Bornholms Højskole får økologisk besøg fra Polen

Den økologiske højskole i Polen er inspireret af den danske højskolebevægelse, og i efterårsferien skal staben på inspirationstur og se en dansk højskole med deres egne øjne.
Fra søndag til torsdag har Bornholms Højskole besøg af et hold på 17 medarbejdere fra en lille højskole i Grzybów i Polen.
Medarbejderne fra den polske højskole skal opleve, hvordan en dansk højskole fungerer og lære om de værdier, den bygger på. Skolens forstander og initiativtager har nemlig været inspireret af den danske højskolebevægelse siden 1992, og nu har hun altså opbygget sin egen højskole i Polen med navnet Den Økologiske Højskole.
– Jeg så pludselig højskolerne som et redskab, der kunne bruges til at ændre noget og flytte på den polske moral. Vi lever i en tid, hvor det er nødvendigt at kunne samle folk med forskellige baggrunde, så vi kan lære sammen og styrke demokratiet sammen. Vi skal styrke den sociale sammenhængskraft og bygge bro, og her spiller folkehøjskolerne en vigtig rolle, udtaler forstander Ewa Smuk Stratenwerth i en pressemeddelelse fra Bornholm Højskole.
Hun tager nemlig staben med til Bornholm for at se en dansk højskole med deres egne øjne.
Det sker i slipstrømmen af, at forstander af Bornholms Højskole, Solveig Thorborg og praktikanten Ida Viborg fra skolens jordforbindelseshold netop har været på den polske højskole for at forberede deres rejse til Danmark, og det har gjort indtryk på praktikant Ida Viborg, som fik øjnene op for nogle ting, hun ellers har taget for givet.
– Højskolen som "legeplads" for demokratisk dannelse er noget vi praktiserer i hverdagens rutiner, men dybden af den proces er blevet lidt usynligt for os, der tager den for givet. I mødet med den polske højskole, fik vi belyst aktualiteten af den dannelse, og det var en stor berigelse, udtaler hun i pressemeddelelsen.
Solveig Thorborg er forstander på Bornholms Højskole oplever, at det er rørerende at se, hvordan den århundrede lange danske højskoletradition kan inspirere rundt om i verden, og hun glæder sig til, at eleverne på hendes højskole skal møde de polske gæster og måske få øjnene op for, hvor vigtige højskolerne er for det danske demokrati.
– I mødet med den lille økologiske højskole ude på landet, tæt på Warszawa, lærte jeg mere om, hvordan vores egen højskole nok startede under små forhold, i tætte familiære rammer for 130 år siden. Vi tager højskole for givet i Danmark, og jeg glæder mig til, at vores elever skal møde de polske gæster, der med deres opbygningsperiode kan øjensynliggøre, hvor vigtigt en del af vores demokratiske sindelag højskolebevægelsen er og har været siden demokratiets spæde start i midten af 1800-tallet, udtaler hun i pressemeddelelsen.
Til sommer kommer en gruppe polske bønder desuden til Bornholms Højskole som en afslutning på projektet, der er støttet af EU’s udvekslingsprogram Erasmus+.
Ida Viborg er tidligere elev og nuværende praktikant på jordforbindelse på Bornholms Højskole. Eget foto
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration