Lys idé sparer kommunen millioner

Lys idé sparer kommunen millioner
En medarbejder fra Knudsker El i færd med at montere LED-pærer i fodgængerovergangen ved Lille Torv i Rønne tirsdag morgen. Foto: Torben Østergaard Møller
NYHED | ABONNENT | 21. FEB 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
21. FEB 2024 • 05:30

Der mangler kun at blive udskiftet 10-20 armaturer af gadebelysningen, så er i omegnen af i alt 10.000 udskiftet – og besparelsen betaler for projektet.

En god håndfuld år har projektet stået på, men nu er det ved at været nået til vejs ende.

Også i dén grad, for oprindeligt handlede det om, at der skulle udskiftes omkring 10.000 armaturer, som står for gade- og vejbelysningen på Bornholm, og lige nu mangler kun de sidste 10-20 armaturer at blive udskiftet.

Det oplyser energimedarbejder i Bornholms Regionskommune Flemming Bech, og han har styr på projektet, eftersom det oprindeligt var ham, der fik den lyse idé at gennemføre det.

Og at kalde det en lys idé er ikke kun en sproglig finte, for eftersom han kan berette, at regionskommunen nu årligt vil spare millioner af kroner grundet udskiftningen af armaturerne, ja, så holder karakteristikken da i dén grad stik.

Tidligere, oplyser han, kostede gadebelysningen i omegnen af 3,5 millioner kroner årligt, men det beløb er i dag – på trods af at elprisen er steget i perioden – reduceret til i størrelsesordenen knap 900.000 kroner, fordi belysningen nu leveres af de energibesparende LED-pærer.

En kæmpe mundfuld

Flemming Bech oplyser, at når der altså stadig mangler de absolut sidste armaturer, skyldes det leveringsproblemer.

– Men når vi får de sidste med, har vi altså udskiftet alt gadelys, og vi er også i gang fodgængerfelterne, hvor der sidder nogle specielle armaturer, som leverer et meget afgrænset lys, og som også skal udskiftes til LED. Dertil skal udskifte det orange lys, vi har i de såkaldte torontoanlæg, hvor det konstant blinker. Det er noget, vi for eksempel har i fodgængerfelter ved skoler og plejehjem. Vi skifter også i alle fodgængerfelter det, vi kalder E17-skilt, som viser en figur krydse feltet.

Flemming Bech forklarer, at mange af de gamle E17-skilte er monteret med et rundt lysstofrør, som man ikke længere kan få, hvorfor de altså under alle omstændigheder skulle skiftes ud.

– Så samtidig med, at vi nu sparer på energien ved at skifte til LED, slipper vi også for besværet med at skulle skaffe de rør, siger han.

I har snart skiftet 10.000 armaturer ud, men hvor lang tid har det taget?

– Det skulle oprindeligt tage fire år, men det er forlænget lidt på grund af leveringsproblemer, så det er nok fem-seks år siden, vi startede, siger Flemming Bech.

– Det har været en kæmpe mundfuld, men også en kæmpe succes, for dels har vi fået lys i alle lamper hele natten, hvilket vi ikke havde tidligere, for da slukkede vi hovedparten af lamperne klokken 24 og tændte dem igen klokken 6. Men nu har vi fået lov at holde lyset tændt hele natten, fordi vi dæmper det ned, når der ikke er aktivitet. Men hvert enkelt armatur har en bevægelsescensor, som betyder, at det skruer op for lyset, hvis det registrerer aktivitet, og det kommunikerer med de nærmeste armaturer, som også hæver lysniveauet. Det betyder, at vi nu kun bruger omkring 30 procent af den strøm, vi brugte tidligere.

Besparelsen betaler gildet

Firmaet, som leverer armaturerne, var faktisk overraskede over, at det skulle levere til hele Bornholm og ikke kun til byerne, fortæller Flemming Bech.

– Men jeg kunne se, at der lå en besparelse, og det kan jeg da også nu konstatere holder stik. Så vidt jeg husker, lavede jeg et estimat, som siger, at tilbagebetalingstiden for investeringen på 45 millioner kroner ville være 14 år, og den holder stik. Energibesparelsen betaler for investeringen.

Men én ting er energibesparelsen, noget andet er:

– Hovedparten af vores armaturer dengang var alligevel ved at være færdige, siger han.

– Så man skulle under alle omstændigheder i gang med en kæmpe investering for at udskifte dem. Nogle af dem var med kviksølvpærer, og det er fuldstændig slut med dem, nogle var med lysrør, det er også slut med dem nu, så der lå en kæmpe opgave, som skulle finansieres, og det bliver den altså nu ved, at vi laver en energibesparelse, som så kan betale for udskiftningen af armaturerne.

De første par år, oplyser han, var det Knudsker El, der sammen med El Centret, der stod for projektet, men de seneste år er det Knudsker El, der alene tager sig af det, og som også har vundet udbuddet på den løbende service.

Du taler om 30 procent mod tidligere – ud af hvor stort et beløb?

– Jeg mener, vi brugte 3,5 millioner kroner på strøm i 2017-priser, og vi er røget ned på mellem 800.000 og 900.000 kroner på trods af voldsomt stigende elpriser.

Og besparelsen fortsætter jo i de kommende år?

– Ja, det gør den. Så kan man spørge, om det er spild, at vi ikke slukker lyset helt om natten? Nej, for alle de kontakt-ure, der sad ude i de cirka 350 styreskabe fordelt ud over hele øen, og som sikrede, at lyset slukkede ved midnat og tændte igen klokken 6, de skulle serviceres og udskiftes, når der opstod en defekt, ligesom de skal ændres hver gang, der er skifte mellem sommer- og vintertid og omvendt. Så der lå en masse timearbejde i at vedligeholde dem, for de skulle tilses minimum to gange om året.

Uden ure

Nu foregår kontakten til armaturerne ikke ved kontakt-ure, men en såkaldt gateway, som kan styres centralt, og som ikke kræver samme service.

– Skal vi lave ændringer, foregår det online nu, siger Flemming Bech.

– Og hvert enkelt armatur kan jeg også programmere online. Det kan for eksempel være, vi gerne vil have noget mere lys ved en skole, og det kan jeg så fjernstyre, så der eksempelvis er mere lys der mellem klokken 7 og 8.

Fordi der mangler de absolut sidste 10-20 armaturer, kan projektet ikke i forhold til den bevilling, der er givet, afsluttes helt, siger han.

– Vi skal lige have de sidste med, som alle befinder sig i Rønne. Og jeg tror, at de sidste armaturer er på vej, eller også er de for nylig allerede ankommet. Og så mangler vi altså også lige nogle torontolys, nogle E17-skilte og nogle særlige armaturer til belysningen i fodgængerfelte, men dem er Knudsker El i fuld gang med. Når vi er i mål med dem, er vi altså færdige med det store projekt, som i alt har kostet omkring 45 millioner kroner.

Var det dig, der i sin tid fik ideen til det?

– Ja, det må man nok sige.

Kan man godt sige, at du fik en lys idé?

– Ja, det kan man også godt sige, haha. Jeg er jo ansat i Ejendomsdrift og har med kommunens bygninger at gøre som energimedarbejder, og vores daværende vejchef kom og sagde "Flemming, du har forstand på strøm, kan vi gøre noget ved gadelyset?". Så brugte jeg nogle dage til at regne på det, kom med det her forslag og forklarede, at på den måde kunne vi dels få udskifte alt gadelyset, dels få en energibesparelse. Forslaget kom i kommunalbestyrelsen, som gav grønt lys til det, siger energimedarbejderne.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT