To bryggerier nomineret som Danmarks bedste

To bryggerier nomineret som Danmarks bedste
Bryggeriet Penyllan ligger på havnen i Tejn og har åbent året rundt med fadlagrede specialøl. Arkivfoto.
NYHED | 24. OKT 2022 • 14:25
NYHED
24. OKT 2022 • 14:25

Dekadente dråber fra Tejn og en unik øl-oplevelse fra Rønne - med to nomineringer lever drømmen om, at et bornholmsk bryggeri for første gang nogensinde skal løbe med prisen som årets bedste.


Danske Ølentusiaster uddeler årligt prisen som Årets Bryggeri til et af Danmarks mere end 250 bryghuse.

I år har de danske lokalafdelinger af foreningen stemt syv forskellige bryggerier videre til finalen, og af disse syv bryggerier hører to hjemme på Bornholm.

Det giver håb om, at det for første gang i foreningens 23-årige historie skal blive et bornholmsk bryggeri, der render med prisen. Det skriver Penyllan i en pressemeddelelse.

Det er nemlig blandt andet bryggeriet Penyllan i Tejn, der har modtaget nomineringen.

– Vi er utrolig glade og stolte over at vores lille bryggeri på Tejn Havn er blevet indstillet til den fornemme pris. Ikke mindst set i lyset af at vores øl er dyrt og måske lidt mærkeligt, fortæller Jessica Andersen, som er medindehaver af bryggeriet, der holder åbent året rundt på Tejn Havn.

Det er lokalafdelinger fra Holstebro og Køge, der har indstillet det Tejnske bryggeri.

– Vi har svært ved at få armene ned, når vi smager på de dekadente dråber fra Penyllan, skrev ølentuiasterne i Holstebro i deres indstilling.

– Ølreleases fra Penyllan er af en kvalitet som sjældent ses her til lands, og det finder sin naturlige plads på den allerøverste hylde af ekstrem luksus. Deres øl koster mange penge, men de er hver en øre værd. Øllene er blandt de bedste øloplevelser, vi har haft i Holstebro i rigtig lang tid.

Hos lokalforeningen i Køge skriver de, at 'Penyllan indstilles for deres utrættelige indsats for at forny den danske øl-scene med spændende fadlagrede øl'.

Konkollega fra hjemegnen

I Odense kunne de til gengæld slet ikke få armene ned over ølbrygnings-kollegaen fra Rønne-bryggeriet Small Batch, som også er indstillet til prisen som Årets Bryggeri, og dermed bliver Penyllans konkurrent til prisen, men formentlig med et fælles mål om at hive prisen hjem til Bornholm.

– Det bornholmske bryggeri har som mission at give forbrugeren en unik øl-oplevelse, med passion, troværdighed og ærlig tilgang til håndværket. Hertil vægtes miljøbevidsthed og bæredygtighed højt, skrev de i deres indstilling.

Her skriver de også, at de i samtale med ejer Johnny Fagerlund har erfaret, at bryggeriet har en målsætning om ikke at overstige en årlig produktion på 350.000 liter, og de fynske ølentusiaster skriver i begejstrede vendinger om besøget fra den bornholmske brygmester og hans øl.

De anbefaler særligt øllen med det catchy navn Coconut Vanilla Inferno. Det er en fadlagret imperial stout.

Danske Ølentusiaster kårer en vinder af titlen som Årets Bryggeri efter en afstemning blandt samtlige medlemmer af foreningen. Afstemningen finder sted i november, og hvert medlem har bare en enkelt stemme.

Prisen overrækkes til det vindende bryggeri i december.

 

Small Batch Bornholm startede op i 2015 med drømmen om at lave små mængder god øl på en bæredygtig måde. Foto: Jacob Jepsen

 


De nominerede til Årets Bryggeri

Det Lille Bryggeri, Ringsted

Ebeltoft Gårdbryggeri, Ebeltoft

Penyllan Brewery, Tejn

Small Batch Bornholm, Rønne

Flying Couch Brewing, København

Frederikshavn Bryghus, Frederikshavn

Gamme Brewing Co, Herlev

Too Old To Die Young, Sønderborg

Ølmejeriet, Skanderborg

Ørbæk Bryggeri, Ørbæk