Smart iværksætter udlejer telte i Salenebugten

Smart iværksætter udlejer telte i Salenebugten
Salenebugten ved Gudhjem er et af de steder, der bliver annonceret for på Airbnb. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
TOPNYHED | SALENE | ABONNENT | 12. MAJ 2022 • 05:30
TOPNYHED | SALENE | ABONNENT
12. MAJ 2022 • 05:30

En række annoncer om udlejning af luksustelte har gjort kommunen og Naturstyrelsen opmærksom på en potentielt ulovlig praksis, hvor der muligvis bliver udlejet overnatning på deres arealer uden tilladelse. Udlejer afviser, at han gør noget ulovligt.

'Extreme Hotel er et mobilt glamping (luksus camping) koncept, der særligt henvender sig til jer, der vil vandre eller cykle Bornholm rundt. Teltet er et Pro Canvas Camp i åndbart bomuld og ekstra tyk bund. Det er udstyret med et sengebord som hovedgærde, dreamzone madrasser, andedunsdyner, satinbomuldssengetøj og lækkert badehåndklæde samt guldtæppe og olielamper for varme og hygge'.

Beskrivelsen stammer fra en række enslydende annoncer på udlejningsplatformen Airbnb, hvor man for den nette sum af 1.800 kroner pr. nat kan leje luksustelte rundt om på Bornholm, mere præcist i henholdsvis Nexø, Allinge, Hasle og ved Salenebugten i Gudhjem. Det har vakt Naturstyrelsen og kommunens interesse, da nogle af de omtalte arealer på annoncerne muligvis er offentlige, gratis teltpladser ejet af netop de to instanser. Man må ikke opsætte telte og udleje dem uden tilladelse fra arealernes ejere, og praksissen kan derfor være ulovlig.

– Man kan ikke drive erhvervsmæssig virksomhed på andres arealer uden at have en aftale med dem, forklarer Morten Bach Jørgensen, der er driftsansvarlig for kommunens grønne områder.

Værten, der er anvist på annoncerne, og som står bag hjemmesiden Extreme Hotel, er Bjarke Clausen. Han er en kendt figur på Bornholm, der har flere iværksættereventyr bag sig på øen. Han har blandt andet stået bag en surfskole på Balka og opførelsen af et skur ud for bygningen Den Sorte Café i Gudhjem. Skuret endte med at blive taget ned efter en uenighed om, hvorvidt han havde fået tilladelse til at opføre skuret i første omgang.

Et lokalt tip

Hele sagen om den mulige ulovlige udlejning udspringer fra bloggen lisahoyrup.dk, hvor blogger Jørgen Koefoed beskriver, hvordan en borger fra Gudhjem sidste år havde observeret nogle udlejningstelte og udstyr på stranden, ligesom der også havde været biler og trailere på redningsstien. 'Hvis du ser på Bjarkes (Clausen, red.) info, kan du læse, at han reklamerer med, at de har flere lokationer på hele Bornholm, hvilket undrer mig, at han har fået tilladelse til', lyder det på bloggen.

Ifølge både Naturstyrelsen og kommunen har ingen af dem modtaget en anmodning fra Extreme Hotel om tilladelse til at udleje overnatning fra deres arealer.

Så længe vi overholder de retningslinjer, vi har fået af Naturstyrelsen og ikke sætter telte op på kommunens arealer, gør vi intet ulovligt

Bjarke Clausen, udlejer

Jørgen Koefoed rettede derfor henvendelse til Naturstyrelsen, som i annoncerne hæftede sig ved beskrivelsen om, at Extreme Hotel 'har adgang til pladser lang kysten ved Hasle, Hammeren, Gudhjem, Dueodde og Sose samt inde på øen i skovene Almindingen, Rutsker Højlyng, Pedersker Plantage og Blykobbe Plantage'.

– Det var særligt nævnelsen af Hammeren og Almindingen, der vakte vores interesse, da det er arealer, der tilhører os, siger Georg Ask Marker, der er naturformidler ved Naturstyrelsen Bornholm. Han fortæller, at styrelsen i forvejen var bekendt med Bjarke Clausen fra en sag i juli 2021, hvor de blev gjort opmærksom på nogle luksustelte, der var sat op ved en lejrplads i Finnedalen på Naturstyrelsens område. En medarbejder henvendte sig til gæsterne i teltet, som satte medarbejderen i kontakt med Bjarke Clausen, der ifølge gæsterne havde stået for at sætte teltet op. Det fremgår af en mail, den pågældende medarbejder sendte til Bjarke Clausen sidste år.

– Og det er netop også derfor, vi reagerede i år ved den her henvendelse. Vi skulle lige sikre os, at det ikke er den her praksis, han har genoptaget.

Georg Ask Marker skrev derfor en mail til Bjarke Clausen i april for at minde om, at det altså ikke er lovligt at tilbyde overnatning fra Naturstyrelsens arealer uden tilladelse.

– Han svarede, at han ikke længere selv tager ud og stiller teltene op for folk, men at folk lejer telte og udstyr af ham, og at de så selv skal sætte det op.

På den måde fungerer Bjarke Clausen mere som en udlejer, og ansvaret for, hvor teltene bliver sat op, ligger hos gæsterne.

– Og det er som sådan ikke ulovligt, så længe folk sætter dem op på steder, de må, siger Georg Ask Marker.

Et kendt ansigt

Ligesom Naturstyrelsen var kommunen også på forhånd bekendt med navnet Bjarke Clausen, og ifølge Morten Bach Jørgensen er de også faldet over nogle opslåede telte, der minder om dem, Naturstyrelsen er stødt på.

– Vi har iagttaget nogle telte af en anden type, som enten står på vores pladser eller på nogle kommunale arealer i nærheden af pladserne. Sådan nogle luksustelte i hvidt stof. Vi har en mistanke om, at det er Bjarke, fortæller Morten Bach Jørgensen og understreger, at de ikke kan være sikre, men at de også har hørt fra andre, der mener, det er ham.

På baggrund af Jørgen Koefoeds henvendelse til Naturstyrelsen, henvendte de sig videre til kommunen, som ligeledes skrev en mail til Bjarke Clausen.

– Vi gjorde opmærksom på, at det kunne se ud som om, han udbyder overnatning på noget, der ligner statens arealer. Og det ville vi lige gøre opmærksom på, at man ikke kan gøre uden en aftale, siger Morten Bach Jørgensen.

Ifølge ham har kommunen den teori, at Bjarke Clausen tidligere har kørt en ulovlig praksis med at opsætte telte, så de stod klar til gæsterne, men at han efter henvendelse fra Naturstyrelsen skiftede over til, at gæsterne selv skulle sætte teltene op, for på den måde at fungere som en lovlig mellemmand.

Et af de steder, der bliver annonceret for, er Salenebugten i Gudhjem. Ved beskrivelsen af beliggenheden lyder det, at 'I bor lige ved kysten ved Salene Bugten med Helligdomsklipperne lige mod nord og Gudhjem mod syd'.

Ved Salenebugten ligger der kun én teltplads, som kommunen ejer, og ud fra beskrivelsen lyder stedet ifølge Morten Bach Jørgensen meget som deres område.

– Men hvis vi skal være helt retssagsagtige, så kan det også være en privatmatrikel ved siden af, han har fået lov til at sætte noget op. Vi er ikke alvidende, og derfor kan vi ikke udelukke nogle muligheder, vi ikke kender til.

Georg Ask Marker fra Naturstyrelsen fortæller ligeledes, at det på Airbnb-annoncer er vanskeligt at se den nøjagtige lokation for udlejning, men han bakker uafhængigt Morten Bach Jørgensen op i, at det lyder som kommunens område.

– Det er lidt diffust, hvor det foregår henne helt præcist. Men nu har jeg et vist lokalkendskab, og der er kun én teltplads ved Salenebugten, og den ligger på kommunens areal.

Afviser kritik

Bjarke Clausen afviser, at han og Extreme Hotel foretager sig noget ulovligt.

– Så længe vi overholder de retningslinjer, vi har fået af Naturstyrelsen og ikke sætter telte op på kommunens arealer, gør vi intet ulovligt, skriver han i en mail. Han forklarer, at Extreme Hotel tilbyder et glamping-koncept, hvor gæsterne får udleveret eller selv afhenter telt og udstyr, som de så selv skal sætte op, hvor de vil, og at man ikke hjælper med opsætning på kommunen eller Naturstyrelsens områder. Han vil dog ikke komme nærmere ind på, hvordan det præcist foregår.

– Hvordan udstyret overdrages til gæsten er et forhold mellem os og gæsten, skriver han.

Han tilføjer, at de desuden råder deres gæster til at følge kommunens og Naturstyrelsens regler, hvis de vælger at bruge deres arealer.

Bjarke Clausen er blevet spurgt om, hvem der ejer den grund, han annoncerer med ved Salenebugten på Airbnb. Det har han ikke specificeret og henviser til, at gæsterne ofte ender med at bo et andet sted, end den lokation, de henvender sig på, og at annoncerne er med beliggenhed i Nexø, Allinge, Hasle og Gudhjem for at tiltrække de gæster, der stedsspecificerer deres søgning på Airbnb.

På annoncerne fremgår det ikke klart og tydeligt, at gæsterne selv skal stå for at slå teltene op. Bjarke Clausen forklarer, at det stod i beskrivelsen på annoncerne indtil for en måned siden, men at de fjernede det, fordi de ikke længere har en trailer og kan tilbyde at levere udstyret. Han fortæller, at han efter booking og reservation går i dialog med gæsterne om proceduren. Han har fremsendt billeder af en korrespondance, han har haft med en gæst, hvori det fremgår, at gæsten selv skal sætte telt op.

Han henviser endvidere til sin mail til Naturstyrelsen, hvori han skriver, at Extreme Hotel ikke har haft telte til rådighed siden august 2021, og at de 'pt. ikke har nogen trailer.' og at de derfor ikke er sikre på, hvordan sæsonen i år skal afvikles. Alligevel er der fire aktive annoncer på Airbnb, hvor det som udgangspunkt er muligt at reservere overnatninger.

Han henviser ligeledes til den mailkorrespondence han havde med Georg Ask Marker fra Naturstyrelsen i april i år, hvor han forklarer, at han overholder retningslinjerne, og at Naturstyrelsen ikke gjorde mere ud af den sag.

Tidende har spurgt Airbnb, hvad de tænker om, at en mulig ulovlig udlejning kan finde sted på deres platform. De skriver, at de vil undersøge sagen nærmere.