Nexø-virksomhed modtager knap en halv million i støtte

Nexø-virksomhed modtager knap en halv million i støtte
Pressefoto
NYHED | ABONNENT | 22. APR 2024 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
22. APR 2024 • 15:30

Dewdrop Tiles arbejder med at genbruge fliserester og dermed reducere både mængden af affald og udledning af CO2.

Den ene virksomheds affald er den anden virksomheds råmateriale, og for Dewdrop Tiles er det fliserester fra byggeriet, der er udgangspunktet i udviklingen af nye løsninger.

Til det arbejde har Dewdrop Tiles modtaget støtte fra Realdanias kampagne "Innovation til Marked", der er målrettet byggeriets virksomheder for at fremme bæredygtig omstilling og vækst.

Dewdrop Tiles modtager 450.000 kroner, der skal finansiere afprøvningen af en skalerbar produktion af fliseløsninger skabt af genbrugte fliserester. Målet er at reducere CO2-aftrykket ved at give kasserede fliserester nyt liv.

– Vi er begejstrede over at modtage denne støtte fra Realdania. Det vil give os mulighed for at bidrage og inspirere til en mere bæredygtig fremtid ved at bruge gode, langtidsholdbare ressourcer bedre, hvilket er afgørende for vores miljø, siger Rocío Paniagua Jensen, arkitekt MAA og stifter af Dewdrop Tiles, i en pressemeddelelse.

Projektet fokuserer på udviklingen af en skalerbar produktion i samarbejde med Stark og Trio Nexø. Derudover samarbejder Dewdrop Tiles med lokale byggevirksomheder, der leverer kasserede fliserester til produktionen. Fliseløsningerne bidrager til en CO2-besparelse på hele 98 procent sammenlignet med traditionelle fliser, fortæller Rocío Paniagua Jensen.


Fliserne i badeværelserne i Lærlingenes Hus i Tejn blev produceret med fliserester fra ni forskellige fraktioner, der blev leveret af fire forskellige virksomheder. Det gav en besparelse på cirka 300 kilo affald, fortæller Dewdrop Tiles. Eget foto


Fliser er tilovers

Af Realdanias beskrivelse af projektet fremgår det, at støtten skal bruges til at udvikle interne processer, som kan optimere designstrategien og produktionen for at gøre produktet tilgængeligt på markedet.

Det fremgår også, at klimapåvirkningen fra produktionen reduceres, da der ikke bruges energi til brænding af fliserne sammenlignet med nye fliser til samme formål.

Materialerne er både fliseskær fra byggepladser og overskudsfliser i mindre partier, som er tilovers fra fliseforhandlere. Ved at omdanne det til nye fliseløsninger kan materialerne få nyt liv, og det bidrager til mindre affaldsmængder og CO2-udledning, fortæller Realdania.

Med støtten fra Realdania i ryggen vil Dewdrop Tiles i første omgang styrke konceptet og optimere designprocessen. Derefter arbejdes der på at afprøve konceptets bæredygtighed i miniskala. Desuden testes markedet gennem demonstrationscases for at kunne dokumentere afsætningsmuligheder for produktet. Til sidst vil der være fokus på opskalering af materialelageret og logistik omkring indsamling for at kunne øge produktionen til en større volumen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT