Plejefamilier på skolebænken: 'Dejligt vi kan gøre det her på Bornholm'

Plejefamilier på skolebænken: 'Dejligt vi kan gøre det her på Bornholm'
Lisbeth Norden (th.) modtager en rose og et certifikat for at have gennemført modul 2. I midten Bonnie Gudbergsen. Foto: Line Søndergaard Hansen
NYHED | ABONNENT | 17. NOV 2022 • 16:30
NYHED | ABONNENT
17. NOV 2022 • 16:30

Torsdag færdiggjorde et hold kursister et af modulerne i en efteruddannelse målrettet plejefamilier, hvor målet er at komme hele vejen omkring det at være plejefamilie.

– Stort tillykke, I har bestået modul 2. I har arbejdet med netværk, samspil og relationer og har fået mange nye kompetencer. Nu skal det bruges i virkeligheden.

Torsdag eftermiddag har en håndfuld kursister på Professionshøjskolernes Uddannelse for Plejefamilie (PUP) gennemgørt modul 2, og det bliver markeret ved en reception med bobler, snacks, taler, tillykker og blomster.

Uddannelsen er en efteruddannelse for bornholmske plejefamilier og er et samarbejde mellem Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole og kommunen.

Modul 2 - som er ét ud af i alt fire - har handlet om samarbejde, relationer og kommunikation til plejebarnet, barnets biologiske ophav, institutioner, det offentlige og hvor man ellers kan forvente at skulle kommunikere som plejefamilie.

Uddannelsen tager to år og er bygget op om fire moduler, hvor målet er at komme hele vejen omkring det at være plejefamilie.

– Den er henvendt plejefamilier, og det kan både være et ægtepar eller enkeltpersoner, forklarer uddannelsesleder Bonnie Gudbergsen.

– Det kan både være de erfarne, som egentlig har været plejefamilie i mange år, og som har haft nogle få kurser men ikke uddannelsen. Og så er der nogle helt nye plejefamilier, som gerne vil have noget uddannelse først.

Kommunikation og samarbejde

Hvad er det for nogle kompetencer, I ønsker at give til kursisterne?

– Som jeg ser det, så er det særligt på kommunikation og samarbejde. Men det er også at give en viden om psykologi, hvordan fungerer hjernen og følelserne?

– Og så handler det rigtig meget om det med at forstå plejebarnets perspektiv, hvordan er det at være plejebarn? Så kompetencerne i at forstå barnet og kunne kommunikere. Næste modul kommer til at handle om børn, der har særlige udfordringer, altså diagnoser. Så at få en viden om, at man kan have en ADHD-diagnose, og hvad betyder det? Så det er kompetencer, der går hele vejen rundt. Både udfodringer og hvordan man får det her til at lykkedes og vokse, fortæller Bonnie Gudbergsen.

Og så handler det rigtig meget om det
med at forstå plejebarnets perspektiv,
og hvordan er det at være plejebarn?

Uddannelsen ligger i AMU-regi, hvilket betyder, at man får uddannelsen kompenseret, hvis man ikke er faglært.

Men fra næste modul ser det ud til, at også folk med en videregående uddannelse kan komme afsted gratis.

– Lige nu har vi været inde at søge nogle puljemidler til, at man også med en videregående uddannelse kan komme ind og få refusion, så man kan komme afsted gratis.

– Så det er en satsning politisk også med at plejefamilier skal bedre uddannes. Og så er det dejligt, vi kan gøre det her på Bornholm.

Fælles forståelse

En af kursisterne, der har gennemført modul 2, er Lisbeth Norden.

Hun er folkeskolelærer og har været plejefamilie i fem et halvt år og har to fuldtidsplejebørn.

– Jeg meldte mig til, fordi det er vigtigt med en fælles forståelse for jobbet, fortæller hun.

– Jeg har fået en bedre forståelse af det offentlige system og lagene. Vi har forskellige syn på børn, siger hun og tilføjer, at man som plejefamilie er medarbejdere i kommunen, der arbejder fra det private hjem.

Plejefamiliernes domæne

Selvom uddannelsen er bygget op om fire moduler, så bestemmer man selv, hvor mange moduler man ønsker at tage.

Men hvis man vil have hele uddannelsen og et eksamensbevis, så kræver det, at man tager alle fire moduler, fortæller Bonnie Gudbergsen.

– Det er bygget om op nogle kurser, og hvert kursus afsluttes med en prøve. Så vi er igennem her 20 prøver, og så står du med et endeligt eksamensbevis. Så ja, der er stilles nogle krav.

Selvom kurset også udbydes til andre, så er det her tænkt som 'plejefamiliernes domæne', siger Bonnie Gudbergsen.

– Vi prøver at skabe et rum, hvor der er en tryghed og en samhøringhed og faktisk lave en uddannelse, så det ikke er stykket sammen af 20 forskellige kurser.

Der har været lige under 20 kursister tilmeldt modulet, som torsdag blev afsluttet.

Modul 3 starter til februar, og man man kan sagtens melde sig til, selvom man ikke har haft de andre moduler.