Historien om Vang Stenbrud
Stenindustrien ved Vang begyndte i 1895. Efter ildebranden på Christiansborg i 1888 skulle borgen genopføres med søjler og profiler af den typiske grå granit fra Vang. Senere blev der leveret granit til Storstrømsbroen og store leverancer, samt hugget brosten og kantsten. På et tidspunkt var der arbejde til 300 mand. På stenbanen ved havnen arbejdede faglærte stenhuggere, inde i stenbruddet ufaglærte stenhuggere.
Man hentede råvaren med tipvogne, trukket af heste. Da kystens granitblokke var opbrugte, etablerede man senere nye stenbrud over skrænterne. For at hente granitten oppe fra højderne lavede man et dobbeltspor. Så kunne de tunge vogne oppefra, trække de tomme vogne op.
Der har været mange ejere af stenbruddet, og omkring 1980 købte Superfos området. Selskabet havde fået ordren på granit til broen over Storebælt. De store stenbrud blev forbundet med veje, der blev sprængt en slugt i kystklipperne og lavet en mole til direkte udskibning. Dermed sparede man transporten af granit til Hasle Havn. Med ny effektivitet kunne man på en uge udskibe mere granit, end hvad man før gjorde om året. På grund af EU-regler fik Tyskland ordren på granit til Øresundsbroen, og Superfos solgte stenbruddet til NCC, der overdrog det til kommunen. Den sidste leverance af granit gik også til Christiansborg. Kuglerunde stenblokke til terrorsikring.