Snellemark Centret er til salg

Snellemark Centret er til salg
Foto: Tommy Kaas
TOPNYHED | ABONNENT | 14. NOV 2023 • 05:30
TOPNYHED | ABONNENT
14. NOV 2023 • 05:30

Efter flere års tilløb er selskabet bag Snellemark Centret klar til at sælge ud af ejerskabet. Er den rigtige køber der, slår vi til, lyder det fra bestyrelsesformanden.

På mange måder står Anette Stæhr og resten af ledelsen i Snellemark Centret tæt på målstregen i et løb, de begyndte i 2017.

Her blev hun valgt som bestyrelsesformand i selskabet, og en af hovedopgaverne har været at omdanne det daværende partselskab til et aktieselskab. Blandt andet for at stå stærkere i forsøget på at sælge dele af eller hele ejerskabet af centret.

I dag er Snellemark et A/S. Nu mangler salget blot.

– Nu er vi et aktieselskab, og vi har helt klare linjer med alting, og vi vil selvfølgelig gerne være med til at fremtidssikre centret, siger hun.

Hvordan skal det forstås?

– Forstået sådan, at vi vil have investorer ind, der er interesserede i at være med til at udvikle eller fortsætte udviklingen af centret.


Anette Stæhr har siddet som bestyrelsesformand for selskabet bag Snellemark Centret siden 2017. Foruden hende består bestyrelsen af de to bornholmere Carsten Sode Westh og Ingolf Lind-Holm.

Håber på salg inden for få år

Selskabets ledelse er aktivt ude og lede efter potentielle købere eller nye medejere af centret.

Særligt direktør Carsten Sode West, der har en fortid i ejendomsbranchen, bruger kræfterne på at lokalisere og være i dialog med potentielle investorer, lyder det.

Hvor langt er I i den proces?

– Det skulle gerne lykkes inden for et par år at få et ejerskifte eller en medinvestor ind. På en eller anden måde få ny kapital ind i virksomheden, så vi kan modernisere og udvikle centret endnu mere.

Hvorfor kan I ikke bare lade stå til?

– Fordi vi så bliver 'uattraktive'. Omvendt trækker det folk til, hvis der sker noget, og byen har også fokuseret på, at vi skal have livet fra Store Torv herned.

Snellemark Centret A/S har for flere år siden udarbejdet planer for at udvide markant, ligesom selskabet ejer ejendommene langs Snellemark og op til Grønnegade.

Selvom der ikke er penge til store udvidelser, foretager man løbende mindre investeringer i centret. Senest er der installeret fire ladestandere, og i forbindelse med en ny butiksåbning bliver lokalet totalt renoveret.

Særlig konstruktion bag centret

Anette Stæhr fortæller, at ejerskabet med tiden er kommet op i alderen i takt med centret. Også derfor vil det være godt med friske kræfter på ejerfronten.

– Os, der har været med helt fra starten, var dengang for 30 år siden midt i livet mellem 30 og 50 år, så nu er vi jo rigtig mange gamle, der godt kunne tænke os at se en ende eller i virkeligheden en videreudvikling af centret, siger hun.

For at forstå den nuværende situation skal man et hop ind i tidsmaskinen. Centret blev etableret under særlige vilkår som et partsselskab under særlige vilkår for at skabe udvikling på Bornholm.

Her kunne almindelige danskere investere deres ubeskattede midler fra investeringsfonds- og etableringskonti i projektet. Det gjorde omkring 600 personer med større eller mindre beløb. De fordelagtige vilkår betød dog, at ejerne fik en resthæftelse, fordi der ikke blev betalt skat af de penge. Ved et eventuelt ejerskifte skulle den nye ejer dog betale den akkumulerede skat, hvilket med tiden blev markante beløb.

Det betød, at ejerkredsen har været mere eller mindre fastfrosset sammen med virksomhedskonstruktionen. Nu har man så et aktieselskabet med cirka 500 ejere. Nogle af de oprindelige er gået bort, andre har ikke villet vedstå deres ejerskab, og nogle har solgt internt.

– Så nu håber vi som sagt på, at der kommer nogle, der vil være med til at videreudvikle på den ene eller anden måde.

Hvilken type ejer eller medejer ser ledelsen gerne kommer ind?

– I vore dage bliver det nogle, der har kapital. Måske nogle, der har erfaring med at drive et center i forvejen. Vi ser især efter investorer, der vil være med til at investere i udvikling, ombygning, tilbygning og så videre.

Det er dog ikke et krav, at det skal være danske investorer. Så længe kapitalen og intentionerne er på plads.

– Det er meget vigtigt for os, at det er nogle, som har de lange briller på for centret og har lyst til at investere i det. Det er bornholmere, der arbejder i centret, og mange er glade for og stolte af at arbejde der. Vi har personer, der har været en del af centret lige fra starten, lyder det.

En sund forretning

I det seneste årsregnskab fra 2022, der også er det første som et A/S, kom Snellemark Centret ud med et overskud på 2,7 millioner kroner før værdiregulering og en bruttofortjeneste på knap fire millioner kroner.

Anette Stæhr mener da også, at selskabet står et godt sted både økonomisk og forretningsmæssigt. Af regnskabet fremgår det, at man budgetterer med et overskud på over fem millioner kroner før værdiregulering i 2023.

– Vi har en meget sund forretning, og jeg mener også, at vi har en god sammensætning af butikker i selve centret lige nu, lyder det.

Hun peger på, at man har en dagligvarebutik, tøjforretninger, legetøjsforretning, en isenkræmmer, Matas og senest Bestseller-butikken NameIt. I dag står der således kun et lokale ledigt i Snellemark Centret.

Snellemark Centret A/S havde i årsrapporten fra 2022 en egenkapital på 52,7 millioner kroner.