Mange kirker tilbyder hjælp til julen

Mange kirker tilbyder hjælp til julen
Præst Birgit Friis regner med at få dobbelt så mange ansøgninger om julehjælp som normalt. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 23. NOV 2022 • 05:30
NYHED | ABONNENT
23. NOV 2022 • 05:30

Har du svært ved at få enderne til at nå sammen, så er du ikke alene om det. I mange af de bornholmske sogne kan du nemlig henvende dig hos præsten og blive skrevet op til at få en hjælpende hånd til julen. Tidende har taget pulsen på, hvordan kirkerne på Bornholm forholder sig til julehjælp i en presset tid.


Der er hjælp at hente i folkekirken, hvis du endnu ikke har fået søgt julehjælp. Der er nemlig flere af de bornholmske sogne, som tilbyder at hjælpe deres sognebørn med at få julemad på bordet og få budgettet til at hænge sammen.

Bor du i Aakirkeby eller i Pedersker kan du skrive til Birgit Friis, som er præst i Aa Kirke og Sankt Peders Kirke. Sammen med kirkens menighedspleje er hun med til at sikre, at hendes sognebørn ikke skal fejre juleaften uden flæskesteg og brun sovs. Og hun har på fornemmelsen, at der kommer til at være flere ansøgere til puljen i år, end der plejer at være.

– Vi plejer at uddele julehjælp til omkring 20 mennesker, men i år regner vi med at få dobbelt så mange ansøgninger, for vi har en fornemmelse af, at mange har det svært, fortæller Birgit Friis.

Hun fortæller at menighedsplejens julehjælp har eksisteret i alle de år, hun har været præst i kirken - og garanteret også mange år før. I år er der en ildsjæl fra kirken, der er gået i krig med at bage ikke mindre end 5000 småkager, for at skaffe penge til den ekstra julehjælp de regner med, at der bliver brug for i sognet.

– Det er helt fantastisk at se, hvordan folk gerne vil hjælpe hinanden. Vi er jo også priviligerede, at vi er et stort sogn, som blandt andet har genbrugsbutikken, vi søger legater og så er der lokale, der samler ind gennem småkagebagningen.

På deres hjemmeside understreger sognene, at man må henvende sig om julehjælp, uanset om det er første gang eller om man har fået julehjælp før.

– Måske du blev hjulpet sidste år, ja, men dit liv er måske stadig væk ikke nemt, så henvend dig igen, skriver de.

I Hasle og Rutsker sogne fortæller Jens Jørgen Rasmussen, at de ikke har nogen ansøgningsfrist, og her oplever de også, at flere end tidligere har henvendt sig. De har dog kun mulighed for at hjælpe fem familier med julehjælpspakker, og den grænse er allerede nået.

– Det betyder forhåbentlig noget godt for dem som modtager hjælpen og det er det væsentlige. Det er min overbevisning, at kirken har et ansvar for så vidt muligt at række hjælp, hvor der er behov for kirkens hjælp, fortæller han.

Svært at nå ud til folk

I sognene Ibsker, Svaneke, Christiansø og Bodilsker har det også været muligt at søge julehjælp til sig selv og husstanden.

– Hvis du kender nogen, der har behov, er du velkommen til at opfordre dem til at søge. Julehjælpen består af madvarer til en moderat, men værdig juleaften, skriver kirkerne på deres hjemmeside.

Men den mulighed er der næsten ingen, der har benyttet sig af inden deadline den 20. oktober, fortæller Lisa Dürr Nielsen, som er sognepræst. Hun har nemlig kun fået en enkelt ansøgning til julehjælp i samtlige sogne - desværre, fortæller hun, for det betyder meget for dem som kirke, at kunne tilbyde hjælp.

– Vi ved, at der er folk, som ikke har meget at gøre med. Udfordringen er at nå ud til dem. De kommer ikke nødvendigvis i kirken eller læser på vores facebookside, at man kan søge julehjælp, fortæller hun.

Og den samme problematik gør sig gældende i Klemensker og Rø sogne, hvor Nikolaj Hartung Kjærby er sognepræst. Han er også overrasket over, hvor få der har søgt julehjælp i sognene. Her er der ansøgningsfrist til julehjælp den 12. december, og på nuværende tidspunkt har han bare fået sølle tre ansøgninger til årets julehjælp.

Hans bedste gæt er også, at folk simpelthen ikke er opmærksomme på muligheden for at søge julehjælp i kirken.

Det ærgrer ham, for han ser uddelingen af julehjælp som en af kirkens vigtige opgaver.

– Kirkens opgave er at forkynde Guds rige i ord og handling. At formidle hjælp til mennesker i nød – ikke mindst i forbindelse med en stor kristen højtid som julen – er en vigtig del af den opgave, og jeg oplever hvert år, at de kurve vi er med til at uddele, skaber stor glæde. Jeg håber, at vi med tiden også som kirke vil kunne være med til at formidle glæde og fællesskab resten af året, fortæller Nikolaj Hartung Kjærby, som er sognepræst i Klemensker og Rø kirker.

I Allinge Kirke er der ingen organiseret hjælp, fortæller Elon Lauterlein, som er sognepræst i kirken. Han oplyser dog, at han gerne prøver at skaffe hjælp andre steder, hvis nogen henvender sig.

De resterende af øens sognepræster er ikke vendt tilbage på Tidendes forespørgsel.