Springer ud som erhvervsdrivende: Zizis tang er et hit hos haveejere

Det var bestemt ikke planen, at 51-årige Zizi Jacobsen skulle blive selvstændig erhvervsdrivende, for hun elsker sit job som sygeplejerske. Men da det var næsten umuligt at få fat i tanggødning på Bornholm, tog hun sagen i egen hånd.
De fleste badegæster synes, tang på stranden er irriterende. Men Zizi Jacobsen er mere end glad for tangen, for de seneste fire år har hun brugt det til at lave gødning, som giver nyt liv til hendes blomster og planter.
I år har hun forsøgt sig med at sælge tanggødningen, så andre haveejere kan få glæde af det, og det er blevet en ret stor succes. Hun har solgt næsten 200 enliters dunke, og tilbagemeldingerne har været positive.
– Nogle synes nærmest, at de kan se en forskel fra dag til dag. De fortæller, at deres blomster har fået det markant bedre og strutter af sundhed, siger den nyudklækkede erhvervsdrivende.
Tangen skal ligge i to måneder i en balje med vand - og et par hemmelige ingredienser. Og så rører Zizi rundt i baljen en gang om ugen, ellers skal det bare passe sig selv og få lov at fermentere.
Det skal jeg da prøve!
Det var i et engelsk haveprogram på tv, at Zizi Jacobsen første gang hørte om tanggødning.
Igen og igen blev det nævnt, at det var så godt at bruge flydende tanggødning til blomster og planter, og det fik hende til at søge efter produktet på internettet. Men hun kunne stort set ikke få fat på det, eller også var det dyrt at få det fragtet til Bornholm.
I stedet begyndte hun at lave sit eget, da hun i sin internetsøgning faldt over en opskrift.
– Jeg tænkte, jeg bor på Dueodde, hvor der er masser af opskyllet tang, det skal jeg da prøve! siger Zizi Jacobsen, som opdagede, at det ikke kræver så mange arbejdstimer at omdanne tangen til gødning. Til gengæld kræver det lidt tålmodighed, da tangen skal fermentere i en balje med vand (og et par hemmelige ingredienser) i to måneder, før væsken er klar til at blive brugt som gødning.
Da den første portion var færdig, kunne hun hurtigt konstatere, at der var noget om snakken.
– Jeg synes jo bare, jeg virkelig kunne se, at det hjalp. Planterne voksede mere, og blomstringen var bedre og hurtigere. Det var da utroligt, tænkte jeg, siger hun og fortæller, at begejstringen kun blev endnu større, da hun læste, at man ikke behøver bruge en vandkande, men også kan sprøjte tanggødningen direkte på bladene med en rygsprøjte, som kan købes i et byggemarked.
– Det skulle jeg selvfølgelig også prøve, og så skal jeg da love for, at jeg blev glad for det! siger hun og nævner, at bladgødning kræver meget mindre gødning, det optages hurtigere, og det er 10 gange mere effektivt.
– Jeg har bare syntes, det var så eminent. Pludselig var gødningen slet ikke så besværlig mere, siger hun.
Tanggødningen virker især godt som bladgødning, og derfor er det en fordel at bruge en rygsprøjte. Blomstersæsonen er dog ved at være slut, så hun forventer ikke at sælge så meget, før det igen bliver forår.
Fra sygeplejerske til selvstændig
Succesoplevelserne gjorde, at hun gerne ville udbrede kendskabet til tanggødning, så andre haveejere på Bornholm kunne få glæde af det. Men det er nok ikke alle, som har tid og lyst til at lave deres egen blanding, så Zizi Jacobsen begyndte at flirte med tanken om selv at sælge det.
Det var ikke en let beslutning, for hun har ingen erfaring med at være selvstændig erhvervsdrivende. Hun er uddannet sygeplejerske og arbejder på Bornholms Hospital og er vældig glad for det.
– Det var først, da jeg selv begyndte at bruge det og blev så glad for det, at jeg tænkte, det faktisk kunne være sjovt at sælge det. Også fordi jeg vidste, at det var ikke bare lige overhovedet til at få fat på, og slet ikke her på øen.
I første omgang solgte hun et par dunke til nogle bekendte i haveselskabet, og responsen fra dem var så positiv, at det gav hende endnu mere blod på tanden.
– Så tænkte jeg, okay, så tør jeg godt prøve, siger hun og fortæller, at hun med hjælp fra sin mand, som har et reklamebureau, fik lavet etiketter til dunkene. På etiketten står der Äddja, som er et bornholmsk udtryk for den tang, der ligger opskyllet på stranden.
Siden foråret har hun solgt sit hjemmelavede produkt fra privatadressen på Dueodde, og der kommer hele tiden flere kunder til.
– Jeg synes, det er dejligt, at folk tør købe ny type gødning, og at de også får bedre og måske sundere planter, siger Zizi Jacobsen, som håber, at flere vil få glæde af havearbejde, når de opdager, hvor nemt det er at bruge tanggødningen som bladgødning.
– Jeg synes jo, at det er en lise for sjælen at gå ud i haven. At få fingrene i jorden og have med planter at gøre og se noget, der gror og vokser. Det er ren terapi, og det er godt for rigtig mange mennesker, så jeg håber min gødning kan hjælpe til med at få endnu flere ud i haven, siger hun.
Stoltheden over at have skabt et rigtigt produkt var stor, da de første dunke var klar til at blive solgt.
Ikke noget man kan leve af - endnu
Indtil videre er det ikke en guldrandet forretning, selvom der bliver solgt flere og flere dunke. Hun får dækket sine udgifter, men så heller ikke mere end det.
– Ja, det er jo ikke noget, man kan leve af. Men det er sjovt, og det er dejligt, at folk gerne vil købe det og prøve det, siger Zizi Jacobsen.
Hun afviser dog ikke, at hun en dag vil satse endnu mere på tanggødningen.
– Jeg er virkelig glad for mit arbejde som sygeplejerske ude på sygehuset, og jeg er også meget glad for mit afsnit. Men hvis der skulle blive endnu større interesse for min tanggødning, så kunne det jo være, at jeg kunne starte med at gå på nedsat tid.
Det er da også en lille drøm for hende, at Äddja en dag kommer til at stå på en hylde i et supermarked, byggemarked eller haveforretning.
– Det er det, jeg har tænkt, jeg skal bruge lidt af vinteren på at undersøge, om det kan svare sig. For som regel er det jo sådan, at så skal de selvfølgelig også have lidt, for ellers har de jo ikke interesse i at have det stående.
Uanset hvordan det kommer til at udvikle sig, har hun nydt oplevelsen med at springe ud som erhvervsdrivende.
– Da jeg havde købt dunkene og fik etiketterne på, fik jeg sådan en dejlig følelse af, at jeg faktisk har lavet et rigtigt produkt. Jeg kan også godt mærke, når der bliver solgt noget, jeg selv har lavet, at jeg får en god fornemmelse. Det er virkelig sjovt at lave et produkt, som andre også synes er et godt produkt.
– Så indtil videre er jeg glad og tilfreds med den måde, som det er gået i min første sæson.
Hvad betyder det for dig, at du har lavet et produkt af noget, som du har samlet op på stranden?
– Det er jo virkelig også en af de bedste ting med det hele. Det er helt uden kemi. Det er samlet op på stranden, som jeg bor lige i nærheden af, og der skyller jo hele tiden en masse tang op.
– Mange synes jo, det er frustrerende, at det ligger på stranden, for det var der, hvor de godt kunne tænke sig at ligge og solbade. Så kan jeg jo lige så godt udnytte det og give det videre til nogle, som får glæde af det, siger hun og fortæller, at hun har fået lov til at tage tang fra stranden.
Folkeskolen er det vigtigste


Ejn sæksara
Et sæt bestående af en stor snaps og et lille glas øl. Betegnelsen kommer af, at det kostede seks øre.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration