Jagten går efter istidens sjoveste vandreblokke

Jagten går efter istidens sjoveste vandreblokke
'Jættens Bold' er en stor sten på kanten over sprækkedalen, der næsten truer med at falde ned, men der har den været i 15.000 år.
DELUXE | ABONNENT | 27. DEC 2022 • 10:30
Af:
Tekst/foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
27. DEC 2022 • 10:30

De store sten, som isen medbragte fra nordiske fjelde under den seneste istid for 25.000 år siden, kaldes vandreblokke. Da istiden endte, smeltede isen og blotlagde de store sten. Nogle af dem blev berømte – blandt andet rokkestenene der havde lagt sig ovenpå en anden klippe, så de kunne bevæge sig ved berøring. Andre havde et meget sjovt udseende eller blev fulgt af gamle sagn. Nogle sten kunne endda vende sig om, sagde man, de kunne lugte nybagt brød. Måske stammer sagnet fra en ældgammel frugtbarhedskult. Barnløse kvinder ofrede nybagt brød for at få børn. På denne køretur oplever vi Bornholms sjoveste, mærkeligste og største vandreblokke.


Vil du have adgang til artiklen?Første måned 0 kr.
Herefter 209 kr./md.


Få Lørdags Berlingeren GRATIS sammen med Tidende.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Bornholms Tidende deler mit navn, telefonnummer, adresse og e-mail med Berlingske Media A/S med henblik på? markedsføring af Berlingske Media A/S produkter. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 18 år. I Berlingskes privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter, og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke.
Se andre abonnementer her