En skole uden elever mangler noget

En skole uden elever mangler noget
Blå himmel over Aavang – den håber skolen at se, når første skoledag finder sted onsdag. Arkivfoto
NYHED | ABONNENT | 9. AUG 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. AUG 2023 • 05:30

202 nye elever i 0. klasserne på Bornholms seks folkeskoler er det laveste antal i fire år. Fri- og privatskolerne vinder igen terræn, og flere forældre end før vælger selv at undervise deres barn hjemme.

Onsdag er det første skoledag for de nye 0. klasser. Både på Bornholms seks folkeskoler og på de endnu flere fri- og privatskoler. Det bliver en stor dag for mange familier.

På Åvangsskolen i Rønne bliver det "første første skoledag" for skoleleder Andreas Grosbøll. Han trådte til i starten af maj.

– Man glæder sig da. Det er dejligt, når det hele går i gang, og der kommer liv på skolen igen. Der mangler noget på en skole, når der ikke er nogen elever, siger han.

På første skoledag samler Åvangsskolen sine elever på boldbanen klokken 8. Alle på nær de nye elever i de to 0. klasser. De støder til klokken 8.30, hvor alle skolens ældre elever så er klar til at byde dem velkommen.

Boldbanen danner ramme, fordi Åvangsskolen ikke har et lokale, der kan rumme alle elever. Men vejret er jo pænt sagt ustadigt, så hvad nu hvis festen drukner i augustregn?

– Så går vi indendørs. Der findes ikke en plan endnu. Men der kommer en plan, siger Andreas Grosbøll.

Hasle tilbage ved normalen

I Hasle vil Svartingedal Skole komme tilbage til den ene 0. klasse, der var det almindelige frem til sidste skoleår, hvor skolen fik to små 0. klasser, fordi antallet af elever lige akkurat oversteg de 28, som man maksimalt må samle i en klasse. Også Søndermarksskolen i Rønne bliver en 0. klasse mindre end sidste skoleår, hvor skolen havde tre.

Paradisbakkeskolen i Nexø får tre nye 0. klasser, hvoraf den ene samler børn med særlige behov og derfor højst må være på 20 elever. Paradisbakkeskolen har høstet sine første erfaringer med den såkaldt NEST-inspirerede klasse for børn med særlige behov i en klasse, der bliver 2. klasse i det nye skoleår.

Hans Rømer Skolen i Aakirkeby og Kongeskærskolen i Allinge får begge det samme antal nye 0. klasser, som skolerne havde i det skoleår, der sluttede i juni: To klasser på Hans Rømer Skolen og en enkelt på Kongeskærskolen.

Flere går i skole hjemme

Det nye skoleårs 202 elever i 0. klasserne på Bornholms folkeskoler er det laveste antal i fire år. 61,6 procent af børnenes forældre har valgt folkeskolen mod 65,1 procent i skoleåret 2019-20.

Fri- og privatskolerne tager sig i det nye skoleår af godt en tredjedel af de nye 0. klasseelever (35,4 procent). Fri- og privatskolernes andel af de nye elever er ellers dalet en smule de seneste to år, men er nu tilbage på niveauet fra omkring 2020.

Både folkeskolerne og fri- og privatskolerne mister flere elever end før på, at flere forældre nu vælger selv at undervise deres børn. Både for fire og for to år siden startede kun to bornholmske børn i 0. klassealderen deres skoletid hjemme.

Det tal steg til 12 elever i sidste skoleår, og i det nye skoleår vil 10 små elever tage 0. klasse hjemmefra.