Her finder du øens sjoveste og mest berømte træer

Her finder du øens sjoveste og mest berømte træer
På særligt flotte og gamle træer er der opsat små metalskilte med teksten Livstræ.
DELUXE | ABONNENT | 28. DEC 2022 • 10:30
Af:
Tekst/foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | ABONNENT
28. DEC 2022 • 10:30

'Gamle træer er livets spejl', sagde man engang om de store egetræer, da de kan opnå en højere alder end andre træer. Landets ældste egetræ står i Jægerspris og kaldes for Kongeegen og har en alder på 1.000 år. Bornholms ældste egetræ er 400 år gammelt. Da Hans Rømer tilplantede Almindingen fra 1800 stod træet der allerede, og man kan se det ved Christianshøjkroen i Almindingen. Der er andre spændende træer på Bornholm. Nogle af dem med en god historie, andre har et mærkeligt udseende. Måske er træerne en køretur værd.

 

For meget lang tid siden var der ved alle hellige kilder træer man kaldte 'Kludeege'. Her ofrede man sit brugte tøj for et ønske om helbredelse. Aakirkeby havde engang en 'Lappetræskilde', men i dag er både træet og kilden væk. Langs øens landeveje var der såkaldte 'Brændevinsege', som var gamle træer, hvor de vejfarende kunne tage en dram og snakke med andre, inden turen fortsatte. For mange år siden voksede der i Nordskoven i Rønne et birketræ med syv selvstændige stammer, som blev kaldt 'De syv brødre'. Det eksisterer ikke mere, hvilket også gælder 'De syv søstre' i Almindingen. Grantræet væltede i et stormvejr ved Bastemosen i 1930. Fra den liggende stamme voksede der syv selvstændige træer, og det blev så berømt, at selv turistbusserne havde træet på programmet. Man kaldte det 'Syvmasteren'. I 1999 flækkede en storm rødderne, og i dag er der ikke meget tilbage af seværdigheden. Ved Bastemose er der andre sjove træer: kandelabertræet og et liggende birketræ med mange selvstændige stammer.

De træer får aldrig den samme opmærksomhed, da de vokser for langt fra landevejen.

 

 

1. 'Paraplyegen' i Slotslyngen.

Slotslyngen på Nordbornholm er to forskellige områder. Den åbne naturplejede hede og naturskoven. Ved den slyngende vej over Ålekiste Bro er der en parkeringsplads, hvor flere stier fører gennem naturskoven. Den højre sti går ned mod Paradisdalen. Her går stien gennem et egetræ med mange stammer. Derfor må man sno sig for at kunne fortsætte ruten, hvilket også gør turen spændende. Stien ligeud fører gennem skoven og forbi et gammelt egetræ med mange stammer. Da det ligner stiverne på en paraply, bliver træet kaldt 'Paraplyegen'.

 

 

2. 'Troldetræet' i Torpe er forvandlet til et monster.

Fra Simlegårdsvej fører sidevejen Fejlerevej mod Torpe Bakker og en lille privat skov. Fra vejen kan man se grantræet kaldet 'Troldetræet' på grund af de mange sære opadstrakte stammer, der lignede hænderne på en trold. Træet blev også kaldt for 'Slangetræet'. Desværre blev træet for et par år siden ramt af uvejr, da lynet ødelagde toppen af træet. I dag ligner det et monster uden hoved med tykke lår. Måske mere en dinosaur uden hoved.

 

 

3. 'Brændte Ola' i Østermarie.

På vejen mellem Østermarie og Svaneke ligger Stamperegård. Ved indkørslen til gården ses et ældre egetræ, og ved siden af træet ses resterne af et endnu ældre træ. Det kaldes for 'Brændte Ola'. Sagnet fortæller, at det gamle hule egetræ i 1600 var skjulested for en svensk soldat, der ikke kunne komme ud igen. Flere år efter slog lynet ned i træet, og der fandt man mandens skelet. Udfra uniformens knapper kunne man se, at det var en svensk soldat.

 

 

4. 'Kongetræet' i Almindingen.

Ved vejsvinget overfor Aaremyre ses en rest af et træ med en opsat jernplade. Der står FVll og LD, hilket hentyder til Frederik den syvende og hustruen Louise Rasmussen. Efter deres ægteskab blev hun ikke dronning, men grevinde Danner. Under et besøg i Almindingen august 1851 skar kongen sit og hustruens navne i træet med en kniv. Det skabte stor forargelse, da nogle kåde studenter flere år efter fjernede dem, men som erstatning opsatte en skovfoged en kobberplade på træet. Da den blev stjålet, kom der en tyk jernplade, og den holder sikkert længere end træet.

 

 

5. 'Herolds Eg' i Østermarie.

Ved Kofoedgård på Heroldvej vokser et gammelt egetræ kaldet 'Nøgleegen', da man siger, træet bærer nøglerne til gårdens lykke. Et andet navn er 'Herolds Eg' – opkaldt efter kongelig operasanger Vilhelm Herold (1865-1937), født i Hasle. Han blev leder af National Teatret, og hans fyldige tenor gjorde ham berømt i hele verden. Da han blev ældre, besøgte han ofte gården og sad mange timer på bænken ved træet. Efter hans død blev der ophængt en kobberplade med et selvskrevet digt. De første linjer lyder: 'Her sidder jeg under det gamle træ og tænker på ungdommens dage'. Jo, gamle træer er livets spejl.

Livstræer

Overalt i landet har Naturstyrelsen og de private skovejere på særligt smukke og seværdige træer opsat små metalplader med billede af et træ og teksten Livstræer. De må aldrig fældes, men skal ældes med ynde indtil træet selv dør af alderdom. Sådanne træer findes mange steder på Bornholm, både i Almindingen og i private skove.

God køretur. I morgen skal vi til 'Verdens Ende' – og retur.