Paradisbakkeskole efter politisk 11-11: Giv os flere klasser og langsigtet løsning

Paradisbakkeskole efter politisk 11-11: Giv os flere klasser og langsigtet løsning
Pia Tofte har kæmpet imod den flytning af modtageklasserne, som kommunens embedsværk havde lagt op til på grund af udsigten til lokalemangel på Paradisbakkeskolen. Arkivfoto: Berit Hvassum
FAMILIE | Mandag 2. maj 2022 • 19:00

Paradisbakkeskolens skoleleder Pia Tofte er meget glad for at kunne beholde modtageklasserne for elever med udenlandsk baggrund. Den overraskende politiske beslutning giver kommunalbestyrelsen en ny opgave, mener hun – en større udvidelse af skolen.


Med den absolut mindst mulige afstemningsmargin i byrådssalen blev det i torsdags afgjort, at modtageklasserne for udenlandske børn forbliver i Nexø.

På grund af kapacitetsproblemer skulle politikerne beslutte, om undervisningen skulle flyttes til Hans Rømer Skolen i Aakirkeby. Det så i flere uger ud til at blive udfaldet, indtil flertallet til sidst smuldrede.

Resultatet vakte stor glæde på Paradisbakkeskolen.

– Vi er selvfølgelig glade for, at vi kan beholde vores modtageklasser. Vi har haft dem i snart 30 år, og de er så meget en del af vores skole og kultur, siger skoleleder Pia Tofte.

Hun synes, det er berigende for de danske elever at omgives med børn, der taler et andet sprog og har en anden baggrund. Ved at undgå en flytning kan de specialiserede lærere blive i Nexø.

At en flytning kom på tale, skyldtes pladsmangel efter stigende elevtal på Paradisbakkeskolen.

Siden processen blev sat i gang, er antallet af udenlandske børn ovenikøbet steget kraftigt – fra 31 ved årsskiftet til 56 i dag. Det er flygtninge fra Ukraine og Congo, der har forårsaget, at skolen har fordoblet mængden af modtageklasser fra tre til seks.

Pia Tofte fortæller, at skolen ikke råder over flere ledige lokaler.

– Men lige nu kan de være der.

Men vil I også have plads nok efter sommerferien?

– Det kommer an på, hvor mange der kommer i næste uge, siger skolelederen med henvisning til usikkerheden om flygtninge fra Ukraine.

Næste skoleår falder presset – med forbehold for uvisheden om flygtningeantallet – en smule, fordi tre nuværende 9. klasser kun erstattes af to børnehaveklasser. Desuden efterlader gruppetilbuddet 3.-4.C et lokale, når eleverne med specialbehov flytter til Heldagsskolen i Østermarie.

Men pendulet kan hurtigt bevæge sig i den anden retning: På tre årgange er klasserne meget tæt på loftet på 28 elever per klasse. Indskrives elev nummer 29, er skolen tvunget til at gå fra to til tre spor – og finde et nyt lokale. Denne situation kombineret med prognoserne og afgørelsen om modtageklasserne gør, at en udvidelse af skolen er helt afgørende, mener Pia Tofte.

Skolebestyrelsesformand Kennet Larsen fortalte for et par måneder siden om en renoveringsplan, der ligger i skuffen. Den ville give to ekstra undervisningslokaler og forbedre faglokalerne, men en sådan udvidelse er ikke længere tilstrækkelig, vurderer skolelederen.

– Vi vil komme til at vokse mere, end vi kan nøjes med to klasser mere. Vi håber bare på en langsigtet løsning, siger hun med adresse til politikerne, der med et uafgjort afstemningsresultat har været med til at skabe et større pladsbehov.

Afgørelsen blev en realitet, da to ud af fire medlemmer fra Dansk Folkeparti stemte imod en flytning og sikrede noget som sjældent et resultat med 11 for og 11 imod. Kristendemokraternes Bjarne Hartung Kirkegaard undlod nemlig at stemme, og uden flertal dikterer reglerne, at man må holde fast i status quo. Socialdemokratiet (4), Konservative og Venstre (2) var også imod flytningen.

Enhedslistens gruppeformand advarede mod at træffe den beslutning:

– Lokalesituationen på Paradisbakkeskolen kan meget hurtigt blive udfordret, og vi har simpelthen ikke de penge, der vil skulle til for at udvide kapaciteten. Så jeg kan simpelthen ikke se, hvad man kan gøre andet end at følge indstillingen her, sagde børne- og skoleudvalgsformand Morten Riis (EL) inden afstemningen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT