Planen er blevet til virkelighed: Snart åbner han forretning med flere funktioner

Planen er blevet til virkelighed: Snart åbner han forretning med flere funktioner
Paulie Melnyk starter sammen med ejeren af Pizza Deli, Jeremy Sebastien Clemens Bersier, forretningen Holmer i Nexø, der både skal bestå af cafe, takeaway og salg af bornholmske produkter. Foto: Jens-Erik Larsen
IVÆRKSÆTTER | NEXØ | ABONNENT | 2. JUL 2021 • 16:45
Emilie Jensen
Journalist
IVÆRKSÆTTER | NEXØ | ABONNENT
2. JUL 2021 • 16:45

– Vi er så langt, at vi har fået popcorn-, slushice- og kaffemaskiner hjem, griner Paulie Melnyk, der er ved at gøre klar til at åbne dørene for et sted, hvor iværksættere med et tilhørsforhold til Bornholm kan sælge deres produkter.

– Det ligner mere og mere et cirkus, siger han og ser sig omkring.

Her er en smule rodet lige nu, det tilstår han også selv, men der bliver også arbejdet på højtryk for at få det hele klar. Få planen til at blive til virkelighed.

Sammen med Jeremy Sebastien Clemens Bersier – der ejer Pizza Deli i Rønne og Nexø – starter Paulie Melnyk – der selv står bag NXØ Brewery – forretningen Holmer. En forretning med flere funktioner, og nogle i pipeline, fortæller Paulie Melnyk, da vi møder ham i forretningen på Brogade 7A i Nexø.

– Her skal der være café, hvor man kan komme og købe en kop kaffe eller hente mad – men alt er to go, siger han, i hvert fald i første omgang. For sådan er det lige nu – konceptet formes og udvikles gradvist, og nogle idéer er gode, men ikke klar til at blive realiseret endnu, mens andre kan blive en del af åbningen. Blandt andet salget af bornholmske fødevarer:

– Den røde tråd i butikken er salget af de fødevarer – både fordi Bornholm er kendt for sit gastronomiske køkken og så laver jeg også selv produkter, der passer ind her.

Forventningen er at butikken ganske snart er klar til at byde folk indenfor – hellere i går end i dag, som Paulie Melnyk udtrykker det.

CVR på Bornholm eller ej

Selvom Holmer skal være et sted, hvor Bornholmske produkter er i fokus, betyder det ikke, at virksomhederne, der producerer ikke kan have adresse i Jylland eller på Sjælland, fortæller Paulie Melnyk:

– Med chance for at blive upopulær så betyder det ikke så meget, om man har CVR på Bornholm, for at sælge sine produkter i butikken. Det handler om, at man har et tilhørsforhold til Bornholm, og det kan man jo have på mange måder.

Hvordan det?

– Nogen har måske boet her i en periode, eller har familie på øen eller bornholmere der er flyttet herfra. Derfor kan man stadig godt have en bornholmsk tilknytning, så det ønsker jeg ikke at være så firkantet med. Men man skal selvfølgelig ikke kun have været på ferie her.

I virkeligheden handler det også i høj grad for iværksætteren om at skabe de muligheder for andre, som han selv godt kunne have brugt, da han startede sin virksomhed.

– Jeg kunne godt have brugt et sted a la det her, hvor man kunne komme hen, møde andre og gøre sine produkter synlige for folk. Det skal være et sted, hvor iværksættere kan søge hen og have en base, hvor de kan vise og sælge deres ting. Dem vi har lavet aftaler med har jeg udspurgt om hele deres historie bag deres brand. Jeg suger den viden til mig som en svamp, siger Paulie Melnyk og griner. Men han mener det, for han vil gerne være deres talerør og forlængede arm, når en kunde har spørgsmål til et af deres produkter.

– Jeg vil gerne lave et sted, hvor vi kan løfte hinanden, siger han og fortæller at butikken ikke kommer til at være helt fyldt, når de åbner.

– Mit håb er, at der kommer folk ind og ser butikken og selv henvender sig, hvis de har noget, som kunne komme til at stå på hylderne. Det skal der være plads til, og derfor fylder vi ikke butikken helt op fra start.

Butikken åbner ganske snart, men præcis hvornår kan Paulie Melnyk ikke sige. Der er nemlig lidt arbejde, der skal gøres inden de er klar til kunder. Foto: Jens-Erik Larsen

Har rykket egen produktion

Når Paulie Melnyk ikke har travlt med at lave aftaler med forskellige brands, kunstnere og iværksættere har han sin egen virksomhed, NXØ Brewery, som blandt andet producerer fermenteret læskedrik og sodavand. En produktion der indtil for ganske nylig hørte hjemme på Sønder Hammer ved Nexø havn, men som nu er flyttet ind i de bagerste lokaler af den tidligere blomsterbutik på Brogade.

– Der er gang i produktionen, lige nu er jeg ved at koge hindbær, siger han og løfter låget, så der siver en dejlig duft ud i lokalet.

– Det er nogle fine lokaler, og de kan noget andet end de gamle, siger Paulie Melnyk, der nu har få meter mellem de to projekter, der beskæftiger ham mange timer om ugen.