På jagt efter ungarbejdere: 'Vi starter altid patruljen på Bornholm'

På jagt efter ungarbejdere: 'Vi starter altid patruljen på Bornholm'
Sofie Damsø på 16 år arbejder i Superbrugsen i Allinge sommeren over. På billedet bliver hun interviewet af jobpatruljen om sine arbejdsforhold, som er rigtig fine. Foto: Jens-Erik Larsen
ARBEJDSMARKED | BORNHOLM | ABONNENT | 9. JUL 2021 • 18:45
ARBEJDSMARKED | BORNHOLM | ABONNENT
9. JUL 2021 • 18:45

De patruljerer øen rundt, og indtil videre har de ikke fundet noget, der er af alvorlig karakter. De kigger ikke efter forbrydelser, men de ser unges arbejdsforhold efter i sømmene. Løn, tunge løft, tillæg, pauser, kontrakt, feriepenge og alle mulige ting, der er arbejdsrelateret bliver undersøgt blandt ungarbejdere på Bornholm. Der er tit flere af disse ting, som unge mennesker ikke tænker over, hvis de har fået deres måske første job. Det får de lejlighed til at gøre ved jobpatruljen.

Derfor har HK og 3F i flere år nu kørt land og rige rundt for at undersøge ungarbejdernes arbejdsforhold. En tur der traditionen tro starter på Bornholm. Her kommer de rundt på diverse arbejdspladser. Lige fra bagerier til bodegaer, hvor der arbejder unge under 18 år. Væbnet med en ipad og nogle flyers laver de korte interviews med ungarbejderne, men de informerer også de unge arbejdere om deres rettigheder.

Pelle Sommerlund og Martin Thing, der er henholdsvis ungdomsorganisator i HK og koordinator for Jobpatruljen, udgør en del af det hold udsendte, der fra tirsdag til fredag er på øen. De er otte mand, der i to biler kommer øen og dets ungarbejdere til undsætning. Og her sidst på deres undersøgende patrulje kan de godt afsløre lidt af, hvad de har fundet ud af.

– Generelt set så ser det faktisk rigtig fint ud her på øen. Der er selvfølgelig nogle brancher, der er bedre end andre. Restaurationsbranchen har ikke altid lige gode vilkår for ungarbejdere som for eksempel dem, der arbejder i et supermarked, siger Pelle Sommerlund.

Mangel på de unge

Udover at de får sig en snak med mange af øens ungarbejdre, så kommer de også rundt og hilser på cheferne og lederne. Det sker, når de blandt andet spørger om lov til at låne en ungarbejders dyre tid fra arbejdet.

Flere af øens arbejdsgivere fortæller, at der er mangel på ungarbejdere flere steder, fortæller jobpatrujlen. Det er svært at få især sæsonarbejdre nok. Det er til trods for, at der er flere goder ved et bornholmsk fritidsjob.

– Langt de fleste arbejdsgivere tager godt imod os. Og når vi snakker med dem, så fornemmer vi, at der er mangel på ungarbejdere. Det er ellers til trods for, at vi i vores interviews kan se, at lønnen for mange fritidsjob på Bornholm generelt set er højere end i andre dele af landet. Det er blandt andet fordi, at arbejdsgivere gerne vil fastholde ungarbejderne. Men det tyder på, at det er svært, siger Pelle Sommerlund.

Med på patrulje

Torsdag skulle jobpatruljen forbi Rønne og lave flere interviews. Men de manglede lige en enkelt arbejdsplads i Allinge, og det var SuperBrugsen, hvor de skulle ind og afsøge, om der var nogle ungarbejdere, de kunne interviewe.

– Hej, vi kommer fra jobpatruljen, bliver der sagt som det første hver gang.

– Har i nogle ungarbejdere, som vi må snakke med?

Uddeleren kommer jobpatruljen til undsætning, og han får erstattet en ungarbejder, der sidder ved kassen, så vedkommende kan snakke med Pelle og Martin. Sofie Damsø på 16 år arbejder i Superbrugsen sommeren over, og hun er lige startet i mandags. Men hun arbejdede her også sidste sommer. Og ifølge interviewet med jobpatrujlen, så er alt som det skal være.

– Hvor lange er dine vagter? Hvor mange arbejdstimer om ugen har du? Får du tillæg om aftenen og i weekender? Kigger du på din lønseddel? Skal du selv finde en afløser, når du er syg? Laver du nogle tunge løft?

Sofie Damsø har styr på det meste. Hun har timer nok, og er glad for at tjene nogle penge sommeren over. Hun har ikke været syg endnu, så det med en afløser ved hun ikke lige, men chefen plejer at finde afløser. Præcis som det skal være, fortæller Pelle Sommerlund.

– Nogle steder føler folk, at de er forpligtet til at finde en afløser, hvis de er syge. Men det skal man ikke. Man må godt hjælpe med at finde en. Men det er ikke dit ansvar, fortæller han Sofie Damsø.

Og Sofie laver ingen tunge løft, fordi hun sidder næsten udelukkende ved kassen, og så tunge varer bliver der ikke langet over disken, at det er sundhedsskadeligt for Sofie, blev de enige om under interviewet.

Alt sammen bliver registreret på ipadden, som Pelle og Martin går rundt med. Det er et spørgeskema, som de nærmest slavisk gennemgår med de fleste, de interviewer. Og undervejs informerer de også de unge om deres rettigheder på arbejdsmarkedet, hvis de er i tvivl.

– Føler du dig utryg på arbejdet? Spørger Pelle Sommerlund.

– Nej, siger Sofie Damsø.

Pelle Sommerlund forklarer efterfølgende, at grunden til de spørger om netop det, er fordi, at flere og flere ungarbejdere arbejder i nattelivet. For nyligt blev det lovligt for unge under 18 år at servere alkohol. Derfor vil jobpatruljen sikrer sig, at ungarbejderne ikke bliver udsat for ubehagelige ting, der kan gøre dem utrygge. Dog tydede intet på, at det var utrygt at arbejde i Superbrugsen i Allinge, hvilket Sofie Damsø også blankt afviste. Tværtimod var hun meget glad for sit arbejde.

– Vi forventer ikke, at der er så meget at komme efter i supermarkeder og større kæder generelt. Her har de styr på tingene, de fleste er på overenskomster og så videre. Der plejer ikke at være noget, men vi kommer alligevel forbi, og på den måde kan vi vide os sikre, siger Pelle Sommerlund.

De forlader Superbrugsen med det ene interview. Men Martin Thing hopper tilbage, da han mente, at han så en ungarbejder mere, han kunne interviewe. De har brug for at samle alt data, de kan få for at afdække arbejdsforholdene hos ungarbejderne. Derfor kører patrujlen også straks videre. Resten af torsdagen gik med at patruljere rundt i Rønne. En patrulje i ungarbejdernes tjeneste.