Stilling slået op for tredje gang: Folk tager andre steder hen

Stilling slået op for tredje gang: Folk tager andre steder hen
Ny Kirke. Arkivfoto: Jens Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 25. MAJ 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
25. MAJ 2023 • 05:30

I Nyker Sogn har de for tredje gang slået stillingen op som kirkebogsførende sognepræst. Det er ikke godt for fællesskabet, og præstens arbejde ligger stille, fortæller menighedsrådsformand.

Da der første gang blev slået en stilling op som sognepræst i Ny Kirke var der ikke en eneste ansøger til stillingen.

Helt så slemt står det ikke til tre måneder efter, men efter anbefaling fra biskoppen valgte menighedsrådet alligevel at genopslå stillingen for forhåbentlig at få lidt mere at vælge imellem.

Det fortæller menighedsrådsformand Hanne Landberg.

– Ja, den er desværre slået op for tredje gang, medgiver hun.

Hun fortæller, at de har forsøgt at ændre lidt i opslaget, for at komme eventuelle rygter om menighedens præstepræferencer i møde.

– Der kan godt komme til at gå nogle rygter om, hvad det er for en slags præst, vi gerne vil have. At det skal være en meget konservativ præst, og det er derfor vi har forsøgt at ændre lidt i ordlyden, for at nå bredere ud, fortæller hun.

Hun oplever dog, at de mennesker hun møder, som har benyttet sig af sognets præst igennem 19 år, Per Munch, har været meget glade for ham.

– Når jeg taler med folk, så fornemmer jeg, at folk har været glade for ham uanset, at han var konservativ, fortæller hun.

– Også dem, der måske ikke er kommet mest i kirken, men som har haft en begravelse eller sådan noget.

Hurtigt videre

Det kan mærkes på fællesskabet i menigheden, at de ikke har deres egen præst i kirken. Det betyder nemlig rigtig meget, forklarer Hanne Landberg.

– Vi skifter imellem præster, og vi har fået nye tider. Det er ikke alle, der kan få det til at lykkes at dukke op klokken ni, mens andre er glade for det.

Hun mener, at fællesskabet er større, når man har sin egen præst, og at det giver en samhørighed i kirken.

– De præster, der kommer nu, gør det rigtig godt og så godt, de kan. Men de skal hurtigt videre, for de har deres eget sogn at passe.

Når ansøgningsfristen for genopslaget nærmer sig i juni, begynder også årsdagen for Per Munchs afsked at nærme sig. Til første august har Ny Kirke været uden fast præst i et år. I den tid har præstens sædvanlige arbejde lagt stille.

– Nogle af kirkegængerne tager også andre steder hen, og kommer de så tilbage, spørger Hanne Landberg retorisk.

Hun håber, at den tredje gang bliver lykkens gang, og at præstegården, som er under omfattende renovering, kan beboes af menighedens nye præst, når renoveringen bliver afsluttet.

Hele vejen rundt

Ny Kirke er dog ikke den eneste kirke, der har problemer med at finde den rette person til jobbet. Det gælder nemlig også i Aaker-Pedersker, hvor de også netop har genopslået stillingen som kirkebogsførende sognepræst.

Her er de dog lykkedes med at få en reservepræst i stand i form af Hardy Lund Olsen, og for nylig blev Benedikte Gyes indsat som ny deltidspræst i sognet.

– Det går fint nok, for vi har jo Benedikte Gyes og Hardy Lund Olsen, men selvfølgelig har vi brug for at få stillingen besat. Hardy er jo reserve og hjælper bare lidt til, forklarer menighedsrådsformand Kjeld Dale.

Det seneste opslag førte til en god dialog med den eneste kvalificerede ansøger, og det blev da også til en prøveprædiken. Kandidaten valgte dog at trække sig fra stillingen, og der var ikke andre ansøgere, der opfyldte kravene. Det er sådan, det kan gå, mener menighedsrådsformanden.

– Vi mangler jo også en provst, og vi er ikke de eneste, så det er hele vejen rundt, at problemet er der. Men forhåbentlig kommer der nogle flere ansøgere til stillingen i anden omgang, og så ser vi midt i juni, hvad det bliver til.