Ministre skal forhandle kvoter: 'Situationen i Østersøen er historisk dårlig'

Ministre skal forhandle kvoter: 'Situationen i Østersøen er historisk dårlig'
Mandag og tirsdag skal EU's fiskeriministre forhandle om kvoterne i Østersøen. Arkivfoto: Berit Hvassum
FISKERI | ØSTERSØEN | 11. OKT 2021 • 07:18
Henrik Nielsen
Journalist
FISKERI | ØSTERSØEN
11. OKT 2021 • 07:18

Mandag tager fiskeriminister Rasmus Prehn (S) til rådsmøde i Luxembourg for at forhandle næste års fiskekvoter i Østersøen. EU Kommissionen har lagt op til markante nedskæringer på en række bestande, der er vigtige for danske fiskere i Østersøen.

Det sker efter, at videnskabelig rådgivning fra Det Internationale Havundersøgelsesråd Ices viser, at flere bestande i Østersøen er alvorligt pressede.

– Situationen i Østersøen er historisk dårlig. Det står soleklart efter den videnskabelige rådgivning fra nogle af Europas førende eksperter. Havmiljøet har det simpelthen for dårligt. Det kommer til at få store konsekvenser for fiskeriet. Jeg vil kæmpe for at finde den rigtige balance, når jeg i dag skal forhandle kvoter med mine ministerkollegaer, siger fiskeriminister Rasmus Prehn i en pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Et klokkeklart alarmopkald

Eksperterne peger på klimaforandringer, højere temperaturer i havene, udledning af kvælstof og flere skarv og sæler som årsager til, at situationen er så alvorlig i Østersøen.

EU Kommissionen foreslår en markant reduktion af blandt andet sild og laks. For torsk i den vestlige del af Østersøen foreslår EU Kommissionen en reduktion af kvoten på 92 procent. Det betyder, at kvoten går fra 4.000 ton til blot 324 ton fordelt på alle lande i området. Derudover vil EU begrænse det rekreative fiskeri til én torsk per dag mod fem i dag.

– Den videnskabelige rådgivning er et klokkeklart alarmopkald. Det tager vi selvfølgelig meget alvorligt. Regeringen kæmper for at opretholde og understøtte fiskeri i de små havne til gavn for følgeerhvervene, turismen og lokalmiljøet. Der skal derfor sættes et arbejde i gang, som skal se på, hvordan der kan udvikles fiskerier på andre arter end torsk, siger Rasmus Prehn.

Forhandlingerne om fiskerimuligheder i Østersøen finder sted på rådsmødet i Luxembourg for EU's landbrugs- og fiskeriministre den 11.-12. oktober.