Beof varsler stigende elpriser fra 1. oktober: Så meget er prisen allerede gået i vejret

Beof varsler stigende elpriser fra 1. oktober: Så meget er prisen allerede gået i vejret
NYHED | ABONNENT | 17. AUG 2022 • 15:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
17. AUG 2022 • 15:30

Siden sidste sommer har strømpriserne været langt højere end de foregående år, og forventningerne til endnu en vintersæson med ubalance i energisystemet betyder, at elprisen fra oktober får endnu et nøk opad, oplyser Bornholms Energi og Forsyning.

 

Disse dage er elektriciteten historisk dyr. Priskurverne, der svinger time for time, når et nyt højdepunkt onsdag aften, kan man aflæse af elbørsen Nordpools oversigt over priserne i det østdanske område, som Bornholm hører ind under.

De høje elpriser rammer kun de kunder, som har valgt en variabel abonnementsmodel, og de gør klogt i at holde vaskemaskiner slukket onsdag aften og vente med at oplade elbilen.

 

Den seneste uges rene elpriser time for time. De toppede onsdag aften klokken 19 på 5.562 kroner/megawatt-time (svarende til 5,56 kr./kWh). Illustration: Skærmbillede fra Nordpool

 

Sådan har den rene elpris udviklet sig siden sommeren 2020 i Østdanmark. Gennemsnitsprisen i juli 2022 er den hidtil højeste med 1,74 kr./kWh. Illustration: Nordpool

 

Men generelt har prisen på strøm de seneste uger været stigende på ny, og udviklingen vil også komme til at mærkes af kunderne med faste priser, der justeres hver tredje måned. Det fastslår Bornholms Energi og Forsynings kommunikationschef, Klaus Vesløv.

– Priserne for endnu et nøk op i fjerde kvartal. Hvor stort det nøk bliver, er for tidligt at sige, lyder vurderingen.

Taksterne for forbrugere med fastpris-abonnement afhænger af, hvilke prisaftaler kommercielle el-handelsselskaber som Bornholms Energi kan indgå. Ikke alle aftalerne, der bliver afgørende for priserne i fjerde kvartal, er lukket endnu, men prognoserne for el-markedet gør, at yderligere prisstigninger bliver uundgåelige, fortæller Klaus Vesløv.

– Vi kigger selvfølgelig på udviklingen med bekymring, siger han.

De seneste dages tårnhøje priser hænger tæt sammen med stigende gaspriser. Elpriserne fastsættes efter den dyreste aktive enhed i produktionssystemet, og så længe der er brug for gasværker i det nordeuropæiske område, vil gasprisen med stor sandsynlighed diktere, hvad elkunderne på Bornholm skal betale.

Forud for vinteren er der ikke udsigt til, at prisen på strøm vil returnere til tidligere tiders meget lavere niveau foreløbigt.

– Så længe der er en konflikt i Ukraine, og gas er en del af konflikten, vil priserne fortsat være høje, siger Klaus Vesløv.

 

 

 

Selvom det forventede elforbrug hjemme hos Tidendes journalist er 15 procent lavere i 2022, og elafgiften er nedsat, stiger den samlede elregning med over 30 procent. Hvis man korrigerer forbruget og sætter det til 2021-niveauet på 438 kilowatt-timer, ender den samlede pris på cirka 1.940 kroner i tredje kvartal – hvilket svarer til en prisstigning på cirka 52 procent.

 

50 procent større elregning

Tidendes energijournalist har hentet sine elregninger frem fra e-boks for at få et overblik over prisudviklingen siden sidste sommer (se tabeller).

Elpriserne begyndte at stige i sommeren 2021, og den første alvorlige stigning på elregningen slog igennem i fjerde kvartal. Prisernes himmelflugt fortsatte efter nytår, og der blev skruet op igen 1. april. I tredje kvartal faldt taksten imidlertid en lille smule – med 10 øre/kWh til 2,27 kroner/kWh. Den aktuelle takst (altså den rene elpris) er på nuværende tidspunkt godt tre gange højere end samme tidspunkt sidste år.

Også nettariffen, der på Bornholm tilfalder ejerne af elnettet, Trefor El-net Øst, er steget med 27 procent i det forgangne år. For at skåne forbrugerne for stigende priser har Folketinget reduceret elafgiften til statskassen. For en mindre husstand, som er brugt i Tidendes priseksempel, resulterer afgiftsnedsættelsen i en rabat på cirka 100 kroner om måneden. Den statslige håndsrækning har dog en begrænset effekt, for sammenlagt er elregningen steget med lige over 50 procent på et enkelt år – fra 1.275 kroner i tredje kvartal i 2021 til cirka 1.950 kroner i tredje kvartal i 2022, når man antager, at forbruget af strøm ligger på samme niveau. Større husstande med flere el-slugende apparater vil typisk have et forbrug, der er dobbelt så stort som i priseksemplet.

Hos Bornholms Energi og Forsyning er man klar over, at sådanne prisstigninger på strøm i en tid med en generel inflation vil belaste privatøkonomien hos borgere, der i forvejen vender hver en krone og øre for at få husholdningsbudgettet til at gå i nul. Aftaler om afbetaling er en mulighed, som Beof kan tilbyde.

– Står man i situationer, hvor det bliver helt uoverskueligt for ens egen økonomi, skal man ringe til os, siger Klaus Vesløv.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT