Større end campus: PLE klar til at byde på kæmpe byggeri

Større end campus: PLE klar til at byde på kæmpe byggeri
Det er i Almegårds Kasernes sydøstlige hjørner, at der skal bygges. To eksisterende bygninger bliver revet ned for at få plads til det nye byggeri. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 12. JAN 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
12. JAN 2023 • 05:30

PL Entreprise er som eneste lokale virksomhed prækvalificeret til at byde på 190 millioner kroners-byggeri på Almegårds Kaserne.

PL Entreprise er som eneste bornholmske virksomhed blevet godkendt til at kunne byde på et kommende større byggeri til forventeligt 190 millioner kroner på Almegårds Kaserne.

– Vi glæder os meget over, at vi er blevet prækvalificeret til at byde. Det er et spændende byggeri, og midt i februar skal vi komme med vores tilbud og en pris, siger ejer og direktør for PL Entreprise, Jens Koefoed.

– Hvis vi får arbejdet, vil det blive den største enkeltopgave for os. Sammenligner man med byggerier i nyere tid, så vil opgaven for os være større end Campus Bornholm, tilføjer Jens Koefoed.

PL Entreprise havde fire ud af syv entrepriser ved campusbyggeriet i Rønne.

Prækvalifikation

PL Entreprise er blevet udvalgt efter en prækvalifikation, som Forsvarets Ejendomsstyrelse har gennemført. Det går ud på, at man efter en række kriterier blandt de interesserede virksomheder udvælger dem, man mener er egnede til at kunne byde på opgaven. De øvrige prækvalificerede virksomheder er ovrefra.

– Det vil være en fantastisk opgave for os, og vi vil gøre meget for at få den, siger Jens Koefoed.

PL Entreprise vil som hovedentreprenør få brug for flere underentreprenør til de opgaver, som virksomheden ikke selv kan løse – elektrikere, vvs med videre.

– Vi skal i de kommende uger ud at snakke med mulige underentreprenør, før vi kan give vores endelige tilbud på hovedentreprisen, siger Jens Koefoed.

Hvad vil en sådan opgave betyde for beskæftigelsen på Bornholm?

– Det vil betyde, at en stor del af beskæftigelsen vil være sikret over de næste tre år, siger Jens Koefoed, der med et skud fra hoften vurderer, at der i gennemsnit konstant vil være 25-30 medarbejdere fra de forskellige faggrupper beskæftiget med byggeriet.

Skal være klar i juni 2025

Tidsplanen er, at der i marts bliver indgået kontrakt med hovedentreprenøren på byggeriet, og at byggeriet begynder i slutningen af maj, oplyser Michael Jakobsen, afdelingschef for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse på Bornholm. Den sidste del af byggeriet skal ifølge tidsplanen afleveres til forsvaret i juni 2025.

Det falder sammen med, at Almegårds Kaserne til den tid får den længe ventede tredje eskadron med cirka 150 ekstra soldater.

Bornholms kommandant, oberstløjtnant Ulrik Skytte, siger, at byggeriet handler om at udvikle kasernen og gøre den tidssvarende. Ved onsdagens fælles nytårsparole for de bornholmske beredskabsmyndigheder sagde han blandt andet, at man ikke kan være bekendt at byde soldaterne de nuværende indkvarteringsforhold, hvor soldaterne bor to sammen på et værelse bag punkterede ruder.

– Her på kasernen har vi et rigtigt soldaterliv, hvor soldaterne er her mandag-fredag. Derfor er det vigtigt, at de har det godt, sagde Ulrik Skytte.

Tre byggerier

Det nye byggeri – eller rettere tre store byggerier, en til hver af de tre eskadroner – skal ligge i kasernens sydøstlige hjørne, som er det eneste område, hvor der endnu er plads indenfor hegnet.

Byggeriet på kasernen er blevet benævnt garagebyggeri, men det er meget andet end garager og værksteder til kasernens mange køretøjer. Det handler også om indkvarteringsfaciliteter, kontorer, undervisningslokaler og meget andet.