Men hvorfor er det en selvfølge, at bornholmske elkunder forbliver på et marked, som de slet ikke er en del af? Det forklarer chefkonsulenten i Dansk Energi sådan her:
– I en situation, hvor man kobler en ø ud i en kort periode, ville det være underligt, hvis man skulle definere et nyt marked, siger han.
– Hvis vi havde en verden, hvor ingen nationer og øer var forbundet med hinanden, ville hvert enkelt område kunne have sin egen pris. Nu har vi defineret et marked, hvor tingene normalt hænger sammen. I det marked er der udveksling, og derfor dannes én samlet markedspris - dog sagt med det aber dabei, at der er forskellige priser inden for forskellige områder i markedet. Danmark har to forskellige priser. Bornholm hænger sammen med Østdanmark. Sådan har man defineret det, fordi Bornholm hører til Danmark, men i princippet kunne Bornholm have været en del af et svensk område, siger Kristoffer Mitens.
Han påpeger, at det for hovedparten af elkunderne vil være en fordel at være en del af et stort marked.
– Generelt vil vi sige, at jo flere forbindelser, der er mellem områderne, jo bedre priser opnår vi, fordi energien kan flyde mere frit. Bornholm er for tiden stadig en del af markedsmekanismen. Derfor får bornholmerne også glæde af, at det i dag blæser en lille smule mere end de forgangne dage, forklarer Kristoffer Mitens om effekten af vindmønstret over Nordeuropa.