Store planer: Derfor står den gamle Tiger-butik stadig tom

Store planer: Derfor står den gamle Tiger-butik stadig tom
Tiger-stifteren Lennart Lajboschitz, der fortsat ejer ejendommen Store Torv 9 i Rønne, mener det er fantastisk lokaler, og ægrer sig over at de står tomme. Foto. Line Søndergaard Hansen
TOPNYHED | RØNNE | ABONNENT | 21. SEP 2022 • 05:30

Siden Tiger lukkede butikken i 2019, har den store gamle ejendom på Store Torv 9 i Rønne, der som mange er kendt som Colbergs Boghandel, stået tom. Ejeren af ejendommen vil dog meget gerne have, at der kommer liv i bygningen.


Den store ejendom på Store Torv 9 i Rønne, der tidligere har huset Tiger, og endnu tidligere Colbergs Boghandel, har stået tom siden 2019.

Ejendommen er en torn i øjet på en del Rønne-borgere, der mener, det er synd, at ejendommen står tom og skæmmer det største torv i byen. I maj måned ærgrede formanden for Rønne Handelsstandsforening, Jan Bidstrup i disse spalter sig over, at ejendommen stod tom, og at han ikke helt kunne forstå, hvorfor en så stor og flot bygning ikke kunne finde plads til en forretning.

Spørger man ejeren af bygningen, Lennart Lajboschitz, så ærgrer det også ham, at bygningen står tom. Han mener faktisk, at lokalerne passede rigtig godt sammen med Tigerbutikken, som lå der, mens han ejede kæden.

– Da jeg sluttede med Tiger, besluttede ledelsen at lukke butikken. Det var ikke mit valg. Men så stod jeg med en tom butik, siger han.

Herefter havde ejeren af bygningen to veje at gå. Den ene var at forsøge at sælge bygningen, hvilket Lennart Lajboschitz har forsøgt igennem en bornholmsk ejendomsmægler. Det er dog ikke lykkedes endnu. Derfor overvejede han en anden løsning.

– Det andet ben vi gik ud af var, at der skulle laves en form for folkehus i ejendommen. Jeg blev kontaktet af en gruppe bornholmere, der gerne ville lave det, og det synes jeg lød som en rigtig god ide, og det var absolut ikke uaktuelt - tværtimod. Og samtidig bliver jeg af regionskommunen spurgt, om jeg vil komme og holde et oplæg for at fortælle om Absalon, som vi har startet på Vesterbro i København. De havde nemlig planer om, at noget lignende skulle laves på Bornholm.

Er havnet i et limbo

Ideen bag Folkehuset Absalon på Vesterbro, som Lennart Lajboschitz var idémanden til, da det åbnede i august 2015, var at skabe et sted, hvor lokale og alle andre kan mødes og være sammen på nye måder. Og det er lykkedes rigtig godt, fortæller initiativtageren.

– I Absalon, hvor vi nu har opnået at have 400.000 gæster om året i en tidligere kirke, som ikke er specielt stor, og hvor der er fællesspisning hver aften, og hvor der foregår cirka 100 aktiviteter om ugen, er i dag blevet næsten økonomisk bæredygtigt. Og det var noget lignende, jeg synes Bornholm ville have glæde af, og som jeg synes ville ligge perfekt i ejendommen på Store Torv i Rønne, siger Lennart Lajboschitz.

Han hører dog i sin kontakt med kommunen, at der er andre planer i byen om en slags medborgerhus, og der bliver derfor lagt et slags låg på sagen, siger han.

– Jeg vil jo meget nødig begynde at konkurrere med kommunen, og derfor måtte jeg i første omgang vente til efter kommunalvalget sidste år. Men derefter har jeg flere gange forsøgt at presse på hos kommunen, for at bede dem melde ud, om de vil lave det eller ej, simpelthen bare tage stilling. Men jeg har ikke fået andet svar, end at man har gang i noget, som man muligvis vil lave, men at man ikke rigtig ved, hvad det kommer til at blive. Sagen er åbenbart havnet i en slags limbo, og det er jeg meget ked af, siger Lennart Lajboschitz.

Han har selv flere gange ringet til kommunen for at høre, om der er en afklaring. For hvis kommunen ønsker at lave et folkehus, eller et medborgerhus, vil han gerne hjælpe, så meget han kan, så det kan blive et rigtig godt sted. Men vælger kommunen ikke at lave sådan et sted, vil han gerne tale videre med den gruppe borgere, der har kontaktet ham, og som står klar til at lave noget i den stil.

Så du er ærgerlig over, at bygningen står tom?

– Ja, det er jeg. Jeg er ærgerlig over, at vi misser en mulighed for at lave noget, der kan have en stor værdi for beboerne på Bornholm. At have et rum, hvor man kan mødes og være sammen om nogle ting, sådan noget helt enkelt som fællesspisning for eksempel.

Ejendommen på Store Torv 9 står stadig tom. Men det er ikke med ejerens gode vilje. Tiger-stifteren Lennart Lajboschitz ønsker nemlig at der skal være et folkehus i lokalerne. Manglende udmelding fra de bornholmske politikere og BRK bremser dog processen. Foto. Line Søndergaard Hansen

Kræver stor investering

Huset Absalon har udsolgt hver dag, og 200 mennesker mødes dagligt og spiser et måltid mad sammen.

– Vi er faktisk ved at lykkes med at lave et økonomisk bæredygtigt projekt, som går udenom kommunen, men som ved hjælp af brugerne, der betaler lidt hver gang, kan løbe rundt, fortæller Lennart Lajboschitz.

Han forklarer, at brugerne på Vesterbro betaler 50 kroner til fællesspisningen, og derudover betaler for det, de bruger. For eksempel koster en kop kaffe 10 kroner og en flaske vin 150 kroner.

– Og det er ikke meningen, at vi skal tjene penge på det. Vi skal skabe en værdi for dem der bor i området, påpeger han.

Tror du på, at sådan et hus også kunne løbe rundt på torvet i Rønne?

– Det føler jeg mig helt overbevist om. Jeg tror, man kan lave noget der giver god mening, og som kan være økonomisk bæredygtigt. Det er klart, at der på Bornholm er meget færre mennesker end på Vesterbro, men til gengæld er der kæmpe konkurrence på Vesterbro. Det er der ikke på Bornholm.

Vil det ikke kræve en stor investering at starte sådan noget?

– Jo, der skal investeres en del penge. Men jeg håber, man kan finde nogle kommunale penge til etablering. Og efter min mening, så skal pengene komme delvist fra kommunen og delvist fra nogle fonde. Der er fonde, som specielt støtter sociale tiltag, så der er flere muligheder for at få tilført penge udefra til etableringen. Når man så har gjort det, skal man se, om man kan gøre det økonomisk bæredygtigt.

Lennart Lajboschitz synes overordnet, at ejendommen er helt fantastisk.

– Jeg synes, det er en vidunderlig ejendom, fordi den har de forskudte plan, hvor man kan kigge ned på de andre plan. Det er meget charmerende, siger han.

Og derfor er han også ked af, at der endnu ikke sker noget i ejendommen, og han tilbyder gerne en masse vidensdeling til den forening, der skal oprettes, i fald hele projektet skal blive til noget. Men han påpeger, at ledelsen af projektet skal findes lokalt.

– Jeg har hele tiden håbet, at kommunen ville tage opgaven og komme videre med det, så det ikke var min butik, men en andens. Men hvis de ikke gør det, vil jeg tage fat i den gruppe, der tidligere har sendt et oplæg, og som gerne vil lave noget. For det skal siges meget tydeligt:

– Jeg har kun interesse i, at der sker noget, og jeg er absolut ikke ligeglad, lyder det fra Lennart Lajboschitz.