RVV og Beof har nyt selskab i støbeskeen

RVV og Beof har nyt selskab i støbeskeen
Direktør Claus Andersen fra Bornholms Energi og Forsyning (tv.) fortalte under Baltic Energy Island Summit om muligheden for at koble de fem separate bornholmske fjernvarmenet sammen, hvis der kommer meget spildvarme fra energiøen. De mulige nye varmerør er indtegnet som røde stiplede linjer, mens den sorte farve markerer de eksisterende forbindelser, der udspringer fra varmeværker i Rønne, Nexø, Hasle, Aakirkeby og Østerlars.
NYHED | ABONNENT | 19. MAJ 2023 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
19. MAJ 2023 • 05:30

De to forsyningsselskaber, der i årevis har ligget i konflikt om varmeleverancer, har begravet stridsøksen, når det drejer sig om at modtage overskudsvarme fra energiøens højspændingsstation.

Selvom der ventes at gå seks-syv år, før Energiø Bornholm står klar, er fjernvarmeselskaberne godt i gang med at planlægge, hvordan de kan udnytte overskudsvarmen fra det enorme højspændingsanlæg på Sydbornholm.

Transformatorstationen forventes at generere nok overskudsvarme til at forsyne en tredjedel af øens fjernvarmekunder, og bliver der i tillæg etableret elektrolyseanlæg til brintproduktion, kan overskudsvarmen herfra dække det samlede varmeforbrug adskillige gange.

På Rønne Vand og Varmes generalforsamling tirsdag aften fortalte selskabet om planerne for spildvarmen. Det er RVV’s ønske at stifte et indkøbsselskab sammen med Bornholms Energi og Forsyning, der driver fjernvarmenettene på resten af Bornholm (med undtagelse af Pedersker).

– Vi er nogenlunde enige med Beof om det. Både med Helle Munk Ravnborg og Claus Andersen har vi haft en god dialog, fortæller RVV-direktør Erik Steen Andersen til Tidende om indkøbsselskabet.

Oplægget fra RVV er, at det fællesejede selskab skal købe spildvarme for at videresælge den til Bornholms Varme (BV) og Rønne Varme (RV). Omkostningerne skal deles i samme mængdeforhold, som varmen aftages.

– Det er vores idé, og den tror jeg, at de accepterer, siger Erik Steen Andersen.

Ved højspændingsstationen er det muligt, at Beof og RVV i sammen skal investere i varmepumper og andet hardware. Står det til RVV, skal rørene ind til byerne ejes af det enkelte varmeselskab, så RVV betaler for at lægge røret fra Sose til Rønne, mens Beof vil få ansvaret for de øvrige rør.

Stadig nej til fusion

Ifølge Erik Steen Andersen har Beof et ønske om, at de to selskaber går skridtet videre og også i fællesskab skal eje rørene. Det ønsker RVV af økonomiske grunde ikke – blandt andet fordi energitabet i et rør til de mange kunder i Rønne vil være relativt mindre end i andre forbindelser.

– De vil gerne have det bredt videre ud, så vi også ejede transmissionsledningerne sammen, siger Erik Steen Andersen, der holder fast i, at RVV er imod en fusion med det kommunalt forsyningsselskab.

– Beofs langsigtede mål er, at der kun skal være én varmeforsyning på Bornholm, men det er vi ikke interesserede i.

Hos RVV tvivler de på, at ét ødækkende fjernvarmeselskab vil være gunstigt for andelshaverne i Rønne. Argumentet om, at en fusion vil gøre det billigere at være kunde, fordi man vil kunne spare på administration.

– Alene i fusionsprocessen er pengene røget mange gange, siger Erik Steen Andersen.

– Vi holder næsen i sporet og fokuserer på at være omkostningseffektive og minimere udgifter.

Særdeles positivt

Hos Bornholms Energi og Forsyning hæfter kommunikationschef Klaus Vesløv sig ved, at det trods selskabernes strid om varmelevering fra kraftværket i Rønne er muligt at have en fin dialog om det fremtidige projekter.

– Det er særdeles positivt, at vi har konstruktive samtaler med Rønne Varme, siger Klaus Vesløv, Han understreger, at der endnu ikke er sat to streger under, hvordan Beof og RVV skal løse opgaven.

– Der er mange uafklarede spørgsmål, og vi er et sted, hvor vi skal blive klogere på mange ting sammen. I sidste ende handler det om, hvad der er det bedst mulige for bornholmerne, siger Klaus Vesløv.

Han peger på, at der er udestående tekniske spørgsmål, ligesom betalingen for overskudsvarmen til Energinet eller ejerne af power-to-X-anlæg skal belyses nærmere. I et bredere perspektiv er der også flere andre aktører, der bør inddrages i en debat om udnyttelse overskudsvarme, mener Klaus Vesløv – ikke mindst, hvis det viser sig, at der kommer meget af den. Rønne Havn, landbruget og Bigadan, der ejer biogasanlægget i Aakirkeby, er nogle af de parter, som har interesser i power-to-X eller overskudsvarme, og som er oplagte deltagere i et koordineret strategiforløb om energiinfrastrukturen på Bornholm.

RVV er snart gældfri

Ved tirsdagens Baltic Energy Island Summit fremviste Beofs administrerende direktør, Claus Andersen et kort, hvor de fem separate fjernvarmeområder er forbundet med nye rørledninger. At binde alle områder sammen er en oplagt mulighed, hvis det er muligt at høste overskudsvarme nok fra energiøen, men i hvilket omfang det skal ske i et scenario uden power-to-X, er for tidligt at sige, forklarer Klaus Vesløv.

På RVV’s version af kortet, som blev vist på generalforsamlingen, er en ny rørforbindelse til Rønne tegnet grøn, mens resten af linjerne er røde. Når RVV er imod en fusion, hænger det sammen med historikken, forklarer Erik Steen Andersen. Fjernvarmenettet i Rønne er ældre end de øvrige og vil snart være afskrevet.

– Vi blev født for 20 år siden med en gæld på en halv milliard kroner. Den er væk om to år, medmindre vi foretager nye investeringer.

Vil bygge varmeværk

Rønne Varme har flere potentielle investeringer på tegnebrættet. Som formand Brian Mikkelsen fortalte på generalforsamlingen, har RVV købt en grund på Ved Lunden af regionskommunen. Den ligger bag RVV’s nuværende olie reservelastværk, og varmeselskabet har i købsaftalen forpligtet sig til at opføre en bygning, der på kort sigt skal bruges som lager.

Den langsigtede strategiske tanke er at bygge et varmeværk med elkedler eller varmepumper, som kan supplere den overskudsvarme, som RVV håber at kunne hente fra energiøens transformatorstation eller et muligt fremtidigt elektrolyseanlæg. Desuden har RVV for tiden en ansøgning om et nyt reservelastværk på 5 megawatt baseret på elektriske varmepumper og spildvarme fra hospitalets køleanlæg liggende hos kommunen, der indtil videre ikke har givet grønt lys til projektet på grund af tvivl om samfundsøkonomien.

 

Et fælles indkøbsselskab

Rønne Vand og Varme skriver dette i oplægget om et nyt varmeindkøbsselskab:

• Selskabets opgave er at købe spildvarme op og videresælge varmen til Bornholms Varme (BV) og Rønne Varme (RV)

• I princippet kan selskabet have flere leverandører, men leverer kun varme til BV og RV

• Selskabet er et ’hvile i sig selv’-selskab, der ikke skal tjene penge

• Selskabets omkostninger betales af Bornholms Varme og Rønne Varme i samme forhold som varmen aftages.

• Selskabet ejer ingen transmissionsledninger, men måske noget hardware i forbindelse med at modtage og dele varmen efter behov hos Bornholms Varme og Rønne Varme.

 

RVV’s bestyrelse

Bestyrelsen i RVV a.m.b.a. er efter generalforsamlingen af:

Fra gruppe 1, for selvstændige beboelsesejendomme: Thomas Bay Jensen og Kim Kettner

Fra gruppe 2, for andelsboligforeninger og andre boligtyper med fælles hovedmåler: Brian B. Mikkelsen (formand) og Joan Prahl Parente (genvalgt efter kampvalg med Brit Kofoed Dahl)

Gruppe 3 (for bl.a. erhvervsejendomme, offentlige institutioner): Henrik K. Hansen og Rikke Duevang, der er nyvalgt og erstatter afgående formand Ingolf Lind-Holm.

Suppleanter: Max Ellegaard Hansen, Majbritt Tønnesen og Erik Munch Hansen