BRK-direktør: Rønne mangler et forsamlingshus

BRK-direktør: Rønne mangler et forsamlingshus
Hvis Lennart er lidt utålmodig, så er det nok fordi han kan se, at der ligger nogle lange processer i det, siger kommunens direktør, Lillian Rasch Madsen, om en eventuel etablering af et medborgerhus på Store Torv i Rønne. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 21. SEP 2022 • 10:30

Et sted hvor folk kan mødes, og man kan leje et lokale til alt fra bridge til yoga, er en mangelvare i Rønne. Men om det skal ligge i Dams Gård, er en politisk beslutning, der endnu ikke er truffet.

Bornolms Regionskommune har flere gange været i dialog med Lennart Lajboschitz, der ejer den tidligere Tiger-butk på Store Torv i Rønne.

Ejeren ønsker at få et klart svar fra kommunen, om der bliver etableret et folkehus eller medborgerhus et sted i Rønne. For gør der ikke det, er han i dialog med en gruppe borgere, der gerne vil arbejde med netop den idé i lokalerne på torvet.

Direktør i regionskommunen, Lillian Rasch Madsen, mener ikke, at der lige nu er noget der forhindrer, at Lennart Lajboschitz etablerer et medborgerhus på torvet.

– Vi har haft en dialog med Lennart Lajboschitz, og han har jo været involveret i hele Rønne bymidte-projektet, men der er lige nu ikke noget, der forhindrer ham i at lave et medborgerhus. Det kan han gøre, hvis han lyst til det, siger hun.

Hun erkender, at Lennart Lajboschitz engang imellem rykker kommunen for et svar på, hvad der skal ske med Dams Gård, som er en del af bymidte-projektet, men hun mener ikke nødvendigvis, at de to ting er afhængige af hinanden. Så hvis Lennart ønsker at lave et medborgerhus, synes hun bare, han skal gå i gang.

Lennart Lajboschitz fortæller, at han ikke ønsker at være i en slags konkurrence med et eventuelt kommunalt tilbud, og derfor afventer han, at der bliver taget stilling til, hvad der skal ske med Dams Gård. Det er dog alt for tidligt at sige, fastslår Lillian Rasch Madsen.

– Det er alt for tidligt at sige, for der er ikke taget politisk stilling til, hvad der skal foregå i Dams Gård, så hvis han gerne vil lave sådan et hus, skal han da bare komme i sving.

Ikke noget kommunen vil støtte

Men hvis en forening går i gang med at etablere et hus og begynder at søge fonde til etableringen, og så kort efter finder ud af, at kommunen vil etablere noget lignende i Dams Gård, vil det så ikke være spild af tid for dem?

– Jo, men nu ligger der jo et budgetforlig mellem A, V og Ø, som vist nok opererer med, at Dams Gård skal være et hus for de unge, og det klinger jo ikke meget af medborgerhus.

Vil kommunen støtte op om et medborgerhus?

– Jeg har svært ved at se, hvordan man kunne gå ind og støtte sådan et hus, hvis du altså mener et, der skal være i Tiger-butikken. Og når jeg læser budgettet for 2023, står der heller ikke noget om et medborgerhus i en privatejet Tiger-butik. Så lige nu ser jeg ikke noget, der tyder i den retning, siger Lillian Rasch Madsen.

Hun erkender dog, at Rønne mangler en slags forsamlingshus, og at medborgerhus-tankegangen er spændende. Og hun påpeger også, at det kunne ligge i Dams Gård.

– Det skal da ikke være nogen hemmelighed, at det kunne være oplagt at lave sådan et i Dams Gård, og så kunne det måske godt kombineres med noget med de unge. Men det er en politisk beslutning, og der er en politisk følgegruppe, der lige nu arbejder med Rønnes byudvikling, og det er dem, der i første omgang drøfter, hvad der skal ske med Dams Gård.

– Jeg har da svært ved at forestille mg, at man lige nu og her vil udvide byudviklingsprojektet til også at skulle omfatte Tiger-butikken. Det er svært at se, og jeg har i hvert fald ikke hørt nogle politikere bringe det på banen, siger Lillian Rasch Madsen.

Beskeden fra regionskommunens direktør til Lennart Lajboschitz er dermed, at kommunen hilser et lokalt initiativ velkomment, men at det lige nu er for tidligt at svare på, om kommunen selv vil lave et medborgerhus i Dams Gård.

– Jeg er ikke i tvivl om, at Rønne mangler et forsamlingshus, hvor man kan leje et lokale til alt fra bridge til yoga. Så det vil være dejligt, hvis han vil tage initiativet, men samtidig forstår jeg ham jo godt, at han ikke har lyst til at lave det samme, hvis kommunen laver det på Dams Gård. Det har jeg fuld forståelse for, siger Lillian Rasch Madsen.

Hun gør opmærksom på, at den politiske følgegruppe har været sammen for nylig og skal mødes igen lige efter efterårsferien. Her skal de forsøge at komme nærmere, hvad der skal ske med Dams Gård. For den skal i hvert fald ikke stå tom, påpeger hun.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?