Brug af uforståelige voksenord, en oplevelse af at blive afhørt og manglende orientering om rettigheder er noget af det, børn fortæller, de oplever, når de er til møde med kommunen efter at være udsat for vold. Det kan retten til en bisidder under børnesamtaler, til ikke at svare på ubehagelige spørgsmål eller til at stoppe samtalen, hvis den føles grænseoverskridende hjælpe med. Bornholm er en af tre kommuner, som er med i et nyt projekt, der skal gøre det nemmere for voldsramte børn at komme til orde, når kommunen behandler deres sag.
En ny undersøgelse foretaget for Red Barnet viser, at børn og unge står i en sårbar situation, når de møder det kommunale system efter at være blevet udsat for vold. Mange fortæller, at de oplever en utryg relation til socialrådgiveren, møder uden et klart eller forståeligt formål og manglende oplysninger om deres rettigheder. Det skal projektet Børneliv uden vold gøre op med, og Bornholm er en af tre kommuner, der er med.
En god oplevelse kræver nærvær, empati og oprigtig interesse hos den voksne. Hvis børnene ikke oplever, at de er trygge og har indflydelse på deres egen sag, forhindrer det dem i at give udtryk for deres mening – og få den rette hjælp.
– Vi skylder børnene at tage det meget seriøst, hvad de fortæller os her. Når et barn finder modet til at tale om noget så svært som vold, skal vi virkelig lytte. For ellers kan vi ikke sikre dem den hjælp, de har brug for og ret til. Undersøgelsen viser, at vi kan blive langt bedre til både at lytte til og møde børnene på en måde, hvor de trygt fortæller og samtidig kender deres rettigheder i mødet med kommunen, siger Red Barnets generalsekretær, Johanne Schmidt-Nielsen, i en pressemeddelelse.