Maritimt drømmeprojekt fra familien bag Kalas

Maritimt drømmeprojekt fra familien bag Kalas
Der var ingen vinduer i isværket, da Christian og Christina købte bygningen af kommunen i 2019. De store vinduespartier er lavet i samarbejde med en arkitekt, med henblik på at bevare indtrykket af en industriel bygning. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | TEJN | ABONNENT | 14. SEP 2022 • 05:30
NYHED | TEJN | ABONNENT
14. SEP 2022 • 05:30

Familien bag isbrandet Kalas åbner næste år dørene til et maritimt drømmeprojekt på havnen i Tejn. Omdrejningspunktet er is, vand og iværksætteri.

 

Længslen efter vand og åben himmel kan føre til de mest utrolige ting. Is, for eksempel. Is i vafler, is i bægre, smeltet is i gamle værker.

Det er Kalas-parret et levende eksempel på. For 25 år siden skiftede Christian og Christina københavnerlejligheden ud med et hus i Sandvig. Han er billedkunstner fra Det Kgl. Kunstakademi, og hun er produktionsleder og har arbejdet med film i mange år, og det hele tegnede egentlig meget urbant. Der var i hvert fald ingen af dem, der gik rundt med en fornemmelse af, at de skulle være selvstændige.

– Ingen af os er født med en iværksætter i maven. Hvis du havde spurgt os for ti år siden, om vi ville være i gang med det her, så ville vi have svaret NEJ, siger Christina Andreasen.

Varme nætter under loftet

Christian og Christina er begge opvokset Rønne, men blev først kærester i København i 1989. Her fik de deres to første børn, og så fik de udlængsel.

– De der sommeraftener på fjerde sal i København, siger Christian Heide Petersen og ser helt træt ud ved tanken. Så sad man der oppe under loftet med to små børn og længtes efter at komme ud.

Det var svært, husker Christian. Der er tydelige spor af jysk i stemmen. Christian er født i Varde og kom til Bornholm som niårig. Som stor dreng tilbragte han stort set alle ledige timer ved havnen på Nørrekaas, hvor han sejlede og fiskede. Både han og Christina savnede vandet.

– Jeg havde en stor trang til vand. Det har jeg altid haft.

I første omgang begyndte parret at kigge efter steder tæt på vandet.

— Vi gik ikke specifikt efter at komme tilbage til Bornholm. Men så fandt mine forældre et skønt hus, der var til salg i Sandvig, siger Christina Andreasen.

Isværket var til salg

Parret står på det nystøbte betongulv i Isværket i Tejn, en stor firkantet klods på yderste mole, som ingen ville dejse om af begejstring over. Undtagen Christian og Christina.

– Vi var egentlig på jagt efter et lager. Og nogle havde nævnt, at der måske var noget i Tejn, siger Christian.

– Så da jeg en dag snakkede med Christian fra Penyllan, som pegede over på den her bygning, og sagde: Den der, den står tom, så ringede jeg straks til Christina og sagde: Isværket i Tejn står tomt, vil du undersøge om det er til salg?

Det var i 2019. Og sådan har det ene typisk taget det andet, siden parret kom tilbage til Bornholm i 1996. Christian fik arbejde, først på gymnasiet, så på Designskolen i Nexø. Christina arbejdede videre hos Jens Ravn Film i København, indtil hun fik job med opstarten af Oluf Høst Museet, derefter på et reklamebureau og siden hos Anders Beier i Rønne. Drengene, der nu var udvidet til en trio, gik på Kongeskærskolen og tilbragte som små sommerdagene i vandet eller på Sandvig Havn, iført redningsvest. I 2010 købte parret minigolfbanen i Sandvig, lige rundt om hjørnet fra deres hjem.

– Det var noget, vi gjorde for sjov sammen med nogle venner, siger Christina.

– Vi var alle i job og det skulle bare være en ekstra sommerferiebeskæftigelse.

Det gik fint med minigolfen, som blev et slags cool ferieindslag blandt sommergæsterne, som der i øvrigt ikke var mange af i Sandvig i 2010.

– Men der var mange, der efterspurgte en café og god kaffe, og det førte til, at vi åbnede den første Is Kalas i 2013. Fordi det er spændende at skabe noget, som kan gøre en forskel i et lokalsamfund, siger Christina, mens Ertholmen glider forbi udenfor vinduet på vej til Gudhjem.

Christina Andreasen og Christian Heide Petersen købte minigolfbanen i Sandvig i 2010 som et fritidsprojekt. I 2013 kom den første Kalas til og næste år åbner Isværket i Tejn. Foto: Jacob Jepsen

 

Sauna og vildmarksbad i svømmeafstand

Det gamle isværk er placeret yderst på Vestkajen med udsigt til indsejlingen og den sydlige ydermole på den ene side og byen og den store havn på den anden. Tejn Havn var frem til slutningen af 90'erne en aktiv fiskerihavn med en stor følgeindustri. I dag er området langsomt ved at få liv igen med bryggeri, vinbar og planer om et hotel i den gamle fiskemodtagelse.

Går man langs kajen ud til Isværket, og tror man ikke kan komme længere, åbenbarer der sig et ekstra miljø på ydersiden af molen med sauna og badebro og vildmarksbad i svømmeafstand. En kvinde går i vandet uden en trevl på kroppen og bevæger sig gennem det glimtende vand med store svømmetag.

– Det er meget udbredt her, siger Christina.

En splinterny espressomaskine står beskyttet under et stykke stof på baren. Gulvene er støbt i beton og granit. Trappen op til første sal er specialfremstillet af Tejn Smedeforretning i jern. Stolene oppe på første sal har tidligere gjort tjeneste i Kernehuset i Allinge. Nu er de malet i orange redningsvest-farve og blå skibsmalingslook.

I inderhavnen, fire-fem skridt fra den kommende isudsalg, ligger husbåde, fiskekuttere og lystsejlere side om side. Der er pænt fyldt op på denne sensommerdag, men ingenting i forhold til fiskeriets velmagtsdage, hvor havnen var proppet med fiskekuttere.

Christian er traktoren

Christian og Christinas største drøm er at genskabe livet på Tejn Havn. 800.000 kroner i starthjælp fra FLAG, en organisation under EU, der støtter initiativer ved havet, gav parret den nødvendige kapital til at binde an med opgaven.

– Vi var fra starten enige om, at isværket skulle være noget, som kunne bidrage med mere liv til havnen, siger Christina, og opbakningen fra lokalsamfundet har været overvældende.

– Folk i Tejn er gode til at skabe god stemning, ligesom i Sandvig. Her er en enorm begejstring over, at der er liv på havnen igen, siger Christian.

Det er i dag tre år siden at parret købte isværket i Tejn. Bygningen var dengang et kæmpestort lukket rum i rendyrket industrialisme-stil med et stort iskammer og al den teknik, som skal til for at producere is og holde isen nedkølet. Der var nogle døre ind i isværket. Ingen vinduer. Christian og Christina mente dog, at gæsterne skulle kunne opleve havnen og det omkringliggende vand fra bygningen. Christian og arkitekten gik derfor i gang med at regne ud, hvor vinduerne kunne placeres, mens Christina tog sig af kontakten til håndværkere og kommune.

– Det er sådan, vi arbejder sammen. Christian er traktoren, der på kort tid kan få udrettet en masse, jeg arbejder mere med planlægningen og økonomien. Men vi får ideerne sammen og vil det samme.

Der sat niveaudelere ind i det gamle isværk, som nu er på tre etager med café og isudsalg i stuen, iværksættermiljå på første sal og muligheder for nye tiltag på tredje. Foto: Jacob Jepsen

 

Maritimt hus med is i cafeen

Det gamle isværk, som fra 1987 og mange år frem producerede 30 tons is i døgnet, vil snart være forvandlet til et maritimt hus med café i stuen. Udsigten fra fællesarealet er ubetalelig.

Christina havde egentlig ikke noget stort behov for at udvide forretningsaktiviteterne med et nedlagt isværk på det tidspunkt. Is Kalas for længst rykket ind i et gammelt kølehus i Sandvig, et stenkast fra de gamle lokaler. Kaffe- og ishungrende bornholmere og sommergæster var for længst begyndt at valfarte til Kalas for at holde en pause i de smukke klipper, tæt på vandet.

Det gør de stadig. I højsæsonen er køen til isudsalget ofte 20 meter lang, og hele Kalas-familien er i gang, dels med at sælge is, dels med at sælge kaffe i caféen. Familien arbejder sammen og derudover sørger et solidt sommerhold af tilbagevendende medarbejdere for, at køerne ikke når helt ned til havnen. Christian, Carl og Otto laver is, Christina bager og står i cafeen, og Magnus, der er i gang med en phd på DTU Aqua, og driver virksomheden Ivandet sammen med sin kollega Marie Helene Birk, kommer også forbi og giver en hånd med i løbet af sommeren.

Kort sagt havde familien nok at lave. Men da Christina så isværket i Tejn første gang, blev hun væltet bagover.

– Den beliggenhed ... for satan, der er vand på alle sider, siger hun, stadig overvældet.

Nu mangler kun de sidste færdiggørelser. Om kort tid flytter isproduktionen til Tejn. Isproduktionslokalet i det gamle isværk er næsten klar til ibrugtagning. Isudsalget bliver vestvendt, og Ivandet, der allerede er i fuld gang med sine aktiviteter i og omkring havnen i Tejn, får base på første sal. Derudover er ønsket, at Isværket også skal kunne tilbyde andre iværksættere med fokus på maritime aktiviteter en plads eller et mødested, hvor nye ideer kan opstå.

Råt med vilje

Husets oprindelige og funktionelle udseende er bevaret og fortæller historien om det fiskeri, der engang var havnens og byens vigtigste aktivitet.

Et af vinduerne på første sal er placeret lige der, hvor en stor drager i I-jern skyder mod loftet.

– Det er med vilje. Vi ønsker at vise konstruktionen frem, sådan som den er bygget – en historisk bygning på havnen. Vi har genbrugt så meget som muligt og integreret det gamle miljø i det nye, siger Christian.

Parret stiler efter at lange den første kop kaffe og is over disken til foråret.

– Espressomaskinen er sluttet til. Vi mangler bare at åbne for vandet.