Rønne-firma i rekordresultat, som giver dobbelt op på bundlinjen

Rønne-firma i rekordresultat, som giver dobbelt op på bundlinjen
Hasle Refractories arbejder med ildfaste materialer. Arkivfoto: Hasle Refractories
NYHED | ABONNENT | 27. JUN 2023 • 16:13
NYHED | ABONNENT
27. JUN 2023 • 16:13

Det går forrygende for Hasle Refractories, som med 32 medarbejdere i 2022 fik et resultat på 7,5 millioner kroner efter skat mod 3,3 millioner i 2021. Men der er også en helt speciel grund til en af millionerne i overskuddet.

Hasle Refractories A/S har netop afsluttet regnskabet for 2022 med et resultat på rekordagtige 7,5 millioner kroner efter skat mod de 3,3 millioner kroner i 2021, som afspejlede et normalt år for virksomheden.

Administrerende direktør og ejer af Hasle Refractories Michael Bladt udtaler da også i forbindelse med regnskabet for 2022 i en pressemeddelelse:

– 2022 blev et godt år for os, faktisk det bedste i de 20 år, vi har ejet virksomheden. Vi er derfor meget tilfredse, specielt fordi det er opnået i et år, som var særdeles udfordrende med store prisstigninger, forsyningsvanskeligheder og problemer med at skaffe arbejdskraft. Alt dette lykkedes det vores erfarne team at navigere i. Vi sender derfor en kæmpe tak til alle medarbejdere i Rønne, København, Bangkok og Delhi for en stor indsats det forløbne år. Nu gælder det om at fastholde vores fortsatte fokus på vækst, sikret ved at være fleksible og målrettede, og forfølge de muligheder, der også opstår i et udfordret marked. Vi føler os godt rustet til dette.

Til Tidende uddyber han, hvordan sidste år har kunnet mage sig så exceptionelt godt for virksomheden.

– Vi har simpelthen solgt mere end tidligere og haft en bedre udnyttelse af produktionsapparatet, fordi vi har produceret og solgt flere ton, siger han.

Hvad tilskriver I det set i lyst af den turbulente verden med forsyningsproblemer og så videre, som I også selv er inde på?

– Vi har simpelthen nogle gode produkter, som der er god efterspørgsel på, og i den forbindelse er det også vigtigt, at vi har en hurtig evne til at omstille os, så kunderne med kort varsel kan få, hvad de skal bruge. Andre gange er vi måske ikke lykkedes med at kunne reagere på alle henvendelser og sikre, at alle kunder har kunnet få, hvad de gerne ville have. Det er simpelthen det, det handler om.

Den ekstra million

– Men der er også en lille krølle på resultatet, for vi havde nogle rettigheder til en foring, som hed Isomembrane, som vi solgte til et amerikansk firma. Det fik vi et pænt beløb for. Selve vores drift er gået rigtig fint, men resultatet er lige toppet op med cirka en million fra det salg, og det gør jo så overskuddet en million højere, siger Michael Bladt.

Hvordan plejer jeres årsresultat at være?

– Det ligger typisk omkring tre millioner. Og hvis du trækker millionen, vi fik for Isomembrane fra, er vi altså nede på cirka seks millioner kroner sidste år. Det er stadig et rigtig fint resultat og en del bedre, end det vi plejer at ligge på.

Det er jo simpelthen dobbelt op?

– Ja, det er det.

Er det så noget, der får jer til at sige, at nu har I sat en ny standard, og det er sådan, det også skal være for fremtiden?

– Ja, vi har fået en fin start på 2023, men vi ved jo ikke, hvad der kommer. Så vi er ydmyge, men det går fornuftigt.

Og I har ikke nogen problemer med at få råmaterialer frem til det, I skal producere?

– Nej, I øjeblikket går det fint, vores forsyningskæder fungerer, vi får råvarerne hjem fra udlandet, og vi kan også sende vores produkter ud til udlandet. På den måde er der i øjeblikket rimeligt med ro på.

Kvalitet

Og det er ikke småting, der ryger frem og tilbage. Virksomheden importerer således cirka 8.000 ton råvarer til Bornholm, hvor de bliver blandet efter hemmelige "opskrifter", hvorefter de eksporteres igen.

Du siger I har været omstillingsparate i forhold til efterspørgslen, er der noget, der bliver efterspurgt mere nu end tidligere?

– Nej, måske ikke som sådan, men bruger du et ildfast produkt fra os, så får du en meget høj kvalitet af foring i dine ovne og så videre. Vi leverer jo for eksempel også til Bofa, og bruger de vores produkter, kan de måske køre i tre år med deres forbrændingsovne uden at skulle reparere den ildfaste foring, men benytter de en dårligere kvalitet, skal de måske stoppe hvert halve eller hvert år og foretage reparationer, siger direktøren.

– På den måde gør det en stor forskel for kunderne, om de benytter et højkvalitetsprodukt eller ej. De får en længerevarende uforstyrret drift, hvilket er gavnligt, for uanset om man producerer varme, cement eller noget andet, så har man interesse i at kunne producere flest mulige timer uden at skulle ligge stille for at foretage reparationer.

Og så kan det godt betale sig at give lidt mere for et kvalitetsprodukt?

– Lige præcis ja, og vi kan aldrig konkurrere på prisen. Det er dyrt at producere på Bornholm, og vi har også nogle høje lønninger i Danmark, men laver vi en god kvalitet, kan vi også sælge det for lidt mere end et gennemsnitsprodukt, siger Michael Bladt.

 

 

 

 

 

Direktør i Hasle Refractories Michael Jørgen Bladt har grund til at være glad. Arkivfoto: Jacob Jepsen

 

 

Fakta

Hasle Refractories A/S udvikler, fremstiller og sælger ildfaste materialer, som anvendes i mange forskellige procesanlæg og industriovne, blandt andet cementfabrikker, stålværker og forbrændingsanlæg, men også i for eksempel glasovne hos Bülow Glas.

Arbejder man med høje temperaturer, typisk over 1.000 grader, skal man have et ildfast produkt, som virksomheden producerer.

De ildfaste løsninger medvirker til en mere effektiv og bæredygtig drift hos kunderne, forklarer virksomheden selv. Materialerne afsættes i flere end 50 lande i verden, og firmaet har hovedkontor og produktion i Rønne, kontor i København og datterselskaber med salg og tekniske aktiviteter i Thailand og Indien.

Der er 32 medarbejdere.

Kilde: Hasle Refractories