Ny arbejdstid fra 05.00 til 23.15: 'Det er mere sikkert nu'

Ny arbejdstid fra 05.00 til 23.15: 'Det er mere sikkert nu'
Medarbejderne glæder sig over de nye arbejdstider. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 17. FEB 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
17. FEB 2024 • 05:30

Som et forsøg er medarbejderne i Bornholms Lufthavn nu på arbejde i lidt mere end 18 timer ad gangen. Det er dog medarbejderne selv, der har ønsket det.

En arbejdsdag der varer fra klokken fem om morgenen til klokken 23.15 om aftenen.

For mange vil lyde helt grotesk. Ikke desto mindre er det i de kommende måneder virkeligheden for medarbejderne i Bornholms Lufthavn - og endda efter ønske fra medarbejderne selv.

De lange arbejdsdage er nemlig indført som et forsøg, bekræfter Trafikstyrelsen i et skriftligt svar til Tidende.

"I prøveperioden, som varer fra den 1. februar og frem til udgangen af maj, er der hver dag medarbejdere, som er på arbejde fra klokken 05.00 til 23.15," skriver styrelsen.

Hidtil har medarbejderne arbejdet i toholdsskift fra klokken 05.00-14.00 og fra 14.00-23.00 - ni timer ad gangen tre-fire dage i træk, oplyser tillidsrepræsentanten for lufthavnsmedarbejderne organiseret i 3F, Christina Lintrup, til Tidende.

– Når du især er et familiemenneske, forstået på den måde, at du har børn i hjemmet og skal sende dem i skole og sørge for, at der kommer aftensmad på bordet, gør det jo bare, at dagene bliver rigtig lange, siger hun.


Det kan blive til lange arbejdsdage i lufthavnen. Arkivfoto: Sarah Thun Kristensen

Bedre og mere sikkert

Med den nye type vagt føler medarbejderne, at de får et bedre arbejdsliv, siger Christina Lintrup. Da skal de nemlig kun på arbejde cirka otte dage om måneden.

– Det rul passer meget bedre ind i både familieliv men så sandelig også i soverytmen og velfærden for medarbejderne, udtaler hun.

– Det kan godt være, jeg har en lang vagt, ja - men jeg kommer hjem til en almindelig søvnrytme igen. Det havde jeg jo ikke gjort, hvis jeg igen skulle op klokken tre eller fire om morgenen, afhængig af, hvor man bor, tilføjer hun.

– Man manglede mere søvn på toholdsskift.

Kan medarbejderne godt sikre, at det hele foregår sikkert, når de er på arbejde så mange timer ad gangen?

– Jeg vil sige, det er mere sikkert nu, hvor man har én hel dag, frem for da man havde tre-fire dage i træk, siger Christina Lintrup.

– Da jeg havde tre-fire dage i træk fik, jeg mindre søvn, end jeg får nu. For nu river jeg hele dagen ud fra hjemmelivet, og så koncentrerer jeg mig kun om mit arbejde, for jeg kan alligevel ikke gøre noget derhjemme, tilføjer hun.

Har prøvet det tidligere

Den lange type vagt er dog ikke helt ukendt for medarbejderne.

For otte-ni år siden havde medarbejderne også lange vagter, ligesom det i weekenderne allerede er fast praksis med de lange vagter.

– Folk er rigtig glade for dem. Det var også for at minimere, at man skulle på arbejde mange weekender i træk. Fra at vi har været oppe på at arbejde i alt for mange weekender, er vi kommet ned på kun at skulle arbejde én weekend om måneden, siger Christina Lintrup.

– Det er helt klart en gode for os med de lange vagter, tilføjer hun.

Som det fremgår af Trafikstyrelsens svar, er der foreløbigt tale om en prøveperiode frem til udgangen af maj. Medarbejderne håber dog, at den nye vagtform i hverdagene bliver fast praksis fremover, oplyser Christina Lintrup.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT