Slagteriet får bøde for kritisable forhold

Slagteriet får bøde for kritisable forhold
I september fandt Fødevarestyrelsen så kritisable forhold på slagteriet i Rønne, at det udløste en bøde til Danish Crown. Arkivfoto: Berit Hvassum
ERHVERV | 8. JAN • 11:41
Henrik Nielsen
Journalist
ERHVERV | 8. JAN • 11:41

I efteråret fandt Fødevarestyrelsen så kritisable forhold på slagteriet i Rønne, at det udløste et bødeforlæg til Danish Crown.

Fødevarestyrelsen er jævnligt på kontrolbesøg på Danish Crowns slagteri i Rønne. I september udløste det et bødeforlæg med tilhørende påbud og to indskærpelser. Kontrolrapporten blev offentliggjort den 7. januar.

Årsagen til bødeforlægget er massiv kondensdannelse og dryppende kondens over produkter i et kølerum i udbeningsafdeling.

Udover bødeforlægget udløste forholdet også et påbud om udarbejdelse af en handlingsplan, som sikrer, at procedurerne for sanitet er velimplementerede og effektive for hindring kontaminering af produkter.

Procedurerne skal også sikre, at der ydes beskyttelse mod dannelse af kondensvand i fødevarelokaler.

Slagtning af udegrise

De to indskærpelser tager udgangspunkt i de krav og vilkår, der gælder for virksomheder, der er godkendt til eksport af fødevarer til særlige tredjelande.

Under kontrolbesøget konstaterede Fødevarestyrelsen dryppende kondens fra overliggende konstruktioner over uemballerede produkter og i produktzone. Styrelsen registrerede også, at slagteriet ikke har fulgt sin procedure om at give Fødevarestyrelsen de relevante oplysninger vedrørende slagtning af udegrise.

I forhold til den anden indskærpelse fremgår det, at præsentation af slagtekroppe og slagtebiprodukter af svin fra bedrifter, der ikke opfylder kravene til kontrollerede opstaldningsforhold og integrerede produktionssystemer, skal sikres på en sådan måde, at den udvidede inspektion efter slagtning kan tilrettelægges, tilpasses og udføres i overensstemmelse med gældende krav.

Må ikke ske

Tidende har henvendt sig til Danish Crown for at høre, hvordan koncernen stiller sig til de mangler, der er fundet, og hvad der er gjort for at rette op på dem.

– Vi har arbejdet med kontrolprocedurerne på de tre af tingene, hvor der er givet indskærpelser og påbud, for at sikre, at det ikke gentager sig, siger pressechef Jens Hansen.

I forhold til den kondensdannelse, der udløste bøden, har Danish Crown fornyet og renoveret sit anlæg og samtidig arbejdet med procedurerne omkring kølerummet i forlængelse af kontrolbesøget.

– Når der bliver konstateret et forhold, som betyder et bødeforlæg, så er vi i den kategori af ting, som ikke må ske, og derfor har vi også sat massivt ind for at få det udbedret, siger Jens Hansen.

Han tilføjer, at der ikke har været nogen fødevaremæssig sikkerhedsrisiko forbundet med de mangler, Fødevarestyrelsen fandt i september.

– Men det er ikke det samme som, at tingene har været i orden, og derfor har vi selvfølgelig udbedret det, siger han.

Jens Hansen fortæller, at kontrolrapporten dækker hele september. I alt blev der udført 21 kontroller i den måned.

Fødevarestyrelsen kan ikke oplyse størrelsen på bødeforlægget.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT