Her bor Krølle Bølle og hver eneste nat laver han ulykker

Her bor Krølle Bølle og hver eneste nat laver han ulykker
Langebjerg er navnet på et højdedrag mellem Sandvig og Hammershus, hvor klipperne rager op over den sparsomme jord. Foto: Søren P. Sillehoved
DELUXE | LANGEBJERG | ABONNENT | 1. MAJ 2022 • 05:30
Af:
Søren P. Sillehoved
DELUXE | LANGEBJERG | ABONNENT
1. MAJ 2022 • 05:30

Tag på vandretur i Krølle Bølles hjem, Langebjerg, hvor du også kan møde den meget sjældne hyldegøgeurt med kælenavnet Adam og Eva.

 

Langebjerg er navnet på et højdedrag mellem Sandvig og Hammershus. Her rager klipperne op over den sparsomme jord, og derfor har arealet aldrig været dyrket, men er blevet anvendt til afgræsning for kreaturer. En sådan naturtype kaldes på Bornholm for en klippeløkke. De er i vore dage blevet sjældne, men på Langebjerg er den heldigvis bevaret, da der altid har gået kreaturer. På de afgræssede marker vokser der mange orkideer. Blandt andet den meget sjældne hyldegøgeurt med kælenavnet Adam og Eva.

Denne korte vandretur er et stævnemøde med de flotte orkideer, men samtidig opleves den smukke natur med de flotte udsigter. Når kirsebærtræerne blomstrer, kan synet minde om et japansk postkort, men der er samtidig en vis ærefrygt over Langebjerg. Trolden Krølle Bølle bor deroppe med sin familie. Hver eneste nat kommer han op fra sin hule og laver ulykker, så om natten skal man ikke være der.


Nogle gange kan mørke skyer danner sære former. Her ses hovedet af Krølle Bølle. Foto: Søren P. Sillehoved



Historiske forhold

I modsætning til Hammerknuden og Slotslyngen har Langebjerg været privatejet. Lokale bønder ejede stedet og havde deres kvæg på græs. Fra 1961 blev det fredet. Efter 2010 købte Naturstyrelsen en del af området, og resten blev overtaget fra 2021. Der er i 2022 planer om at lave en ny sti fra Langebjerg til Hammersholm, så de to lokaliteter kan blive forbundet.

Fra lågen følger man stien ind i området og opad mellem klipperne. Længere mod højre fører en anden sti frem til en nemmere trappe. Under turen op er der spor af små stenbrud. Her huggede man i ældre tider sten for at tjene lidt ekstra, sådanne kaldte man ”husmandsbrud”. Mellem klipperne er ener og krat af slåen og tjørn. Enkelte birketræer fungerer næsten som solister. Mange steder ses de almindelige forårsblomster, og oppe på toppen af ”bjerget” bliver terrænet fladere og forvandles til en mark med lavt græs på grund af kreaturerne. Det er her man finder de mange orkideer.

Hyldegøgeurt i den røde variant. Foto: Søren P. Sillehoved



Orkideerne på Langebjerg

Den mest almindelige er tyndakset gøgeurt med violette blomster i maj og juni. Dens grønne blade sidder som en flad roset under stilken, enten ensfarvede eller med sorte pletter. Den sjældne hyldegøgeurt ynder sol og vokser derfor kun på de vestvendte skråninger. Arten blomstrer fra slutningen af april og hele maj måned. Stilken er mellem 10 og 30 centimeter lang, og bladene er tilspidsede. Blomsterne findes i røde og gule farver, der sjovt nok altid vokser ved siden af hinanden. De her derfor fået kælenavnet Adam og Eva. Nogle gange kan der være en orangefarvet variant, måske et resultat af ægteskabet. Navnet skyldes, at blomsten dufter af hyld.

Der findes i hele verden flere hundrede tusind arter af orkideer. Langt de fleste vokser i troperne oppe i træerne, det er dem, vi har i stuerne derhjemme. I Danmark er der registret omkring 25 orkidearter, og de vokser alle i jorden, men mange af dem er i dag blevet sjældne. Hyldegøgeurt er ekstrem sjælden, og den vokser kun et sted i Jylland og et mindre område på Sjælland. På Bornholm findes den endnu få steder. Hyldegøgeurt er krævende og sårbar, og den hader gødede marker, men elsker kort græs på steder med kreaturer. For 30 år siden voksede der tusindvis på Langebjerg, men også der er arten blevet sjældnere.

Fra Langebjerg er der en smuk udsigt over havet mod nordvest. Foto: Søren P. Sillehoved



Den flotte udsigt

Fra det højtliggende område er der en smuk udsigt over omgivelserne. Mod sydvest over Østersøen, mod nord til Hammerknuden hvor Hammerfyret stritter op som en lang finger. Når kirsebærtræerne blomstrer, er synet ubeskriveligt, og de hvide blomster ligger som lave skyer over området. Køerne gumler, solen skinner, og nattergalen synger. Dens klukkende sang er en pragtfuld lydkulisse i det flotte landskab.

Man kommer til at huske på H. C. Andersens digt "Der er så dejligt ude på landet”.

Mørke skyer nærmer sig

I samme øjeblik forsvinder solen bag nogle mørke skyer, der kommer og går ligesom den danske sommer. Skyerne danner sære former, og med lidt fantasi danner en mørk sky et hoved. Det ligner næsten Krølle Bølle, og kort efter danner skyerne en endnu større trold med tyk mave og lang hale. Det kan ligne Bobbarækus, der er Krølle Bølles far, og bagefter venter man på moderen og hans lillesøster. Men de kom aldrig.

Hvis bornholmerne ikke værner om deres gamle klippeløkker, vil mørke skyer sænke sig og ødelægge en truet naturtype med sine mange orkideer. Det burde aldrig ske. På Langebjerg har Naturstyrelsen sørget for en fredning og fortsat afgræsning med kvæg. På den modsatte side af øen ligger Kåsegårdsløkken syd for Paradisbakkerne. Den er opkøbt af Aage V. Jensens Fond, der sørger for fortsat naturpleje, og årsagen til købet var ikke kun den sjældne danske naturtype, der var også en pæn bestand af hyldegøgeurt.

God tur.

 

 

Turen

• Mellem Sandvig og Hammershus er der en parkeringsplads ved landevejen. Her er borde og bænke.

• Via en låge i hegnet fører flere stier op til toppen af Langebjerg. Der er sten og klipper på stien.

• Turen varer under en time.