Arbejde før fornøjelse: De vasker biler for at komme til New York

Arbejde før fornøjelse: De vasker biler for at komme til New York
Jacob Mattesen spuler mågelort af redaktionsbilens tag. – Vi skal nok nå det, hvis vi knokler, lyder det fra den ene af de syv elever bag tirsdagens bilvaskindsamling på Østerlars Friskole. Foto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 18. MAJ 2023 • 11:00
NYHED | ABONNENT
18. MAJ 2023 • 11:00

Eleverne i 8. klasse på Østerlars Friskole tager exceptionelle metoder i brug for at samle penge ind til dyr klassetur.

– Det er tvang, siger Carl Holger Lissau. Han står på parkeringspladsen foran Østerlars Friskole og skal til at støvsuge Tidendes redaktionsbil, mens hans klassekammerat ligger på knæ og vasker de beskidte gulvmåtter med en kold klud.

Carl Holger Lissau går i 8. klasse og vaskede i tirsdags biler for at rejse penge til en klasserejse til New York. Klassen har selv været med til at udpege rejsemålet, og Carl er derfor godt klar over, at rejsen bliver lidt dyrere end normalt. Hans snak om tvangsarbejde og afvisningen af indsamlingen som 'et håbløst projekt' skal derfor mest ses som et udtryk for typisk drengehumor. I hvert fald var Carl så flittig med støvsuger, klud og vandslange, at han sammen med sine seks klassekammerater fik indsamlet 4.690 kroner på fire timer.

 

Carl Holger Lissau samler ind i protest. Men støvsuge, det kan han. Foto: Anette Vestergaard

 

Karl-Emil: Jeg tror på det

Det er tusind kroner mere end sidste gang, der var bilvaskindsamling på Østerlars Friskole, og antallet af biler er øget med 50 procent.

– Det skyldes nok, at drengene har reklameret for indsamlingen på facebook i år og også på Østerlars' facebookside. Der er kommet mange lokale i år, siger Karin Kofod. Hun underviser i 8. klasse, og står sammen med kollegaen Sarah Dalsgaard for den overordnede tilrettelæggelse af den planlagte tur til New York.

Budgettet er på 40.000 kroner, plus 4.000 kroner i forældrebetaling pr. elev. Så der er stadig et stykke vej.

Her kommer klassens optimist imidlertid på banen.

– Vi er nødt til at komme til New York. Jeg tror på det. Hvis det ser sort ud, må vi arbejde ekstra hårdt. Hvis det går for langsomt, bliver vi ekstra motiverede, siger Karl-Emil Knage Møller, mens Carl Holger Lissau ruller med øjnene.

– Vi ender i Tblisi, siger han.

 

Karl-Emil Knage Møller går til makronerne for at få skrabet skidtet af redaktionsbilens gulvmåtter. Foto: Anette Vestergaard

 

De skal stramme ballerne

Karin Kofod sætter tingene lidt i perspektiv.

– De skal stramme ballerne, hvis de vil til New York. Tidligere klasser har været i Rom og Paris, hvor budgettet har været på 23.000 kroner plus egenbetaling. Men de knokler også for det. De rydder op på Wonder, sælger lodsedler og sælger mad i skolens madbod hver torsdag. De har en stor andel i at komme af sted, det giver ejerskab. Det er ikke bare noget far og mor betaler, siger læreren.

Imens står Frank Kure ved siden af og betaler 150 kroner for at vaske sin egen bil. Han er med i forældregruppen og støtter på den måde op om indsamlingen. På flere måder.

– Jeg har taget tidligt fri for at være med i dag, siger han og glæder sig over, at han får en ren bil med hjem.

Næste bilvaskindsamling på Østerlars Friskole er fredag før efterårsferien. På det tidspunkt går de syv drenge – og ja, 8. klasse er en ren drengeklasse – i 9. og tiden vil vise, om de syv klassekammerater til den tid har bragt drømmen om New York tættere på virkeligheden.

 

Sarah Dalgaard og Karin Kofod underviser i 8. klasse på Østerlars Friskole og står for den økonomiske tilrettelæggelse af turen til New York. Foto: Anette Vestergaard