Nexø løfter i flok: Julemarkedet er reddet

Nexø løfter i flok: Julemarkedet er reddet
Projektleder Sofie Marie Håkonsson(tv) og indehaver Pernille Bülow (th) kan smøge ærmerne op og glæde sig til en jul med julelys og liv i hytterne på Nexø Havn. Foto: Sarah Thun Kristensen
ERHVERV | Mandag 2. september 2024 • 16:55
ERHVERV | Mandag 2. september 2024 • 16:55

Der er mange, der har henvendt sig med ønske om at støtte Bornholms Julemarked, som derfor helt sikkert bliver til noget i 2024. Men de store aktører er udeblevet og derfor er fremtiden stadig usikker.

Det er ikke mere end et par uger siden, man i Tidende kunne læse, at Bornholms Julemarked kæmper med økonomien. Interessen for at have en bod på markedet var for lille, og udgifterne til opstilling og nedtagning var fordoblet siden opstarten tilbage i 2021.

Hertil kom at det stærke samarbejde med kommunen, Bornholmslinjen og Destination Bornholm, som havde givet arbejdsro og sikkerhed i de første tre år ikke blev fornyet - og dermed var Pernille Bülow som indehaver af julemarkedet den eneste til at betale regningen, da sidste års julemarked gav et sekscifret underskud.

– Jeg kunne bare konstatere, at det var et kæmpe underskud. Det kommer til at ske én gang og ikke mere. Så hvis jeg ikke kan se, at det kan løbe rundt i år, så åbner jeg ikke, slog hun dengang fast.

Men siden artiklen blev publiceret på tidende.dk den 24. august er der utrolig mange, der har henvendt sig med hjælp, fortæller Bülow mandag eftermiddag til Tidende.

Hun kunne faktisk allerede onsdag fortælle, at et helt almindeligt par havde henvendt sig med et ønske om at donere en sum penge til afviklingen af julemarkedet. På daværende tidspunkt var hun dog ikke afklaret med, hvorvidt det var nok til at redde festlighederne.

– Det er slet ikke nogen, jeg kender. Det var nogle privatpersoner, der havde solgt deres hus og købt et andet, og så var der lidt ekstra penge på kistebunden, som de så havde besluttet, at de gerne ville donere til julemarkedet, fortæller en overvældet Pernille Bülow.

23 solgte hytter

Siden da har flere håndværksmestre i lokalområdet imidlertid også meldt sig med et tilbud om at stille arbejdskraft til rådighed i nogle dage i forbindelse med opstilling og nedtagning af julemarkedet.

Selvom det måske ikke lyder af meget, så er de professionelle lønningstimer en af de helt store udgifter i forbindelse med julemarkedet.

– Det betyder jo, at vi kan få den udgift ned i et niveau, hvor vi kan få det til at løbe rundt. Så det betyder rigtig meget, at folk melder sig på banen og giver det, de har mulighed for, for at få det til at løbe rundt.

At tingene begyndte at lægge sig til rette og udsigterne til at der ville blive et julemarked, kunne Bülow da også allerede fortælle til Tidende søndag eftermiddag, men det var altså først mandag morgen, da tallene blev gjort op, at hun kunne lægge hovedet på blokken og fortælle, at julemarkedet bliver til noget igen i år.

Nødråbet har nemlig også sat skub i iværksættere og producenter, og hvor der den 24. august kun var solgt 15 hytter, så kan arrangøreren fortælle, at der mandag er udsigt til at mindst 23 ud af de 30 hytter bliver lejet ud. Den indtægt kan også mærkes, ligesom det er aktiviteten i boderne, der skal trække gæsterne til og gøre arrangementet økonomisk bæredygtigt.

Vil have arbejdsro

Det er derfor en glad Pernille Bülow, som ser frem imod endnu et stort lysende og stemningsfyldt julemarked. Men arbejdshandskerne er endnu ikke helt lagt på hylden. Der er nemlig stadig nok at lave både med årets julemarked, og med at få fremtidssikret det store arrangement. Mens Nexø og omegn er rykket sammen og alle har givet, hvad de kunne, så er der nemlig endnu ikke lavet aftaler med de store aktører, som kan gøre en langsigtet forskel.

– Vi har faktisk fået en henvendelse fra kommunen, som viser en velvilje, men vi havde da håbet, at der var nogen, der kunne se en gevinst - eksempelvis færgen eller sommerhusbureauerne, som kunne brande sig på julemarkedet, trække folk hertil og så måske også være med til at støtte op om det, fortæller Bülow, som i den kommende tid skal arbejde på at få nogle aftaler hjem, der kan give markedet arbejdsro de næste par år.

– Der er ingen tvivl om, at det giver netværk og samhørighed her i byen, at der er så mange, der byder ind med hjælp, og det er det, der har reddet årets julemarked. Men selvom vi måske kan få en donation igen næste år, så kan vi ikke vide, om de mange små lokale aktører er klar igen.

Følg debatten på facebook!


En sijllavitta

‘Sijllagjæl’ (indvolde fra sild) som man klaskede op på en væg i forskellige figurer, fx et ansigt, for at forskrække folk om natten, idet det lyste (fosforescerede). Teinnæs illustrerer ordet med følgende citat: ‘Pass du på, ønte varr så vikti, æjlla kajn du tro jâ ska lawa dai en sijllavitta’.
FÅ ABONNEMENT