Andre steder bliver det ved snakken – i Pedersker er fritidsklubben nu åben fem dage om ugen

Andre steder bliver det ved snakken – i Pedersker er fritidsklubben nu åben fem dage om ugen
Lis Hansen er leder af SFO’en og klubben på Sydbornholms Privatskole. Hun var en af de to voksne, som var sammen med børnene, den dag Tidende besøgte skolen. Både klub og SFO holder åbent indtil klokken 16.30 mandag til fredag. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 10. SEP 2022 • 10:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
10. SEP 2022 • 10:30

Tidende har været på besøg hos klubben på Sydbornholms Privatskole, der i år har udvidet klubtilbuddet for eleverne i 4.-6. klasse fra to til fem eftermiddage om ugen.

 

Det er fredag, og skoleugen er egentlig slut for eleverne fra fjerde klasse på Sydbornholms Privatskole, men mange er blevet hængende i skolegården.

Klubben er nemlig åben – som den på det seneste har været alle dage fra mandag til fredag.

Inden da kunne eleverne fra 4.-6. klasse kun gå i klub to dage om ugen. Muligheden for at komme i klubben flere dage blev afprøvet på forsøgsbasis i foråret, og erfaringerne med en ”fuld klub” var gode, fortæller bestyrelsesformand Maria Arvidsson.

– Det har været en så stor succes, at tilbuddet nu fortsættes efter sommerferien. Det har givet liv på skolen om eftermiddag, hvor mange glade børn har benyttet sig af tilbuddet, siger hun.

Da Tidende kigger forbi, er alle klubbørnene, som er blevet for gamle til at gå i SFO, samlet ude i skolegården. Flere piger leger med en slags primitive drager, som de laver af plastikposer og pinde.

Der er også gang i spillet på fodboldbanen, mens andre svinger med hulahopringe eller går på stylter – som Paprika fra 4. klasse, der ansporer journalisten til at prøve stylterne, inden hun giver Tidende en rundvisning.

– Jeg er her fem dage om ugen. Normalt bliver jeg til klokken fire, for der går min bus, fortæller hun, inden vi går indenfor og op ad trappen til klublokalet.

Det blev taget i brug for fire måneder siden. Midt i rummet står et sofabord, der er omgivet af to lædersofaer og et par lænestole. Et par kasser med legetøj til større børn med mærkatet ”kun for klub” står på bordene bagved, men i rummet finder man også bøger, et elektrisk klaver og andre ting, som vist er blevet til overs på privatskolen.

Jeg spørger Paprika, hvad hun og de andre plejer at lave i klubben.

– Ikke så meget. Ikke udover at spille fodbold, lege, gå i klubrummet og sidde med telefonerne eller lege 'sandhed og konsekvens'.

Det er kun fire måneder siden, at klubben fik sit eget lokale, og der er planer om at gøre rummet endnu mere klubagtigt.

– Vi har søgt nogle fonde, så vi kan få penge til at lave det fedeste klublokale, siger SFO- og klubleder Lis Hansen, da hun slutter sig til rundvisningen.

– Her er det meningen, vi skal have en hyggekrog. Gerne med et stort fjernsyn til Playstation eller film til vores klubaftener, forklarer hun.

Klubbørnene tilbringer en del tid sammen på legepladsen i skolegården, som de deler med de mindre børn fra SFO’en. Foto: Jacob Jepsen

 

Hedt emne i valgkampen

Mange forældre, der bor i bornholmske byer uden klubtilbud, må kigge med misundelse mod Pedersker. Op til kommunalvalget i 2021 opstod facebookgruppen ”Børnene - Bornholms Fremtid”, som i år har etableret en lokalafdeling af Forældrenes Landsorganisation. Et hovedmål er at få indført klubtilbud i alle bornholmske byer med folkeskoler. Flere af de toneangivende kræfter er tilflyttere, som har været vant til helt anderledes muligheder for børn, der er blevet for gamle til at gå i skolefritidsordning, i de kommuner, hvor de boede før.

Op til valget svarede flere partier i Tidendes valgtema om klubtilbud, at de ville prioritere klubber – også på bekostning af andre indsatser. Mest begejstrede var partier, der ikke allerede havde pladser i byrådssalen, mens især Socialdemokratiet, Enhedslisten og tog afstand fra idéen på grund af regionskommunens begrænsede midler.

Ved sidste uges budgetforhandlinger, som kulminerede med et forlig indgået af de to førstnævnte partier samt Venstre, blev der da heller ikke tilført penge til nye klubber, men med tanke på den stramme økonomi og sparekravene ville det også have været en pæn overraskelse.

Klubber findes dog allerede rundt omkring på flere af de private skoler, heriblandt Svaneke Friskole og Friskolen Østerlars.

Nogle har for travlt

Sydbornholms Privatskole er en lille skole med maksimalt 11 elever på hvert klassetrin, og hvis samtlige børn på de tre klassetrin tilmeldte sig klubben, ville de være cirka 30. Det koster forældrene 500 kroner om måneden, og den månedlige pris er lige steget med 200 kroner, efter at klubben udvidede til fem dage om ugen. Over halvdelen i målgruppen er meldt ind.

– Det går lige så stille fremad, og vi er oppe på 17 nu, siger Lis Hansen.

En typisk eftermiddag dukker en halv snes børn op, men antallet varierer, alt efter hvilke aktiviteter der er planlagt.

Hvad er grunden til, at nogle børn slet ikke bruger klubben?

– Det er hovedsageligt børn, som har rigtig mange fritidsaktiviteter. Så skal de til fodbold, svømning, musik eller har en hest, der skal passes, fortæller Lis Hansen.

– Vi regner med at vokse. Vi har lige fået en ekstra indmelding i dag, og hun skal være med i aften.

Det nye klublokale ligger på skolens førstesal – et godt stykke væk fra fritidsordningen for børnene i indskolingen. I skoletiden benyttes lokalet af eleverne i 8. og 9. klasse. Foto: Jacob Jepsen

 

Klubaften hver måned

Avisen kigger forbi den fredag eftermiddag, hvor den første klubaften i Pedersker skal finde sted få timer senere. På programmet er fællesspisning (pizzasnegle og banankage) og aftenhygge, og det er meningen, at fredagsklubaftener skal gennemføres en gang om måneden.

Også til hverdag er der forskellige aktiviteter til de børn, som kommer i klubben. De har selv været med til at planlægge, hvad der skal foregå. Værksteder lige fra syning til rollespil, ture ud af huset, flødebollekursus står på listen, men klubben handler lige så meget om at være sammen med kammeraterne.

– Det skal ikke være sådan, at vi voksne sidder på dem. Der skal være mulighed for at gå herop, så de kan få fred og ro fra de små i skolegården, fortæller Lis Hansen.

Klublokalet er ikke altid tilgængeligt først på eftermiddagen, for de store i 8.-9. klasse har adgang til rummet i deres skoletid. Men de er nu gået hjem, og derfor søger børnene fra skolegården indenfor.

Tidende spørger fire piger, der har sat sig til rette i sofaen, om, hvad der gør det sjovt at gå i klub.

– Det er, at man kan bruge telefonen, svarer en.

– Og at vi kan gå herop, hvis vi ikke gider at være i skolegården.

– Og vi kan sidde helt alene, uden at nogle voksne står og holder øje med os hele tiden, siger en tredje.

Paprika fra 4. klasse plejer at tilbringe timerne midt på eftermiddagen i klubben. Indtil sommerferien gik hun i SFO, og med udvidelsen af klubtilbuddet på Sydbornholms Privatskole har hun og klassekammeraterne fortsat et tilbud på skolen til rådighed, efter dagens undervisning er overstået. Foto: Jacob Jepsen

 

I skoletiden skal mobiltelefonerne være pakket væk, og i klubben er der også begrænsninger en del af tiden.

Klokken nærmer sig 14, og det er lig med café. Pigerne og drengene søger over mod SFO’en, hvor maden bliver serveret. På menuen kan der være rugbrød, koldskål eller snydepizzaer fra toastjernet, men denne fredag opfyldes et madønske, som nogle af børnene har haft; grød. Nogle ønsker er nemmere at opfylde end andre.