Det sker i slipstrømmen af, at forstander af Bornholms Højskole, Solveig Thorborg og praktikanten Ida Viborg fra skolens jordforbindelseshold netop har været på den polske højskole for at forberede deres rejse til Danmark, og det har gjort indtryk på praktikant Ida Viborg, som fik øjnene op for nogle ting, hun ellers har taget for givet.
– Højskolen som "legeplads" for demokratisk dannelse er noget vi praktiserer i hverdagens rutiner, men dybden af den proces er blevet lidt usynligt for os, der tager den for givet. I mødet med den polske højskole, fik vi belyst aktualiteten af den dannelse, og det var en stor berigelse, udtaler hun i pressemeddelelsen.
Solveig Thorborg er forstander på Bornholms Højskole oplever, at det er rørerende at se, hvordan den århundrede lange danske højskoletradition kan inspirere rundt om i verden, og hun glæder sig til, at eleverne på hendes højskole skal møde de polske gæster og måske få øjnene op for, hvor vigtige højskolerne er for det danske demokrati.
– I mødet med den lille økologiske højskole ude på landet, tæt på Warszawa, lærte jeg mere om, hvordan vores egen højskole nok startede under små forhold, i tætte familiære rammer for 130 år siden. Vi tager højskole for givet i Danmark, og jeg glæder mig til, at vores elever skal møde de polske gæster, der med deres opbygningsperiode kan øjensynliggøre, hvor vigtigt en del af vores demokratiske sindelag højskolebevægelsen er og har været siden demokratiets spæde start i midten af 1800-tallet, udtaler hun i pressemeddelelsen.
Til sommer kommer en gruppe polske bønder desuden til Bornholms Højskole som en afslutning på projektet, der er støttet af EU’s udvekslingsprogram Erasmus+.