Overvældende støtte sikrer øhavnens fremtid

Overvældende støtte sikrer øhavnens fremtid
Privatfoto
ERHVERV | Søndag 3. november 2024 • 05:30
ERHVERV | Søndag 3. november 2024 • 05:30

Bevaringen af øhavnen i Arnager er gået ind i næste fase, hvor bådehavnen gennemgår en større renovering. Havnens fremtid skal sikres mod vind og vejr, og det sker ikke mindst takket være en overvældende støtte fra det lokale erhvervsliv og lokale borgere.

– Vi har lige været i gang med at sætte bjælker op.

Sådan lyder det lørdag formiddag fra Anders Schou Jensen, der er formand for Arnager Bådehavn. For arbejdet med projektet, som er blevet døbt "Bevaring af Danmarks første øhavn", er i fuld gang i disse uger på havnen i Arnager, hvor man for godt 14 dage siden indledte en ny fase.

– Vi har efterhånden haft mange etaper 1 og 2, men man kan godt sige, at det her er en del af etape 2, siger Anders Schou Jensen med et grin.

Sidste år gennemførte havneteamet en renovering af den nordøstre mole med 60 azobepæle, og den metode viste sig så effektiv, at man har videreført den til etape 2, hvor man er gået i krig med at sikre inderhavnens spunsvægge, forklarer Anders Schou Jensen.

– Metoden med at banke pæle ned og sætte dem fast i betonen i toppen har vist sig at være utrolig holdbar. Det overlevede stormen sidste år, så vi har fortsat med samme metode med den spuns, vi har inde i havnen. Vi fik banket de her 169 pæle ned på syv dage, her i weekenden borer vi så hullerne i betonen, så pælene kan fastgøres.


Arbejdet er i fuld gang med at sikre inderhavnens spunsvægge. Privatfoto


Overvældende støtte

Prisen for projektet forventes at ramme lidt over 800.000 kroner, hvilket selvsagt er mange penge for en lille privat bådehavn, men gennem støtte fra diverse fonde som Sparekassen Bornholms Fond, Brødrene E., S. & A. Larsens Legat og Bornholms Brand samt private bidragsydere, er det lykkedes at samle midlerne.

– Vi er dybt dybt taknemmelige for den støtte, vi har fået fra de lokale fonde og private mennesker, som stadig køber skilte til vores bro, og derudover er der også nye fonde, vi har kontaktet, som kan se en idé i at støtte os i det her projekt, siger Anders Schou Jensen og tilføjer, at projektet også kan gøres lidt billigere, fordi havneteamet selv hjælper til, og derudover har der været stor hjælp fra håndværkere fra PLE.

Bådehavnen har været hårdt belastet, siden den blev bygget i 1884, og den har nogle lave moler, som vil få svært ved at modstå den højere vandstand, man må forvente i fremtiden, hvilket man forsøger at kompensere for ved at banke de førnævnte pæle ned, uddyber Anders Schou Jensen.

– Det vigtigste nu og her er, at vi har fået sikret spunsen. Det var en jernspuns, som var gennemtæret, og den har vi sikret med de her pæle, så vi kan sove roligt om natten igen, fortæller havneformanden.


I alt 169 pæle har man fået banket op, fortæller Anders Schou Jensen. Privatfoto


Store granitsten på vej

Det nuværende arbejde forventes at være færdiggjort om cirka 14 dage, men det kommer dog an på et par ting, påpeger Anders Schou Jensen.

– Det kommer lidt an på, hvor meget vi selv hjælper til, og hvor mange håndværkere, vi kan få lov til at bruge fra PLE. Men jeg har et håb og en forventning om, at det tager maks 14 dage fra nu. Det satser vi på, men det er også vind og vejr, der bestemmer det, for hvis der er højvande i den periode, hvor vi skal have sat træbeklædning på betonkanterne, så kan vi ikke komme til det og må vente lidt.

Men selvom det nuværende arbejde altså er i fuld sving, er der allerede også lagt planer for næste etape af projektet.

– Vi er i gang med at lave aftaler med lokale landmænd om at få nogle store granitsten, som de har liggende på markerne. Nu har vi jo lavet en god stærk bro, så vi kan faktisk godt køre nogle store sten ud og smide dem rundt om havnen. Det har vi allerede planer om at gå i gang med her i vinter, for vi har fået mange af stenene foræret, og vi har også mulighed for at låne og leje maskiner til en fornuftig pris.

Hvorfor er det nødvendigt?

– Stenene, der har været her hidtil, er mere eller mindre sunket ud i havnen, så der er behov for at lægge et nyt lag på. Og der er også behov for et lag lidt længere ude for at bryde bølgerne længere væk fra havnen, fortæller Anders Schou Jensen og tilføjer:

– Og vi vil stadig fortsætte med at udbygge havnen, så den bliver en attraktiv havn for Bornholm, turismen og for os selv her i Arnager.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT