Puljen skal så vidt muligt målrettes "gymnasieklasser på institutioner med mange elever fra familier med lav husstandsindkomst, og hvor en vis andel af eleverne er bosiddende i områder på Social-, Bolig- og Ældreministeriets liste over udsatte boligområder".

Men det er altså ikke nok, mener Dansk Folkeparti, der kalder aftalen for "lille".

- Jeg tror ikke, det er realistisk, at man for de puljer, der er afsat, og den aftale der er lavet, kan regne med, at alle kommer af sted og får set det her, siger Peter Kofod.

Han mener heller ikke, at det kunne være nok at opfordre gymnasieklasser til at se eksempelvis Auschwitz.

- Vi vil være bekymret for, at det så for nogle gymnasier og gymnasieklasser bliver alt for bekvemt at finde på undskyldninger for ikke at komme af sted.

Spørgsmål: Kan det her ikke være en glidebane, i forhold til hvor meget politikere skal blande sig i den konkrete undervisning på gymnasier?

- Nej, jeg frygter en helt anden glidebane. Det er den, at vi ikke får gjort noget ved den stigende antisemitisme i vores samfund og så er et meget værre sted om 10, 15 eller 20 år.

Spørgsmål: Kan det ikke også ske ved at undervise om det her i klasselokalerne?

- Jeg synes også, man skal undervise i det. Jeg tror bare ikke altid, at det vil være nok.

Koncentrationslejren i Auschwitz-Birkenau står som et af de mest berygtede symboler på Nazitysklands forbrydelser i 1940'erne. Den gamle koncentrationslejr ligger i Polen, der dengang var besat af Nazityskland, omkring 60 kilometer vest for Krakow.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT