Mange har ændret elforbrug – i disse måneder koster strømmen det samme hele døgnet

BAGGRUND | ABONNENT | 11. JUN 2022 • 07:30
Jakob Nørmark
Journalist
BAGGRUND | ABONNENT
11. JUN 2022 • 07:30

Kun el-kunder, der har tegnet et abonnement med variable priser, kan spare penge ved at lade vaskemaskinen køre om natten. Ifølge Beof har lidt flere under energikrisen valgt denne abonnementstype, men langt størstedelen af bornholmerne har faste priser. Der kan være penge at spare, men det kræver, at man følger med i, hvad det næste døgns priser bliver time for time.


Mange danskere er på det seneste blevet langt mere fokuserede på at spare på energien.

Energistyrelsen har lavet en undersøgelse, der viser, at fire ud af ti danskere inden for de seneste seks måneder bevidst har ændret deres energiforbrug. Knap halvdelen af danskerne, som har ændret deres forbrug, svarer, at de har flyttet noget af strømforbruget til tidspunkter, hvor elprisen er lavest – for eksempel ved at benytte opvaskemaskinen om natten.

For langt de fleste bornholmere betyder det for tiden imidlertid ingenting, hvornår de tænder komfuret eller sætter en vask over. I sommerhalvåret fra april til og med september er nettariffen den samme døgnet rundt, og den regulære strømpris er også den samme, medmindre man har valgt at tegne et variabelt abonnement.

Hos det lokale elselskab, Bornholms Energi og Forsyning (Beof), der konkurrerer med andre el-leverandører på et åbent marked, er der to slags abonnementer – et med faste priser, der ikke varierer i løbet af døgnet og et abonnement, hvor priserne har udsving time for time hver eneste dag.

Ifølge Beofs kommunikationschef, Klaus Vesløv, har der under den nuværende energikrise været en lille tendens til, at flere kunder vælger abonnementet med variable priser.

– Vi kan se, at der er en større efterspørgsel efter fleksibilitet. Men langt de fleste af vores kunder har stadigvæk et fastpris-abonnement, siger Klaus Vesløv.

Han vil af konkurrencemæssige årsager ikke oplyse, hvor stor en andel af el-kunderne der har et variabelt abonnement, så det giver mening at følge priserne time for time. Hvis man ikke aktivt har tilvalgt et variabelt el-abonnement – hos Beof kaldet ”Det frie valg” – har man som el-kunde højst sandsynligt faste priser, der er fastlåst tre måneder ad gangen og ikke ændrer sig i løbet af døgnet.

Huskeregel gælder ikke altid

Med et variabelt abonnement kan man få et overblik over det kommende døgns priser en dag i forvejen. Vil en spotpris-kunde kende søndagens priser time for time, kan man åbne el-prisbørsen Nordpools app lørdag eftermiddag. Det er nødvendigt at følge godt med i prisudviklingen, for den svinger bogstaveligt talt, som vinden blæser.

– Den gamle huskeregel om, at strømmen er billigst om natten gælder de fleste nætter, men ikke altid, siger Klaus Vesløv.

Tidende har kastet et blik på strømpriserne de seneste par uger. De absolut billigste timer lå mandag eftermiddag, hvor en kilowatt-time (kWh) ren strøm var nede at koste 4 øre mellem klokken 14 og 17. Midt på aftenen steg priserne til det sædvanlige niveau på omkring 1,60 kroner per kWh. De fleste dage er udsvingene ikke så ekstreme, men strømmen er typisk 40-50 procent dyrere om morgenen og aftenen (klokken 7-10 og klokken 18-24) end om natten og eftermiddagen, hvor folk enten sover eller er på arbejde.

De omtalte priser fra Nordpool er de rå strømpriser – også kendt som spotprisen. Før prisernes himmelflugt udgjorde spotprisen typisk mindre end en femtedel af den samlede elregning, fordi diverse afgifter til staten var flere gange større. I dag går mere end halvdelen til den rå strøm. Afgifterne holdes i ro, mens nettariffen, der går til det fysiske elnet, i mindre grad påvirkes af prisstigningerne.

I en prisberegning på Bornholms Energis hjemmeside præsenteres det variable abonnement (1,57 kroner per kWH) som markant billigere end det fastlåste abonnement, der i andet kvartal har en pris på 2,36 kroner per kWh. Den variable elpris er baseret på den seneste måneds gennemsnitlige priser.

Svært med sen aftensmad

Der kan altså være penge at spare, hvis man planlægger sit forbrug, men det er ikke hver eneste dag eller uge, at man kan reducere elregningen ved at vælge et variabelt abonnement. Gevinsten kræver, at man er fleksibel og er villig til at sætte tid af til at danne sig et overblik over, hvornår priserne er i bund, understreger Klaus Vesløv.

– Det kræver, at man i videst muligt omfang tilpasser sit forbrug.

Klaus Vesløv påpeger, at et abonnement med vekslende priser især vil være relevant, hvis man ejer en elbil eller opvarmer sit hus med en varmepumpe.

I andre husholdninger er komfuret som regel den største strømsluger, og det vil langtfra være muligt for alle at gå i gang med madlavningen så tidligt, at man kan udnytte billig strøm midt på eftermiddagen og de – om vinteren – lavere nettariffer før klokken 17.

– Det er svært at forestille sig, at en børnefamilie vil kunne vente med aftensmaden, siger Klaus Vesløv.

Mellem 20 og 40 øre per KWh var den typiske spotpris (eksklusiv moms), før strømprisen gik i vejret sidste sommer. Siden november har prisen meget af tiden ligget mellem 1 og 1,5 kroner. Mange sammenfaldende faktorer havde betydning for udviklingen, men mest afgørende var, at naturgasprisen steg på grund af spændingerne i Østeuropa og senest krigen i Ukraine.

Også mangel på vand i de skandinaviske reservoirer og et mindre blæsende år var med til at presse el-priserne op sidste efterår.

Netop nu er udviklingen i Rusland mest afgørende, vurderer Klaus Vesløv. En eskalering i konflikten, som minimerer mængden af gas på markedet, kan forlænge og forværre perioden med dyr elektricitet, ligesom en opblødning kan nedbringe priserne,

– Vi er forsigtigt afventende. Noget af det, vi holder mest øje med er, hvad der sker på gasmarkedet.


Fakta

I de nuværende el-priser på fast abonnement hos Bornholms Energi udgør selve strømprisen over halvdelen af den samlede pris:

El-prisen (rå strøm): 236 øre/kWh

El-abonnement: 3,75 øre/KWh

Nettarif hos Trefor El-Net Øst (alle el-forbrugere på Bornholm): 51,64 øre/kWh (hele døgnet om sommeren, inkl. moms)

Netabonnement: 15,8 øre/kWh

El-afgifter til staten: 112,9 øre/kWh

Samlet pris: 436 øre/kWh inkl. moms

Prisen er gældende i april, maj og juni. De faste priser justeres hver tredje måned.

Abonnementspriserne er baseret på et årligt forbrug på 4.000 kWh, hvilket svarer til et gennemsnitsforbrug for en familie med to børn i et hus på 150 kvadratmeter. Ved sådan et forbrug skal en familie med de nuværende priser betale godt 17.000 kroner om året for el.

Kilde: Beof og Trefor