Masser af tomme butikker i Rønne – særligt én ejendom vækker undren

Masser af tomme butikker i Rønne – særligt én ejendom vækker undren
Store Torv 9. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 24. MAJ 2022 • 05:30
NYHED | RØNNE | ABONNENT
24. MAJ 2022 • 05:30

Handelsstandsforeningens formand, Jan Bidstrup, mener ikke, at de mange ledige butikslokaler i Rønne centrum giver anledning til bekymring. Men Store Torv nr. 9 mener han ikke burde stå tom.

Skulle man gå rundt med en drøm om at åbne butik i Rønne, virker drømmen ikke umiddelbart urealiserbar.

Der er i hvert fald masser af tomme butikslokaler, som det fremgår af billederne her – uden at vi dog kan lægge hovedet på blokken i forhold til, om lokalerne rent faktisk står til udlejning.

Voldsomt kan det se ud, men formanden for Rønne Handelsstandsforening, Jan Bidstrup fra Din Tøjmand by Jan & Nalle, mener ikke, at billedet – eller billederne – skiller sig særligt ud i forhold til, hvordan det plejer at se ud.

Snellemark 29. Foto: Torben Østergaard Møller

 

Da Tidende præsenterer ham for dem og spørger ham, om det er blevet sværere at udleje butikslokaler i Rønne, svarer han:

– Tvært imod. Selv om billederne, du viser mig, ikke ligefrem bekræfter det. Men jeg synes, at der tvært imod er god gang i udlejningen af lokaler, og dem, der er her, er her også længe. Men der kommer selvfølgelig – og det har der også historisk altid gjort – de her perioder, hvor for eksempel en indehaver går på pension eller lignende.

Jan Bidstrup henviser til Keldor Sørensen, som i år har solgt sine skobutikker i Rønne, Feet Me i Torvegade 6 og Skoringen i Store Torvegade 9, som de nye ejere, Anita og Stig Bech, overtager til september. De ønsker dog ikke at fortsætte med Skoringen, hvorfor lokalerne i Store Torvegade vil blive sat til leje til leje cirka den 1. november, har Bornholms Erhvervsmægler tidligere oplyst til Tidende.

– Det kunne jo i princippet have været begge butikker, der blev nedlagt, men nu er det gudskelov kun den ene, siger Jan Bidstrup.

Colberg-butikken burde ikke stå tom

Jan Bidstrup konstaterer, at der i gågaden er nogle lokaler, som der traditionelt har været stor udskiftning i, såsom nr. 6, hvor der har ligget souvenirbutik og senest thai take away.

Store Torvegade 6. Foto: Torben Østergaard Møller

 

– Men souvenirbutikken var jo i mange år nedlukket hen over vinteren, og nu er den thai take away, som senest lå der, flyttet hen i et andet tomt lokale, hvor engang Blockbuster-butikken lå, og det er jo et større lokale, så det er sådan faktisk en succeshistorie. Grundlæggende er det, der sker lige nu, ikke noget usædvanligt, og som sagt, de butikker, du viser billeder af, har der gerne været stor udskiftning på, siger handelsstandsforeningsformanden.

– Det er typisk små lokaler på under 100 kvadratmeter, og så er det altså et fint lille koncept, man skal finde på, for at man kan gøre det rentabelt.

Én butik vil han dog gerne beklage står tom:

– Den store flotte gamle Colberg-butik, siger han med reference til Store Torv 9, hvor senest Tiger-butik lå i flere etager.

– Den ligger jo fantastisk. Så det undrer mig og ærgrer mig, at der ikke er et koncept, der kan finde ind der. Det er en gude-beliggenhed.

Svær førstesal

Når Skoringen bliver ledig, er det også en stor butik i flere etager?

– Ja, det er den næste spændende. De to butikker burde udefra set ikke være svære at få lejet ud. Jeg bliver jævnligt ringet op af folk, som vil høre mig, om der – eller snart bliver – et ledigt lokale på 300-500 kvadratmeter i centrum af Rønne. Og der har jeg i flere år måttet sige, at der ikke rigtig var andet en nogle på cirka 100 kvadratmeter.

Snellemark 19. Foto: Torben Østergaard Møller

 

Hvorfor er Colbergs gamle lokaler så ikke lejet ud?

– Jamen, de er nok for store. Og så er de niveauopdelt. Det er altid svært med en førstesal. Hvad skal man placere deroppe? Der kan også være noget med handicapforhold, som skal være i orden. Niveauopdelinger betyder også, at der skal mere personale til. Her hos mig nu kan vi på en stille lørdag uden for sæsonen nøjes med at have to på arbejde, men i Colbergs lokaler vil man minimum skulle være fire på arbejde, selv om det er en dag, hvor der ikke sker noget, siger Jan Bidstrup.

– Og det kan måske også blive en udfordring henne i Skoringen, men det afhænger selvfølgelig meget af konceptet.

Grådighed?

Er udlejerne for grådige, er det blevet for dyrt at leje noget i centrum af Rønne?

– Der er ingen tvivl om, at huslejerne i Rønne stiger hvert år, uanset hvad der foregår i forhold til butikker, der åbner uden for centrum, og uanset hvad der i øvrigt sker i bymidten, siger Jan Bidstrup.

Store Torvegade 9. Foto: Torben Østergaard Møller

 

– Vi har et flot byliv, og det betaler vi også en god husleje for, men på et eller andet tidspunkt er der to kurver, der krydser hinanden, og hvor huslejen kan blive for høj, hvis den vedbliver med at stige – som den har gjort altid – mens omsætningen måske stagnerer eller ligefrem falder. Er det ikke et problem, så kan det blive det, og det er klart, at udlejerne på et tidspunkt kan blive nødt til at forholde sig til, at de ikke kan skræmme nye lejere bort med skyhøje priser. Så bliver det svært. Jeg betaler selv meget for at ligge her, hvor vi gør, og jeg anerkender huslejen endnu, fordi min omsætning er fin, og fordi jeg ligger i et smørhul. Jeg kan ikke få en bedre beliggenhed. På den baggrund accepterer jeg at have den måske højeste husleje i byen, men min omsætning skal da ikke udfordres særlig meget, før det er noget, jeg kan blive nødt til at kigge på, siger han og tilføjer:

Store Torvegade 37. Foto: Torben Østergaard Møller

 

– Grådighed fra udlejernes side vil jeg måske ikke kalde det, men det er klart, at hvis jeg havde et lokale, som stod tomt, og som jeg ikke kunne leje ud, så var jeg nok nødt til at se på, om prisen var rigtig. Og som sagt, Skoringens lokaler vil jeg tro kan lejes ud, de små lokaler vil der typisk være stor udskiftning i.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Bornholmerbo, som igennem et par år har haft Store Torv nr. 9 til salg.

Store Torv 5. Foto: Torben Østergaard Møller