Så mange år går der, før hele Bornholm har fibernet

Lynhurtigt internet er et ønske fra mange borgere på Bornholm, og gravearbejdet er i gang mange steder.
I øjeblikket graver Bornfiber kabler ned mange steder på Bornholm, og selvom nogle beboere måske er lidt utålmodige efter at få hurtigt internet, kan det visse steder tage noget tid endnu. Det oplyser Uffe Nielsen, der er direktør hos Bornfiber.
– Vi forventer, og har lavet en aggressiv plan om, at vi vil tilbyde fibernet til stort set hele Bornholm, inden der er gået tre år. Det er vores overordnede plan, fortæller han.
Udrulningen af fibernet på Bornholm begyndte for mange år siden, og i 2015 købte selskabet Global Connect det daværende eksisterende fibernet, der var lagt i jorden af Østkraft og dannede datterselskabet Bornfiber.
På det tidspunkt lød det fra Global Connect, at firmaet ville komme til at dække op til 7.000 adresser inden udgangen af 2016 og dermed samlet set i 2017 dække over halvdelen af alle adresser på Bornholm.
I dag er situationen, at der fortsat er masser af adresser, der endnu ikke kan koble sig til fiberkablerne, men gravearbejdet er i fuld gang, fortæller Uffe Nielsen.
– Vi er så heldige, at Bornholm er en dejlig spændende ø, og vi er jo også så heldige, at vi ikke er de eneste, der gerne vil rulle noget infrastruktur ud, så det hele sker i et stort samarbejde med regionskommunen, der har mange projekter i gang, men også med Trefor, der har travlt med at opgradere deres el-struktur.
Arbejdet koordineres
Samarbejdet med de to andre parter sker for at gennemføre arbejdet så hurtigt som muligt, men også for at gravearbejdet kan være til så lidt gene for beboerne som muligt.
– Der vil være en masse graveaktivitet forskellige steder på øen, men heldigvis sker det i et koordineret samarbejde på tværs af selskaberne. Og det påvirker naturligvis også den måde, vi ruller det ud på, for der er jo ingen, der ønsker, at vi først kommer og graver op, og så kommer Trefor eller BRK efterfølgende og graver samme sted, forklarer Uffe Neelsen.
Så I koordinerer arbejdet?
– Ja, hele den grønne omstilling gør for eksempel, at man skal have de sidste nye gadelamper, hvor ledningsnettet skal graves ned, og elnettet skal også opgraderes for at håndtere den grønne omstilling. Og så har vi jo travlt med at grave fibernet ned, for det mener vi også er en del af en grøn omstilling, for fibernettet er nemlig ikke nær så ressourcekrævende som det gamle net.
Lige nu kan man se reklameskilte for Bornfiber flere steder på øen. Kan du løfte sløret for, hvornår I er færdige i de forskellige byer?
– Nej, men man kan følge med på vores hjemmeside eller på Facebook. Der er flere faktorer, der spiller ind i forhold til, hvor vi graver henne. Vi har for eksempel lige færdiggravet Rønne Syd, siger Uffe Nielsen.
Direktøren bemærker, at gravearbejdet som regel hænger sammen med, hvor Trefor skal have gravet noget ned, men der er også steder, hvor det ikke giver mening, at Bornfiber venter på udrulningen.
– Der, hvor vi kan blive enige med Trefor om at grave, gør vi det, men kan vi ikke det, så forsøger vi at finde ud af, om vi kan lægge noget fibernet ned i nogle lommer forskellige steder.
Planerne kan dog godt ændre sig, oplyser han.
Nogle steder har I allerede gravet fibernet ned i vejen, men private beboere kan ikke forbindes til det. Hvordan hænger det sammen?
– Det er, fordi der er blevet lavet et specielt net til BRKs ejendomme. Men derfor kan det godt være, at fordelernettet et stykke derfra kan graves ud og tilsluttes privatkunder. Og det er det, vi gør flere steder i dag.
Uffe Nielsen forstår dog godt, at der kan være en undren.
– Jeg forstår godt spørgsmålet, for mange ser at der er gravet op, men det kan sammenlignes med et motorvejsnet. Vi laver først motorvejen, så laver vi hovedvejene, og så laver vi villavejene til sidst. Det er en måde at beskrive det på.
Så skal der fiber til private, skal der graves op igen?
– Ja, man skal lave et mere finmasket net. For selvom man har lagt et fiberkabel ned, så kan man ikke bare åbne det op igen. Så skal vi have fat i et af vores støttepunkter for at lave forgreninger til alle. Og det kræver en udgravning af motorvejen.
Vis din interesse
Direktøren for Bornfiber erkender, at det kræver en stor investering at få alle adresser med på nettet, men at det er en del af virksomhedens forretningsmodel.
– Vi har valgt at satse på Bornholm, og det gør vi i fuld skala. Og den plan vi har er, at det er Bornfiber, der har fiberen på Bornholm. Og det kræver naturligvis en massiv investering, og den har vi fra vores ejer. Og det er naturligvis også derfor, vi har lagt den plan, at vi indenfor de næste tre år vil levere fiber til alle, der måtte ønske det, siger Uffe Nielsen.
Han oplyser, at det præcise antal af husstande, der lige nu kan få internet via fiberkabler, er svært at sige præcist, men han mener det i hvert fald er over halvdelen af øen, og de resterende kan få en trådløs løsning.
Så hvis man bor et sted, hvor man meget gerne vil have fibernet lidt hurtigere, hvad gør man så?
– Man kan altid indtaste sin adresse på vores hjemmeside og se, om man kan få Bornfiber via kabel. Og kan man ikke det, kan man vise sin interesse og blive skrevet op, og det holder vi rigtig meget øje med. Og er der nok interesse i et bestemt område, så omprioriterer vi somme tider.
Så er der et helt nabolag, hvor der er meget stor interesse, så kan I godt rykke det område frem i køen?
– Ja, men igen kræver det naturligvis en koordinering med Trefor og BRK. Men det har vi gjort nogle gange allerede, siger Uffe Nielsen.

NYT JOB
MEST LÆSTE
SPONSOREREDE MEDDELELSER

Soppegjijlle
Festligt måltid, der tidligere blev holdt efter en større slagtning, og hvortil den nærmeste slægt blev inviteret. Man serverede suppe med kødboller og kød med peberrodssauce.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration