Store hoteldrømme: Kysten er klar i Hasle

Store hoteldrømme: Kysten er klar i Hasle
Det nye navn pryder nu facaden på Hasles gamle hotel. Foto: Holger Larsen
TOPNYHED | ABONNENT | 22. APR 2024 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
22. APR 2024 • 05:30

Det tidligere Hotel Herold har skiftet navn til Hotel Kysten, og en stor renovering nærmer sig sin afslutning.

Tre grader og sludblandet regn. Der er ikke meget sol og sommer over vejret denne dag midt i april, men det kommer, og optimismen er stor på Hotel Kysten i Hasle.

Her har det tidligere Hotel Herold været lukket siden nytår for at gennemgå en større renovering, som næsten er afsluttet. Helt færdige bliver man nok ikke i denne omgang. Men nu handler det først og fremmest om at være klar til at tage imod sæsonens første gæster, der kommer den 30. april.

Det fortæller Lars Funding fra ejerkredsen og hotelchef Dan Bang Spiegelhauer, der tager imod for at vise rundt på det gamle hotel. Det har simpelthen fået et kærlig hånd hele vejen rundt. Der er blandt andet blevet malet til den store guldmedalje, og man har nu værelser i fire forskellige pastelfarver, der er lagt nye gulve, kommet nye gardiner, og der er lagt fjernvarme ind der, hvor man har haft elvarme, og altanerne har fået en opfriskning.

– Vi er i gang med at give hotellet vores eget udtryk, men med respekt for, at det er et gammelt hus. Det er et godt vedligeholdt hus, og derfor har vi fokuseret meget på indretningen, hvor vi har haft arkitekter til at hjælpe os, siger Lars Funding.


Alle værelser er blevet frisket op, og Ikke to værelser på Hotel Kysten er ens. Foto: Holger Larsen

Nu skal der markedsføres

– Vi har holdt lidt igen med markedsføringen. Nu kan vi se, at det lykkes med renoveringen, selv om vi da godt kunne bruge fire uger mere. Så nu skruer vi op for annonceringen på forskellige platforme, og vi satser på fulde huse i sommer, tilføjer han.

Der er udsolgt under Folkemødet i juni, og der er også ved at komme godt med bookinger til senere på sæsonen.

Hotellet har 15 værelser i hovedbygningen, fire på den anden side af Vestergade, og i suiten – en selvstændig lejlighed i haven – er der tre soveværelser.

Meget af inventaret bliver genbrugt, og møblement, som skiftes ud, har bornholmerne været flinke til at afhente via "sidste stop før Bofa".

– Det er ikke meget, vi har smidt ud, siger Lars Funding.

Selskabslokalet

Det store selskabslokale er fyldt op med møbler, kasser og meget andet. Men når alt det kommer på plads, skal det også have en kærlig hånd.

Selskabslokalet har i årevis spillet en stor rolle i lokalsamfundet. Her er holdt masser af selskaber, arrangementer, møder med videre.

Stedet skal også i fremtiden være et aktiv for lokalsamfundet, lyder ambitionen fra ejere og hotelchef, og den første konfirmation er allerede booket.

– Vi bibeholder selskabslokalet og satser på det. Vi flytter bare bordene ned i den anden ende, så man får udsigten. Det er et stort lokale, vi gerne vil have kommer i brug, og vi er med på at skulle lave aktiviteter i samarbejde med lokale arrangører udenfor sæsonen, siger Dan Spiegelhauer.

Man forestiller sig for eksempel arrangementer som dans, foredrag og social dining.

Selskabslokalet skal være et aktiv året rundt. I sæsonen forestiller man sig, at det kan være et hænge-ud-sted, hvor hotellets gæster kan slå sig ned med en bog, med brætspil og spille bordtennis, hvis vejret skulle være til det.


Hotelchef Dan Bang Spiegelhauer håber, at hotellets restaurant kan blive et mødested for turister og lokale. Foto: Holger Larsen

Hotellets hjerte

Restauranten med den flotte udsigt over havnen og Østersøen er hotellets hjerte. Gulvet er dækket til, og man er klar til at male.

Køkkenet skal byde på både morgenmad, frokost, kaffe og kage samt aftensmad.

– Vi satser på, at det skal blive lidt caféagtigt, hvor vi holder os i det lette køkken. Vi vil hellere lave noget godt og ikke så meget forskelligt. Folk skal have noget for pengene og ikke gå skuffede herfra, siger Dan Spiegelhauer.

Bæredygtighed, økologi og dyrevælfærd bliver nøgleord i køkkenet, hvor hensigten er så vidt muligt at bruge lokale varer.

Ambitionen er også at lokke folk udefra – både lokale og turister – ind for at spise på Kysten, så det kan blive et sted, hvor man mødes.

Personalet er klar

Kysten har personalet på plads til den kommende sæson med Dan Spiegelhauer i spidsen som hotelchef. Han kommer fra København, men har boet på Bornholm siden 2011. Han var i cirka 10 år medejer af Restaurant-No9 (den tidligere Algarve) i Allinge.

– Vi skal have en restaurant her i Hasle, og derfor var vi nødt til at finde en hotelchef med forstand på restaurantdrift, siger Lars Funding, der ejer hotellet sammen med sin kompagnon, Jan El-Erhayem.

De to ejer i forvejen Jantzens Hotel i Gudhjem, og her går de nu ind i deres tredje sæson som hotelejere.

– Vi er aktive ejere. Men vi blander os ikke i den daglige drift. Vi vil gerne være gode arbejdsgivere, men vi forventer os selvfølgelig også noget af medarbejderne.

Med to hoteller på Bornholm – et på østkysten og et på vestkysten – med i alt 100 sengepladser, ligger der også nogle synergieffekter. Det handler blandt andet om muligheden for efter behov at flytte rundt på personale, men også for at huse større selskaber af gæster.


Lars Funding på trappen op til de 15 værelser i Hotel Kystens hovedbygning. Foto: Holger Larsen

Ret mange penge

Hvor mange penge er der investeret i renoveringen?

– Ret mange. Men jeg synes, at de er givet godt ud. Her skal nogle mennesker igennem for, at det kan løbe rundt. Men vi har ikke travlt. Vi er langsigtede investorer, siger Lars Funding.

– Min medinvestor og jeg har købt hotellet, fordi vi mener, at der er et kæmpe potentiale i Bornholm generelt, og specifikt i Hasle. Vi er begge shippingfolk, og her er udsigt til vandet og en fantastisk udsigt op ad kysten. Byen har så meget at tilbyde på alle tider af året. Alle taler om østkysten og nordlandet, men her er mindst lige så flot. Hasle er en af de tre vækstbyer for turismen på Bornholm, og så ligger den tæt på Rønne.

– Om vi så også kommer til at holde åbent i januar og februar, det må vi se.

Entreprenører

Har I planer om yderligere investeringer på Bornholm?

– Det er en stor mundfuld, og vi skal finde ud af, hvad folk vil bruge os til – om det er det samme, som vi forestiller os.

– Men vi er entreprenører. Hvis det bliver en succes, kan det sagtens være, at vi finder på noget andet. Vi køber ikke hvad som helst. Det skal være noget, vi er vilde med, og lige nu har vi to hoteller, vi skal have op at køre, fortæller Lars Funding.


Lars Funding er kommet på Bornholm i mange år med sin familie, og nu er han medejer af to hoteller på øen. Foto: Holger Larsen

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT