Multihus inviterer ukrainske flygtninge indenfor

Multihus inviterer ukrainske flygtninge indenfor
Der bor for tiden ukrainske flygtninge i sidefløjene til Multihuset i Østerlars. I Multihuset overvejer man, hvordan man kan tilbyde ukrainerne at få glæde af husets faciliteter, da de mangler fællesrum. Derudover er man åben for at stille lokaler til rådighed, hvis nogen vil lave aktiviteter med og for ukrainerne, fortæller formand Lars Greve. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ØSTERLARS | ABONNENT | 28. JUL 2022 • 07:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ØSTERLARS | ABONNENT
28. JUL 2022 • 07:30

Multihuset i Østerlars har fået ukrainske flygtninge som naboer. Nu tænker man på, hvordan man kan tilbyde gæsterne fra Ukraine noget aktivitet.

Der er ekstra meget liv i og omkring Multihuset i Østerlars i denne tid. De gamle klasselokaler i fløjene på den tidligere folkeskole på Stavsdalvej er for tiden beboet af flygtninge fra Ukraine. Det sætter sit præg på komplekset, og bestyrelsen i huset overvejer, hvordan ukrainerne kan få glæde af huset.

– Vi har talt om, om vi kan tilbyde dem noget aktivitet. Mest af alt en form for fællesrum, hvor de kan mødes, siger Lars Greve, som er formand for Multihuset i Østerlars' bestyrelse.

Han fortæller, at de tidligere klasselokaler er inddelt i mindre rum med køjesenge.

– Det er det. På den måde de bor, og lokalerne er indrettet, er der er ikke det store i fælleslokaler eller noget lignende, siger Lars Greve.

Her i sommer er behovet for et fællesrum ikke så stort, men det kan det blive, når efteråret og vinteren kommer med lavere temperaturer.

– Lige nu bruger børnene de grønne områder, og det er fantastisk og dejligt at se en masse aktivitet der. Der er mange børn, så det er dejligt. Men til vinter kunne vi godt tænke os at tilbyde dem at komme lidt indenfor. Det arbejder vi lidt med, siger Lars Greve.

Det er Multihuset selv, der holder de grønne områder rundt om den tidligere skole. I brugeraftalen med kommunen står der, at husets brugere skal passe de grønne områder og vedligeholde den del af huset, som Multihuset har adgang til.

Aktivitetsrum på vej

I år har Multihuset i Østerlars som noget nyt fået mulighed for at tænde for varmen i hovedbygningen ud mod Stavsdalvej. Det har gjort, at flere lokaler er kommet i spil til aktiviteter, og et af dem kan de ukrainske flygtninge få glæde af ligesom husets øvrige brugere.

– Vi har et sjovt lokale oppe på 1. sal, som er lidt ukurant, kan man sige. Det er vi faktisk i gang med at lave om til et aktivitetsrum, sådan at der både er lidt for børn og også noget lidt afsides for voksne, fortæller Lars Greve.

Efter planen bliver det et rum med billard, bob, bordtennis og brætspil.

– Det bliver et rum, hvor de måske kan gå op og hygge sig i nogle timer om aftenen, siger multihusformanden om de ukrainske naboer.

Aktivitetsrummet er på tegnebrættet, og Multihusets bestyrelse er i gang med det og med de indledende øvelser med de ukrainske gæster i sidefløjene.

– Det er kun ganske få af dem, der taler engelsk, og selvom de går på sprogskole, så går der lidt tid endnu, inden kommunikationen bliver lidt bedre.

Hvis der går nogen rundt med ukrainske sprogkundskaber, er de meget velkomne til at hjælpe initiativet i Østerlars på vej. Det samme gælder, hvis der er nogen, som har lyst til at lave aktiviteter for og sammen med flygtningene fra Ukraine. Så er mulighederne åbne, fortæller Lars Greve.

– Hvis man har lyst til at lave noget sammen med ukrainerne i det lokale, så skal man være hjerteligt velkommen. Det er sådan med Multihuset, at vi sørger for, at lokaliteterne er der til det, alle andre har lyst til at lave.