Stort behov for familier med hjerterum

NYHED | ABONNENT | 13. MAR 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
13. MAR 2023 • 15:30

Et tocifret antal familier deltog, da der blev holdt et uformelt informationsmøde for potentielle pleje- og aflastningsfamilier.

Der er et stort behov for aflastnings- og plejefamilier, som har overskud og hjerterum til at åbne deres hjem for et barn, der af den ene eller anden grund ikke kan bo hos sine egne forældre eller har brug for aflastning en weekend eller to. Familierne sikrer børn adgang til trygge og stabile rammer med omsorgsfulde voksne, de kan knytte sig til, men der er ikke nok af dem.

Sådan var baggrunden, da regionskommunen inviterede til et uforpligtende informationsmøde, hvor nuværende plejefamilier delte deres erfaringer. Håbet var at tiltrække andre familier, som kunne have lyst til at give en hånd til de børn, som har brug for det.

Endnu er det for tidligt at sige noget om, hvor mange nye pleje- eller aflastningsfamilier, mødet kaster af sig, men interessen var til stede, fortæller Iben Olsen, som er leder af kommunens familiepleje.

– Der mødte 20 familier op, fortæller hun.

En tryg base

20 fremmødte familier er dog ikke det samme som 20 nye plejefamilier. Det er nemlig ikke gjort med at deltage i et uformelt informationsmøde.

Alle plejefamilier skal have en formel godkendelse og gennemføre en kort grunduddannelse, før de kan få et barn i pleje. Det er Socialtilsynet, der godkender familierne, som først derefter kan træde til og hjælpe børn med behov for pleje eller aflastning. Det er også Socialtilsynet, og altså ikke kommunen, familierne skal henvende sig til, hvis de ønsker at påtage sig opgaven.

I efteråret 2020 besluttede regionskommunen selv at stå for arbejdet med de bornholmske plejefamilier, og siden 1. januar 2021 er opgaven blevet løst af Familieplejeteamet, der blandt andet skal rekruttere pleje- og aflastningsfamilier, finde den rigtige familie til det rigtige barn samt rådgive og vejlede familierne, der påtager sig en vigtig opgave som tryg base for barnet.