Børnenes alliance skal bygge nye netværker

Børnenes alliance skal bygge nye netværker
Knap 40 repræsentanter fra foreninger, organisationer, Bornholms Regionskommune og lokale initiativer var samlet i Det Levende Køkken i Østermarie.
NYHED | ABONNENT | 11. MAR 2022 • 10:30
Niels Ebdrup
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. MAR 2022 • 10:30

Bornholms Børnealliance er et initiativ, som etablerer lokale samarbejder, der skal give børn en god start på livet.


Bornholm har et helt særligt netværk: Bornholms Børnealliance. I det mødes forskellige foreninger, organisationer og aktører, så de kan hjælpe hinanden med at gøre øen til et bedre sted for børn at vokse op. Torsdag eftermiddag mødtes således knap 40 bornholmere, som har med børn at gøre. Nogen var fra lokale foreninger – som Børn på Nordlandet – andre kom fra organisationer – som DGI – og atter andre var fra Bornholms Regionskommune.

Bornholms Børnealliance er en udløber af det kommunale projekt De Små Børns Bornholm. Faglig programleder Dorthea Funder Kaas fortalte, at det er en temmelig unik måde at arbejde for, at det bornholmske civilsamfund samarbejder om at give børn en god start på livet.

– Børnealliancen er en ret unik ting. Det er ikke noget, man har alle mulige andre steder i landet, fortalte Dorthea Funder Kaas.

– I Bornholms Børnealliance kan man som aktør uden for kommunen være med til at slå ring om den vigtige tidlige begyndelse på livet. Det kan være værdifuldt, at det bliver gjort koordineret af både borgerforeninger, idrætsforeninger, handelsstandsforeninger, Red Barnet Bornholm – alle mulige organisationer, foreninger og lokale aktører.

Mere sammentømrede lokalsamfund

Alliancen har eksisteret i godt et år. Syv af dens medlemmer har modtaget penge til projekter. Blandt andre Børn på Nordlandet og Lobbæk Legehus. Andre medlemmer har fået lettere ved at samarbejde om projekter med kommunen.

– I Nexø har kommunen for eksempel et super projekt med DGI, hvor en særlig børnegruppe sammen med en pædagog er til gymnastik i Poulsker Idrætsforening. Og forældrene er koblet på et familiesamarbejde, siger Dorthea Funder Kaas.

Hun håber, at netværket nu vil blive mere sammentømret, så samarbejde også sker på tværs af foreninger uden om kommunen. Det har hun hørt nogle af alliance-folkene ytre ønske om.

– Jeg hører, at man gerne vil have et større samarbejde i lokalsamfundene. Der kan være en tendens til, at foreninger og initiativer konkurrerer om den samme gruppe børn. Men hvad sker der, hvis man begynder at fortælle børnene om de andres tilbud? Jeg tror, at folk ønsker at kunne det. Og så ønsker de at vidensdele og inspirere hinanden. Blandt andet om, hvordan man rekrutterer frivillige, siger Dorthea Funder Kaas.

Skal sikre godt samarbejde

Forankringen af alliancen i det lokale civilsamfund er igang. Torsdagens møde blev således holdt hos alliancemedlemmet Det Levende Køkken i Østermarie, der blandt andet har madskoler for børn.

I Det Levende Køkken var også forperson for Bornholms Børnealliance, viceborgmester Morten Riis (Ø). Han understregede det vigtige i, at kommunen virker som en katalysator for et samarbejde mellem folk i lokalsamfundene.

– Hele idéen med Bornholms Børnealliance er at bygge netværk. Netværk mellem forskellige organisationer eller initiativkredse, der har noget med børn og familie at gøre. I den forbindelse kan kommunen sætte ting i gang. Men i langt højere grad handler det om, at man møder hinanden og får etableret nogle gode samarbejder.

– For kommunen handler det mest om at facilitere mødet mellem andre. Det er ikke så meget os, der skal sætte ting i værk. Det handler mere om at få etableret forbindelser, sagde Morten Riis, der havde taget sin guitar med, så han kunne akkompagnere fællessangen.

 

 

 

VOXPOP:
Hvad får I ud af at være en del af børnealliancen?

 

Annika Lamhauge, Børn på Nordlandet

– De har gjort det store arbejde med at samle alle aktører, der kunne være relevante for en stærkere børnealliance – lokale og kommunale. Så for vores vedkommende har det givet os et godt overblik over, hvem man kunne samarbejde med på kryds og tværs.

Har I mødt nogen, I samarbejder med?

– Vi har talt med Sussie (Holmtoft Fra Det Levende Køkken i Østermarie, red.) i forhold til fællesspisning. Det er ikke blevet til noget endnu. Indtil nu har vi ikke talt med andre – men det kan være, at det byder sig i dag.

 

 

Tanni og Harald Christoffersen, Lobbæk Legehus

– Det er jeg meget spændt på. Det er første gang, jeg er her, svarer Tanni Christoffersen.

– Jeg håber at skabe nye relationer til nogle fagfolk. Det vil gavne både Lobbæks lille legestue og mig selv også – jeg arbejder selv i en institution. Al ny viden hjælper.

Hvad er Lobbæk Legehus?

– Det er en legestue, som blev oprettet tidligere i år. Den er lavet for at styrke fællesskabet i vores lille by Lobbæk og for at kunne mødes familier på kryds og tværs.

 

 

Kim Lintrup, Red Barnet Bornholm

– Vi vil gerne skabe kontakter ud til alle de andre gode foreninger og støttevirksomheder. Vi kan få meget ud af at lytte til, hvad andre gør, så vi kan koordinere en fælles indsats og støtte til dem, der nok har aller mest brug for det.

– Red Barnet er til for børnene og de udsatte, sårbare børn. Hver gang, der er et initiativ, der involverer børn, så vil Red Barnet gerne være en del af det for at skabe nogle gode rammer for vores børn på Bornholm.

Så det er et vigtigt netværk?

– Jeg er ny formand for Red Barnet Bornholm. Så jeg er her også for at skabe kontakter. Fordi for at kunne gøre noget godt for børnene, så skal vi have styr på netværkene, og det får vi her i dag.