TDC-plan for nødstrøm til mobiler afvist

NYHED | ABONNENT | 24. MAJ 2022 • 07:32
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. MAJ 2022 • 07:32

Hvis der går fire-seks timer, inden hele Bornholm har strøm efter et udfald på søkablet fra Sverige, så gør det ikke nogen reel forskel, hvis teleselskaberne har nødstrømopkobling fra det lokale kraftværk, lyder det fra Trefor El-net Øst.


Hvordan sikrer man bedst muligt, at Bornholm bliver ved med at have et fungerende mobilnet, når forbindelsen til Sverige ryger, og der skal sættes gang i den lokale elproduktion? Det spørgsmål har fyldt en del, siden det seneste udfald på søkablet i slutningen af februar. Hos TDC Net har man nævnt muligheden for alternativ nødstrømopkobling fra det lokale kraftværk, når selskabets egen nødstrøm slipper op efter nogle timer.

Det er Trefor El-net Øst, der distribuerer el på Bornholm, og elforsyningsdirektør Per Sørensen er ikke sikker på, om det er den rigtige vej at gå, da det kan tage så lang tid at få elnettet er oppe at køre på lokal ødrift, at telemasterne ikke kan kobles på, når deres nødstrøm løber tør efter to-tre timer. 

– Hvis man har direkte ledninger, men der alligevel går fire eller seks timer i nogle situationer, så har nettet jo ingen indflydelse. Så er man som teleindustri alligevel nødt til at gøre noget. Så skal man i hvert fald sikre sig, at Energinet ikke kommer i situationer, hvor der går mere end to timer, eller hvad det er, man er sat op til, siger Per Sørensen.

I februar varede strømafbrydelsen i op til seks timer, og det er mere, end teleselskabernes egen nødstrøm kan klare på nuværende tidspunkt. Telia har nødstrøm til et par timer, mens over halvdelen af TDC Nets master stadig havde strøm efter tre timer.

Nettet er ikke bygget på den måde

I sin argumentation for en løsning med nødstrømopkobling fra det lokale kraftværk nævner TDC Net, at det er en model lig den, som politiet, hospitalet, beredskabet med videre har. Den udlægning genkender Per Sørensen ikke.

– Vi har ikke nogen vilkår i dag, som siger, at sygehuset er det vigtigste, og at vi skal tage det med først, eller at det er teleindustrien, så vi skal sørge for at få dem med først. Det er vores net ikke bygget efter, siger han.

Afhængigt af situationen i forbindelse med en strømafbrydelse er Trefor i dialog med myndighederne, og det kan godt være, at man når frem til, at visse kundetyper skal prioriteres.

– Men det er ikke som udgangspunkt et kriterie, vi har, det er noget, som myndighederne hjælper med at beslutte for os i den konkrete situation, siger han.

Efter en strømafbrydelse som den i februar bliver elnettet som udgangspunkt bygget op igen fra Rønne, hvor kraftværkerne ligger, og derfra breder det sig til resten af øen.

– Hvis vi havde noget i det fjerneste hjørne af Bornholm, vi ville have med først, så er det ikke umiddelbart lige at gøre, for der er noget med balance mellem produktion og forbrug, og der er noget med spændingskvalitet. Det vil sige, at som det er lige nu, så prioriterer vi ikke kunderne på anden måde, end at dem der er tættest på Rønne, de kommer med først. Det er sådan, verden er, siger Per Sørensen.

Det er et andet normalbillede

Ifølge Center for Cybersikkerheds vurdering tager teleudbydernes lovpligtige risikostyringsproces i forhold til dimensionering af nødstrøm udgangspunkt i et normalbillede, hvor strømudfald på op til seks timers varighed i en hel region er usædvanlige. Spørger man Per Sørensen, kan man ikke operere med det samme normalbillede på Bornholm og i andre landsdele.

– Hvis man går ind på Sjælland, på Fyn eller i Jylland, så er det yderst sjældent, vi har de situationer, vi taler om her. Det er bare ikke tilfældet på Bornholm. Der synes jeg, at man er nødt til at se på, hvad sandsynligheden er, for at de hændelser opstår, og hvad omfanget af dem er. Og så må man forholde sig til det. Det er i hvert fald forkert at have den samme tilgang i Jylland, på Fyn og på Sjælland som på Bornholm og omvendt, hvis du spørger mig direkte. Det er et andet normalbillede, siger han.

Når alt det er sagt, så kunne Trefor El-net Øst måske godt finde nogle løsninger i stil med dem, TDC Net nævner, selvom man ikke er forpligtet til at have særlige forhold for teleindustrien, fortæller elforsyningsdirektøren.

– Vi har mulighed for det, men så skal man måske betale noget mere, hvis man har et særligt behov for at blive tilsluttet. Jeg er bare usikker på, om det overhovedet er den rigtige vej at gå. Hvis det er sådan, at man vil have forsyning efter to-tre timer, så er det ikke kun os, man skal forhandle med, så skal vi have Energinet med ved bordet også, for så skal de til at forpligte sig til noget helt andet end de kan i dag, siger Per Sørensen.

Det er Energinet, der har ansvaret for forsyningssikkerheden på Bornholm.