Nexø kan komme før Rønne med sundhedshus

Nexø kan komme før Rønne med sundhedshus
Jens Ole Pihl og Bjarne Asbahr har begge åbnet klinik i Møbelfabrikkens lokaler i Nexø, og står det til dem, og direktør Carsten Aalling, så må der meget gerne komme flere til, så patienter på Bornholm kan få en slags all-inclusive behandling i et sundhedshus. Foto: Anders Liljeroth
ERHVERV | NEXØ | Mandag 17. oktober 2022 • 05:30

Alt for mange bornholmere kører alt for langt til deres behandlinger. Der mangler et sundhedshus, hvor patienterne kan få fixet alle deres skavanker, mener man i Møbelfabrikken i Nexø, som kan overhale Rønne i bestræbelserne på at få etableret et sundhedshus.

Over 17.000 bornholmske borgere er over 65 år, og mange af dem er ikke så mobile. I dag skal de køre mange forskellige steder hen, for at blive behandlet for deres skavanker. Det skal der laves om på, hvis det står til direktør på Møbelfabrikken i Nexø, Carsten Aalling.

– Vi har god plads, og vi ser for os, at vi kan have et moderne sundhedshus her i Nexø. Alle ved, hvor Møbelfabrikken ligger, der er masser af p-pladser og der er handicapvenlige adgangsforhold. Og når vi nu allerede har to højteknologiske behandlere i huset, så tænker vi da på, hvad det kunne give mere, at der var endnu flere, siger han.

De to behandlere, der er flyttet ind i lokaler på Møbelfabrikken, er Bjarne Asbahr, der er eksamineret helse- og sportsmassør og fysioterapeut Jens Ole Pihl. De er begge bornholmere, og begge driver, eller har drevet klinik andre steder i landet, som de nu har valgt at åbne i Møbelfabrikken.

Et godt sted

Bjarne Asbahr, der driver klinikken Bjarnes Laserterapi, flyttede ind for 15 måneder siden, og han er ikke i tvivl om, at det er et godt sted at drive klinik.

– Det er rigtig godt, og meget bedre end at have en klinik derhjemme, som jeg havde i Frederikssund. Der er mange flere mennesker, og der er hele tiden liv, siger Bjarne Asbahr.

Han er ikke bange for, at flere behandlere i huset vil tage kunder fra ham.

– Nej, det mener jeg ikke er et problem. Har jeg for eksempel en patient, der har en slem hælspore, så sender jeg dem over til Jens Ole Pihl, og har han en patient, der har behov for noget mere laserterapi, så sender han dem over til mig.

Jens Ole Pihl, der først for nylig har startet sin klinik i Nexø, og som stadig driver sin klinik, Fysioplus i Sønderborg, er enig med Bjarne Asbahr.

– Hvis man kan indgå et samarbejde, så får vi et større udkomme for de patienter der kommer. Man løfter i flok, og det jeg ikke lige kan lave, det kan Bjarne måske fixe. Og har jeg haft en patient, hvor jeg kan se vedkommende også har brug for en laserbehandling, så henviser jeg patienten til ham, fortæller Jens Ole Pihl.

Vi rækker ud efter flere

Jens Ole Pihl gik for noget tid siden på jagt efter et lokale, da han efter mange år i Sønderborg, ønskede at starte en klinik på Bornholm, hvor han kunne praktisere hver tredje uge, og altså samtidig drive klinikken i Sønderborg.

– Da jeg skulle starte på Bornholm, overvejede jeg meget hvor min klinik skulle ligge. Det var vigtigt for mig at ligge et sted, hvor der var plads, og patienterne kunne finde mig. Og her på Møbelfabrikken kunne jeg få nogle gode, istandsatte lokaler, hvor der er venterum på gangen og hele tiden et flow af mennesker. Og der er en reception til at modtage gæster og pakker. Det har store fordele at være en del af et fællesskab og især naturligvis, hvis der kom nogle flere behandlere til.

Har lokalerne

Både han og Bjarne Asbahr er meget åbne for hvilke behandlere, der er behov for i huset.

– Det ville være oplagt med en fodklinik, der arbejdede med fodtøj og indlæg, men det kunne også være en osteopat eller en kiropraktor. I Sønderborg, hvor jeg har min anden klinik, har jeg et rigtig godt samarbejde med en kiropraktor. Når jeg så støder på en patient, der har låsninger i nakken, og kan se at det ikke er noget, jeg kan løse, så sender jeg ham ud til kiropraktoren. Når han så har været der nogle gange, så kommer han måske tilbage til mig. På den måde bliver det til fordel for patienten.

Andre behandlere er også på tale. De to eksisterende kunne sagtens se store synergieffekter i, at en zoneterapeut, en praktiserende læge, en tandlæge, hudlæge eller øjenlæge ville flytte ind i huset.

– Det kunne også være en speciallæge med en lille praksis i aftentimerne, eller en ortopædkirurg, der havde speciale i fødder, eller en gynækolog, der gerne ville have noget ekstra at lave, mener Jens Ole Pihl.

Direktør Carsten Aalling lover, at der sagtens kan være plads til mange flere.

– Lige nu har vi to-tre lokaler, som er ledige, men skulle det vokse sig større, så har vi 200 kvadratmeter lige ved siden af, som vi kan gøre klar til nye klinikker. Så i takt med, at der er behov, så finder vi altid nogle løsninger, siger han.

Vi lader os ikke begrænse

Overordnet er direktøren meget positiv overfor tanken om et sundhedshus, som han mener, bornholmerne skriger efter.

– Det handler om, at vi får nogle fag ind, der kan komplimentere hinanden, og så kan patienterne få en slags all-inclusive pakke her. Når man tænker på, at der på Bornholm er en tredjedel bornholmere, der er over 67 år gamle, så er mobiliteten for mange af dem ikke i orden. I dag skal de køre rundt fra a til b over hele øen, for at få helbredt det ene, det andet og det tredje. Her kan man få ordnet det hele, når man kommer ind i sundhedshuset. Det ville være fantastisk, hvis vi kunne tilbyde det.

Direktøren mener, at de to klinikker der allerede er flyttet ind, giver noget momentum, som andre behandlere kan komme med på, og han påpeger, at der i huset også er to psykologer, der behandler deres patienter i huset.

– Jeg læste om en terapeut, der var rejst tilbage igen, fordi vedkommende ikke kunne finde et sted at praktisere på Bornholm. Og det kan da godt være, at det er svært i Rønne, men her i Nexø er der da masser af plads. Og hvis borgeren alligevel skal køre rundt til forskellige steder på øen, så vil det da være fantastisk, hvis de kunne nøjes med at køre et sted hen, mener Carsten Aalling.

Og derfor rækker han nu hånden ud til mange forskellige faggrupper.

– Overvej om det ikke er her, I skal lægge jeres nye klinik. Vi er et iværksætterhus, og vi lader os ikke begrænse, vi tænker hele tiden i muligheder, når det handler om iværksætteri, lover direktøren.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT