Nexø-restaurant åbnede i 2019 – nu er den lukket, men nyt koncept er på vej

Nexø-restaurant åbnede i 2019 – nu er den lukket, men nyt koncept er på vej
Her på havnen åbnede Magdalena Kielkowska Rømer i april 2019 Fiku Miku. Arkivfoto: Berit Hvassum
ERHVERV | NEXØ | Søndag 29. maj 2022 • 07:30

Fredag lukkede Fiku Miku på havnen i Nexø, men ejeren, Magdalena Kielkowska Rømer, glæder sig over, at de nye lejere, som overtager stedet med et nyt koncept, har ansat hende i en daglig lederstilling.

"Intet ved Fiku Miku er statisk", kan man læse på Nexø-restaurantens hjemmeside, og det viser sig også at gælde selve stedets eksistens.

Den er nemlig ophørt fredag, fortæller ejeren, Magdalena Kielkowska Rømer, som midt i april 2019 slog dørene op til sit spisested på Havnen 2, hvor tidligere Fiskeværkstedet lå.

Der kommer nogen,
som på en eller anden måde
kan og realisere mine drømme
og være med til at skabe
noget på Nexø Havn

På hjemmesiden kan man også læse, at grundessensen i Fiku Miku er at tilbyde mad lavet på friske råvarer, lavet fra bunden med masser af kærlighed, og det giver næsten sig selv, at der er tale om en arbejdskrævende proces, hvilket også fremgår af et opslag på Facebook, hvor hun blandt andet skriver:

"Sagen er den, at jeg gennem en længere periode ikke har følt at være tilstrækkelig. Hverken på arbejde eller på hjemmefronten. Derfor har jeg besluttet at overlade stafetten til nye ejere".

Hvem disse er kan hun ikke afsløre endnu, men hun oplyser videre, at hun har landet "en aftale med de nye mennesker om at få lov til at blive (som medarbejder og styrmand). Stedet kommer til at skifte navn og koncept".

Grundtanken i Fiku Miku var, at stedet skulle være uprætentiøst og uformelt – altså uden alverdens fikumikumdik – men menuen skulle dog skifte "lige så tit som hatten på hovedet af den gale hattemager", forklarede Magdalena Kielkowska Rømer på sin hjemmeside.

Mens hun selv havde svært ved at få arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen, er hun glad for, at der nu kommer nogen, som gerne vil tage over, og som hun tror på vil kunne få noget godt ud af stedet.

– Der kommer nogen, som på en eller anden måde kan og realisere mine drømme og være med til at skabe noget på Nexø Havn med de ressourcer, som de har, siger hun.

Bedstemormad

Du åbnede Fiku Miku i 2019, og inden et var gået ramte corona, hvad har det betydet?

– Det samme som for alle andre i ikke mindst service- og turisterhvervet. Altså, at det blev tungt og svært at få til at hænge sammen rent økonomisk, siger Magdalena Kielkowska Rømer.

– Det har også betydet noget rent tids- og arbejdsmæssigt på den måde, at man bliver nødt til at tænke ud af boksen, og for hver gang, du ændrer noget i en servicevirksomhed, kræver det tid at udvikle det. Jeg kørte for eksempel med forskellige menuer hver uge, og det er krævende. Dels at skulle finde på en menu, dels at lave kalkulationerne og så videre.

Hvorfor var det nødvendigt med ny menu hele tiden?

– Det var for at gøre det spændende. Det var meget mad ud af huset, jeg lavede, og så kunne jeg lave bedstemormad den ene uge og thaimad den næste og indisk den tredje, så det var afvekslende for kunderne. Jeg havde også slået mig op på, at det skulle være mad fra hele verden, og så syntes jeg jo ikke, jeg kunne køre med de samme fem retter.

Magdalena Kielkowska Rømer er uddannet serviceøkonom, men har arbejdet inden for restaurationsbranchen hele sit voksne liv og har, som det turde fremgå, en stor passion for mad og madlavning. Hun har da heller ikke villet ty til halvfabrikatløsninger.

– Jeg bager mit eget brød, pisker min egen mayo, jeg har lavet alting fra bunden af. Det er tidskrævende, og det er jo tid, der går fra ungerne og vores gård, siger hun.

Kreativt og innovativt

De få dage, der resterer af maj, skal hun bruge på at lukke sine aktiviteter i Fiku Miku ned, rydde op og gøre klar til den nye lejer.

Hvem det end måtte være, for det kan hun som nævnt ikke afsløre endnu, men ved naturligvis, hvem det er, eftersom hun skal arbejde for vedkommende.

– Jeg er blevet ansat, siger hun og tilføjer med et anstrøg af begejstring.

– Og jeg går ned i tid!

Er det ikke netop fidusen for dig, at du kan det?

– Jo, for pokker. Og den nye lejer er nogle, der allerede har en etableret forretning og har nogle fantastiske ressourcer i forhold til, at det er nogle typer, der tænker ud af boksen, så at sige. De tænker kreativt og innovativt, og det er lige det, der skal til i Nexø. Det har også ligget mig meget på sinde, at de, der skulle overtage min forretning, skulle være nogen, der kunne bringe den videre. Tage den et step opad.

Men det bliver under et nyt navn og med et nyt koncept?

– Præcis.

Skal du fortsat lave mad?

– Nej. Altså, det kan da godt være, jeg går ind i køkkenet, og jeg skal i hvert fald være med til at sætte en menu, men det bliver primært sådan noget med at lave vagtplaner, finde ud hvad de forskellige ting koster, budgettere og få logistikken til at flyde. Det bliver en daglig lederrolle, siger Magdalena Kielkowska Rømer.

 

FÅ ABONNEMENT