Millionprojekt skal sikre mere arbejdskraft

Campus Bornholm vil bruge godt 15 millioner kroner på at tiltrække elever og studerende til de lokale uddannelser og dermed sikre arbejdskraft til virksomhederne. Region Hovedstaden foreslår et reduceret projekt.
Mangel på arbejdskraft med de rette kompetencer er noget, man har talt meget om i mange år.
Der er enighed om, at det er en udfordring, mange brancher står overfor eller midt i, og at der er brug for en løsning. Sådan har man det også på Campus Bornholm, hvor man mener, det kræver en ekstraordinær indsats. Derfor vil uddannelsesinstitutionen søsætte projektet Uddannelses-Ø Bornholm for at øge antallet af elever og studerende på erhvervs- og videregående uddannelser, blandt andet ved at skabe gunstige uddannelsesmiljøer.
Uddannelses-Ø Bornholm skal løbe i tre år, og Campus Bornholm anslår selv, at den samlede finansiering beløber sig til 15,47 millioner kroner. Det fremgår af dagsordenen til Region Hovedstadens udvalg for trafik og regional udviklings møde i denne uge. Campus søger 6,19 millioner kroner fra EU Socialfondstilskud og 5,41 millioner i regional medfinansiering, fremgår det.
Samme sted kan man læse, at regionens administration mener, at en del af projektets aktiviteter ikke kan støttes. Derudover gav regionskommunen sidste år Campus Bornholm tilsagn om støtte fra socialfondsmidler til et projekt med tilsvarende formål og målgruppe. Derfor indstiller administrationen, at projektet får tilsagn om mindre støtte end ansøgt.
100 deltagere
Den grundlæggende idé med Uddannelses-Ø Bornholm er at opfinde en ny model for rekruttering af elever til uddannelserne på Campus Bornholm.
Det gælder især unge og voksne, der står uden job eller en kompetencegivende uddannelse, og som ønsker at påbegynde uddannelse og job på Bornholm.
Samtidig vil man undersøge, hvordan man motiverer og fastholder dem. Det kan for eksempel være aktiviteter på tværs af uddannelser, fagforeninger og virksomheder, der kan gøre det attraktivt for den enkelte deltager at uddanne sig, arbejde og bo på Bornholm, fremgår det.
Samarbejde på tværs af sektorer skal gøre det muligt at vise potentielle elever og studerende, at der efter endt uddannelse på campus venter et job på en lokal virksomhed. Tanken er, at det kan skabe vækst på erhvervsuddannelserne og de videregående uddannelser og dermed sikre, at der i fremtiden er kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne.
Uddannelses-Ø Bornholms målsætning er, at 100 elever påbegynder en uddannelse i campusfællesskabet. Regionens administration vurderer, at 100 deltagere er lavt i forhold til det ansøgte beløb. Det er medvirkende til, at den anbefaler en nedskalering af projektet.
Minus fire millioner
Projektet består af fem hovedaktiviteter, som er rekruttering til uddannelserne på Campus Bornholm og etablering af studemiljøer, hybridundervisningslokale samt hjemmeside og virtuel guide for præsentation og markedsføring af uddannelsesmulighederne.
Den femte hovedaktivitet er en undersøgelse af muligheden for at etablere en forsøgsordning med en erhvervsuddannelses-efterskole på Bornholm.
Som nævnt har Campus Bornholm selv søgt støtte på baggrund af en samlet finansiering på godt 15 millioner kroner. I regionen anbefaler man dog en nedskalering til 11,54 millioner kroner.
Forklaringen er på den ene side, at Campus Bornholm i 2023 modtog godt halvanden million kroner til et projekt, som også handler om rekruttering til uddannelser på Bornholm. På den anden side vurderer regionens administration, at det ikke er beskrevet konkret, hvordan projektets resultater vil kunne udbredes til andre uddannelsesinstitutioner i regionen. Konkret foreslår man, at en planlagt aktivitet om opkvalificering af ufaglærte i virksomheder samt undersøgelsen af en mulig erhvervsuddannelses-efterskole på Bornholm udgår.
Derudover lyder vurderingen fra regionen, at Campus Bornholms bidrager til udvikling af kompetencer i regionen ved at flere unge forventes at søge en erhvervsuddannelse eller en professionsuddannelse indenfor velfærdsområdet, samt at projektet vil bidrage til at styrke den brede uddannelsesdækning.
Økonomien i Uddannelses-Ø Bornholm
Campus Bornholms oprindelige budget
Samlet (ansøgt) finansiering 15.466.696,49 kroner
EU Socialfondstilskud (40 procent) 6.186.678,60 kroner
Regional medfinansiering (35 procent) 5.413.343,77 kroner
Egen medfinansiering (25 procent) 3.866.674,12 kroner*
* heraf medfinansieres fire procent fra Bornholms Regionskommune
Region Hovedstadens budget
Samlet (indstillet) finansiering 11.544.670,00 kroner
EU Socialfondstilskud (40 procent) 4.617.868,00 kroner
Regional medfinansiering (35 procent) 4.040.634,50 kroner
Egen medfinansiering (25 procent) 2.886.167,50 kroner*
* heraf medfinansieres fire procent fra Bornholms Regionskommune

NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration