Topchef: Magt og indflydelse skal bruges fornuftigt

Topchef: Magt og indflydelse skal bruges fornuftigt
Peter Vesløv, administrerende direktør i Beck Pack, fylder 50 år den 22. oktober. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 20. OKT 2022 • 10:30
NYHED | ABONNENT
20. OKT 2022 • 10:30

Peter Vesløv, administrerende direktør i Beck Pack Systems, fylder 50 år den 22. oktober.

 

Kontoret på Sandemandsvej er hvidt og rummeligt. Lyset strømmer ind gennem de store vinduespartier, der er delvis blokeret af en enorm, skulpturel plante, og hvis det ikke var, fordi man kunne se parkeringspladsen udenfor, kunne man i princippet sagtens befinde sig om bord på et futuristisk rumskib, svævende gennem universet i en space movie-klassiker.

Stilheden i rummet afbrydes kun af Peter Vesløvs stemme og en diskret tretone fra arbejdsbordet, når en mail tikker ind på pc’en.

Peter Vesløv selv er lidt af en karakter med sit katteagtige smil og gnæggende latter. Der er ingen tvivl om, at direktøren, der gennem sine 15 år i chefstolen har høvlet det ene tocifrede millionoverskud i land efter det andet, er stolt af sine resultater. Han taler dog hellere om andres resultater, uden brug af sportsmetaforer i øvrigt.

Det er, som det er: Peter Vesløv er yngste søn af to skolelærere, økonomiuddannet og gift med Mie, som han har to døtre med. Storebroren Klaus Vesløv er kommunikationschef i det lokale forsyningsselskab Beof, og derudover er der to ældre halvsøskende, Hanne og Lars.

Tæt løb med Ocean Prawns

Beck Pack Systems, tidligere Beck Kartonnage, er et emballagefirma, der blev grundlagt i 1919 af boghandler Wilhelm Beck.

Beck Pack befinder sig i dag i Bornholms erhvervslivs absolutte top, hvad omsætning angår. Virksomheden har i årevis kørt tæt løb med rejekoncernen Ocean Prawns om at komme ud med det mest imponerende årsresultat. I 2021 kom Beck Pack ud med et overskud på 80 millioner kroner efter skat – det er stort for en relativt lille virksomhed med 60 medarbejdere, hvis man medregner de ansatte på søsterkontoret i Seattle.

Slagteridirektør som 27-årig

Beck Pack er specialiseret i emballage til den globale fiskeindustri og i dag den største virksomhed af sin art i verden. Det var den ikke, da Peter Vesløv trådte ind som udlånt direktør i 2007.

På det tidspunkt havde han været tilbage på Bornholm i otte år, hentet hjem af Ole Almeborg, Hans-Henrik Thiesen og Hans Bech, der sad i bestyrelsen for Bornpoultry, et kyllingeslagteri, der blandt andet fik succes med at udvikle brandet Bornholmerhanen.

Her var det i 1999 lykkedes for den fremadstormende akademiøkonom at erobre direktørposten som 27-årig efter en mindeværdig samtale på virksomhedens hovedkontor i Hasle.

– Jeg snakkede jo, det bedste jeg havde lært, som den sælger, jeg jo er, smart i en fart, og på et tidspunkt løftede Hans Bech hånden og sagde: Hold nu kæft horra, det eneste jeg vil vide er: Kan du drive den her virksomhed eller ej?

– Og det mente jeg jo godt, at jeg kunne, siger Peter Vesløv.

To år i Tyskland

På det tidspunkt havde Peter Vesløv allerede et omfattende cv. Dels havde han været på ophold i Tyskland tre gange, først som udvekslingselev i 9. klasse, senere som studerende på Wirtschafts Akademiet i München, og derefter som ulønnet praktikant på det danske generalkonsulat i Dresden.

Her skulle Peter Vesløv, der dengang var 21, hjælpe med at varetage kontakten til de danske virksomheder, der efter Murens fald drømte om at få del i den økonomiske fremgang i den sønderbombede storby i det tidligere Østtyskland.

Da jobbet som trainee var ulønnet, tog Peter Vesløv et weekendjob i Fleggaard, der solgte hårde hvidevarer, radio og tv i Dresden. Da praktiktiden udløb på konsulatet, blev han hyret til at etablere endnu en Fleggaard-filial i et nybygget butikscenter.

I løbet af de to år i Tyskland nåede Peter Vesløv at opbygge et imponerende netværk. Men han havde stadig ingen uddannelse.

– Min mor blev meget glad, da jeg kom hjem og startede på Niels Brock, husker han.

Ferievikar i Ukraine

I studieårene boede Peter Vesløv i bornholmerenklaven på det ydre Nørrebro. Her løb han ind i Mie, som også er bornholmer, og de to blev kærester og senere gift.

Uddannelsen som akademiøkonom var dengang en blanding af undervisning og praktik. På det tidspunkt stod det klart for Peter Vesløv, at han gerne ville arbejde med salg og markedsføring i et internationalt perspektiv, og han fik praktikplads hos Peter Justesen, en nichevirksomhed, der sælger tax free-varer til diplomatiet i hele verden. Det foregik dengang via postordre, og Peter Vesløv var blandt andet flere gange i Moskva og vikarierede også en overgang på agenturet i Kyiv, altid med Justesens enorme postordrekatalog indenfor rækkevidde.

Efter endt uddannelse blev den nu 24-årige akademiøkonom ringet op af sin gamle roomie fra Dresden, som spurgte om han kunne være interesseret i et job som sælger.

Han havde lige startet en virksomhed i Hillerød, der var partner til Rank Xerox.

– Jeg slog til og lagde ud med at sælge fax-maskiner. Det var det laveste niveau overhovedet. Jeg fik 10.000 i fast løn, resten var provision. Så jeg gik i gang med telefonen, og så var det ud på vejene, fortæller Peter Vesløv.

Efter tre år havde Peter Vesløv arbejdet sig op til major key accountmanager. Og det var så her, i en alder af 27, at han med sin samlede erfaring og intet kendskab til fødevarebranchen overhovedet, fik stillingen som direktør for et kyllingeslagteri i Hasle.

Tilbage til Bornholm

Nyheden om at familiens yngste søn vendte tilbage til fødeøen vakte glæde i familien, men Peter Vesløv husker især en samtale med sin far, Tue Vesløv.

– Min far var en eftertænksom jyde fra Viborg. Han sagde noget, som jeg aldrig glemmer: Husk nu på, at mange kan blive det, men få kan være det. Det var noget, jeg tog til mig. Det er ikke bare at få stillingen som direktør, det er også at kunne udfylde den og bruge magten og indflydelsen fornuftigt.

I årene som direktør for Bornpoultry tog Peter Vesløv også et råd med sig fra Ole Almeborg.

– Han sagde altid: Jeg skal lige sove på det, inden han traf en stor beslutning. Han er et dygtigt analytisk menneske, rent intuitivt, han har lavet mange ting på en serviet. Men han er meget velovervejet, og det tror jeg også, man vil kunne sige om mig. Jeg er ikke den hurtigste til at træffe beslutninger af den simple grund, at der ofte er afledte effekter af en stor beslutning, som man ikke altid kan forudse umiddelbart, og de effekter vil jeg gerne minimere så meget som muligt.

Ind i det erhvervspolitiske

Direktørstillingen i Bornpoultry blev vejen ind i det erhvervspolitiske arbejde, som Peter Vesløv har brugt en del tid på gennem årene.

Roar Schou, daværende direktør i Beck Pack og formand for Dansk Industris afdeling på Bornholm, inviterede Peter Vesløv ind i bestyrelsen.

– Efter en række år i DI-bestyrelsen påtog jeg mig formandskabet i BCB (Business Center Bornholm), og igennem formandskabet her er man født næstformand i Erhvervsfonden.

Bornholms Erhvervsfond er den eneste af sin art i Danmark. Det er, fortæller Vesløv, en stærk støtteenhed, der med sine favorable lånevilkår har holdt hånden under bornholmske landbrug, turisterhverv og en række andre erhvervsvirksomheder gennem årene.

Gennem arbejdet i DI lærte Peter Vesløv nye mennesker at kende, blandt andet Klaus Nielsen, direktør for Espersen.

– Han spurgte en dag, om jeg ikke kom ned og fik en kop kaffe, fortæller Peter Vesløv, hvilket i erhvervssammenhænge ofte er et tegn på, at nye muligheder kan være indenfor rækkevidde.

Og ganske rigtigt. I 2006 blev den nu 33-årige Peter Vesløv indsat som produktionsdirektør i den Insepa-ejede fiskeforarbejdningsvirksomhed Espersen, med ansvar for Polen, Litauen og Rønne.

Lukningen af Espersen

Espersen var en af Bornholms største fiskeforarbejdningsvirksomheder i fiskeriets velmagtsdage. I dag har Espersen 2.500 ansatte i Polen, som fileterer fisk, dengang havde virksomheden 1.900 ansatte i Polen, 400-500 i Litauen og et par hundrede i Rønne. Da Peter Vesløv trådte ind i Espersen var fiskeriet fra Østersøen næsten gået i stå.

– Rønne var ikke en god forretning i 2007. Man må tage hatten af for Klaus (Nielsen, red.), fordi han holdt hånden under fabrikken i så mange år, trods store underskud, siger Peter Vesløv.

Det var uundgåeligt, men lukningen af Espersen er uden sammenligning den hårdeste beslutning, Peter Vesløv har været med til at træffe i sin karriere.

– Jeg var desværre med til at træffe beslutningen om at lukke Rønne og fyre flere hundrede medarbejdere, det var fanme ikke sjovt. Det var jo mine venners venner, mine forældres venner. Beslutningen i sig selv var ikke svær at tage, men at se konsekvenserne af eksekveringen …

Peter Vesløv tager en dyb indånding.

– Det var en virkelig hård tid.

Kort tid efter gav nye begivenheder udenfor Peter Vesløvs kontrol karrieren endnu en uventet drejning. Insepa havde købt Beck Pack Systems, der på det tidspunkt havde tabt en del penge på et fejlslagent forsøg på at forny fremstillingsteknikken. Klaus Nielsen gik ind som bestyrelsesmedlem og konstaterede, at virksomheden ikke kørte rigtig godt.

– Så jeg blev spurgt, om jeg ikke kunne hjælpe til i en periode. Jeg satte mig i stolen i 2007 og har siddet her siden.

Ingen bagkant

I dag er Beck Pack en velsmurt maskine, og Peter Vesløv befinder sig glimrende med tilværelsen, både privat og som frontfigur for en af Bornholms mest succesrige virksomheder. Derfor har han heller ikke planer om at ændre noget, nu hvor han runder et skarpt hjørne.

– Jeg har et berigende og fedt job. Jeg har været begunstiget af dygtige bestyrelser, stærke og inspirerende bestyrelsesformænd, dygtige kolleger og en stærk familie i al min tid på Bornholm. Hvis man er rig på sit liv, glad og tilfreds og udfordret, så synes jeg ikke nødvendigvis, der skal være en bagkant med noget. Men jeg har heller ikke tænkt mig at arbejde, til jeg falder om, siger han.

Fritiden tilbringes sammen med familien, der i dag tæller tvillingerne Marie og Ella på 13. Derudover spiller Peter Vesløv stadig badminton – en sport, der har fulgt ham hele livet – og paddle, samt ordner diverse vedligeholdelsesopgaver i huset i Rønne.

Direktørens runde dag fejres med en reception på Green Solution House den 26. oktober.